U subotu i nedjelju, 13. i 14. kolovoza Trg slobode u Poreču ugostit će treće izdanje Festivala istarskog češnjaka.
Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti devet OPG-ova (OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša iz Boruta, OPG MonteIstra iz Sv. Jurja kod Grožnjana, OPG Pamić Nefat iz Pazina, OPG Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Paolo Sirotić iz Pazina i OPG Sara Šimonović iz Vižinade).
IQ oznake za iznimnu kvalitetu
Nakon otvaranja, u subotu u 10.30 sati dodijelit će se i oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 10 proizvoda – 7 za istarski crveni češnjak, 2 za istarski rozi češnjak i jedan za istarski ljubičasti češnjak.
Svi zainteresirani će na štandovima moći kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka poput namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski.
Oba dana udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak, a od koji se neki i prvi put prezentiraju na manifestaciji.
Velika potražnja za istarskim češnjakom
Kako je na predstavljanju manifestacije kazao Dario Antonac, predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka za istarskim češnjakom vlada velika potražnja, te je većina proizvođača svoj češnjak već rasprodala, a ove ga je godine nešto manje i s obzirom na suše i štete od divljači koje su pogodile veći dio Istre. Zato očekuju da će i ove godine, kao i na prethodnim izdanjima kada je sav češnjak rasprodan, za reštama biti velika potražnja.
Valja reći i kako su izlagači za porečki su festival posebno čuvali dio uroda, pa će tako zainteresirani moći kupiti pravi istarski češnjak. Prodavat će se samo u reštama, i to za cijenu od 90 kuna za kilogram ili 60 za pola kilograma.
Antonac je zaključio kako je Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te danas broje 21 člana od čega jednog počasnog. Sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti, a neki od njih će se već ove godine prezentirati na festivalu.
Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj
je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana.
Festival traje subotu i nedjelju od 10 do 20 sati.