MERCATINO: U Rovinju sajam rukotvorina i lokalne manufakture
Radno vrijeme sajma je od 17 do 23 (sutra) te od 10 do 23 u srijedu
Trebalo je puno znanja, vremena, truda i entuzijazma da treća generacija obitelji Prgomet organizira Dane smokava u Rovinju. Konačno, Iva i Andrija, uz oca Željka Prgometa, prvog doktora smokvarstva u Hrvatskoj, proteklog su vikenda u rasadniku "Skink" od ukupno 55 sorti smokava koliko ih je uzgojeno na obiteljskom gospodarstvu prezentirali trideset i sedam. Bilo je to pravo predstavljanje različitih sorti istog ploda koji se razlikuju po veličini, boji i okusu, ali i predstavljanje proizvoda koji se od smokve pripravljaju
Trebalo je puno znanja, vremena, truda i entuzijazma da treća generacija obitelji Prgomet organizira Dane smokava u Rovinju. Konačno, Iva i Andrija, uz oca Željka Prgometa, prvog doktora smokvarstva u Hrvatskoj, proteklog su vikenda u rasadniku "Skink" od ukupno 55 sorti smokava koliko ih je uzgojeno na obiteljskom gospodarstvu prezentirali trideset i sedam. Bilo je to pravo predstavljanje različitih sorti istog ploda koji se razlikuju po veličini, boji i okusu, ali i predstavljanje proizvoda koji se od smokve pripravljaju
Na OPG-u "Skink", proteklog su vikenda održani dvodnevni Dani smokava u Rovinju. Prvu feštu od smokava organizirala je obitelj Prgomet, odnosno treća generacija poljoprivrednika kojoj je logističku, edukativnu i znanstvenu ruku i podršku dao najpoznatiji smokvar u Hrvata, Željko Prgomet, prvi doktor smokvarstva u zemlji.
- Cilj ove prezentacije bio je predstaviti rujansku caricu (Ficus carica L.) voća, odnosno sve sorte koje smo uzgojili u našem rasadniku, kaže dr. agronomije Iva Prgomet.
Naime, u našem rasadniku "Skink", između ostalog, nalazi se banka gena, odnosno kolekcijski nasad s pedeset i pet različitih sorti smokava. Za ovu prigodu uspjeli smo prezentirati njih trideset i sedam, odnosno sve one koje smo u ovom trenutku uspjeli nabrati, objašnjava Iva Prgomet.
U čitavoj Hrvatskoj je najpoznatija Petrovača, a na Poluotoku istarska Bjelica, Crnica, Fico della Madonna i Miljska figa, razlike su vizualne i organoleptičke, pojašnjava Iva Prgomet.
- Kada je riječ o na oku vidljivoj razlikujemo okruglu, plosnatu i duguljastu; po boji crnu, žućkastu, roze i pedeset nijansi zelene. Naravno, razlikuju se i po svojoj mesnoj konzistenciji i okusu. Upravo zbog svih tih različitosti svaka smokva je predodređena za neku namjenu, veli nam Iva, dodajući i da prije same sadnje rujanske kraljice voća, valja znati što se od nje traži- hoće li se konzumirati svježa, suha ili kao glavni sastojak marmelade, džema, kolača, senfa... Osim toga, dodaje Iva, valja znati i da se od lišća radi soda, odnosno čaj koji smanjuje razinu šećera u krvi.
Na pitanje je li je iznimno sušna sezona kakva je bila ove godine utjecala na kvalitetu i količinu smokava, dr. Željko Prgomet kaže da je godina izvanredna.
- U dubokim tlima gdje čovjek brine o smokviku i ima navodnjavanje, godina puna sunca, za ovu je voćku bila izvanredna, odgovara doktor smokvarstva, koji nam je opovrgnuo stereotip prema kojem smokva ne zahtijeva pažnju i raste gdje i kako stigne.
- Ne, to nije istina osim ako govorimo o divljoj smokvi koja raste u plitkim (kamenitim) tlima, i koja u pravilu ne daje ploda. Ako želimo uzgojiti voćku koja će obilovati plodovima, za nju se valja pomučiti, i ponajprije osigurati navodnjavanje, pojašnjava Željko Prgomet, napomenuvši da su niske zimske temperature, odnosno mraz daleko veći neprijatelji smokviku, nego suša.
Sve to, a i mnogo više od toga moglo se čuti, vidjeti i naravno kušati u rasadniku "Skink" tijekom dvodnevne manifestacije "Dani smokava u Rovinju".
No, za sve one koji nisu znali za novu manifestaciju, a razmišljaju o podizanju smokvika ili sadnji nekoliko stabala valja istaknuti kako u najstarijem i najpoznatijem rasadniku u Rovinju i dalje djeluju tradicijska pravila koja svakom kupcu osiguravaju punu i otvorenu savjetničku liniju na relaciji kupac- rasadnik "Skink".
Radno vrijeme sajma je od 17 do 23 (sutra) te od 10 do 23 u srijedu
Članovi Mjesnog odbora podijelili su sadnice po svim mjestima općine
„Pronađeno je sigurno više od 1.000 boca, velik broj limenki… to su predmeti koji ostaju na dnu mora. Nažalost, karakteristika plastike je da pluta, zato se ovakvim akcijama čišćenja morskog dna ne počisti najveći dio plastike“, istaknula je Mirta Smodlaka Tanković, predstojnica Centra za istraživanje mora Rovinj
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.