Krasna Zemlja

vrijeme je za akciju dorh-a

PUSTOŠENJE PRIRODE Tko će zaustaviti prostituciju istarskih šuma?

- Kastrirani sustav ne reagira ni nakon više godina. Nitko nije kazneno odgovarao za očito pustošenje privatnih šuma koje je sukladno kaznenom zakonu kazneno djelo. Uzima li Hrvatska zaštitu prirode doista ozbiljno, zapitao se pulski inžinjer šumarstva Christian Gallo


 
3 min
Dražen Majić

- Kastrirani sustav ne reagira ni nakon više godina. Nitko nije kazneno odgovarao za očito pustošenje privatnih šuma koje je sukladno kaznenom zakonu kazneno djelo. Uzima li Hrvatska zaštitu prirode doista ozbiljno, zapitao se pulski inžinjer šumarstva Christian Gallo

- Dame i gospodo, Hrvatska zaštitu prirode uzima ozbiljno, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu 2021. godine.

- Kao izrazito popularna turistička destinacija, Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije CO2 tako što će do 2030. godine zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje, obećao je Andrej Plenković.

Nije poznato dokle smo sredinom 2024. godine stigli, moguće da je stabala i manje nego onda.

Naime, na terenu, diljem Lijepa naše, priča nije ni najmanje obećavajuća. U Krasnoj zemlji Istri pustošenje šuma i okoliša općenito svakodnevna je i normalna pojava. Od svog osnutka ovaj je portal napisao na desetke članaka koji se bavi pustošenjem šuma. Temeljem naših članaka pokrenuto je nekoliko prekršajnih postupaka ali trend sječe stabala nije se nimalo usporio. Naprotiv.

Jedan od primjera koji najbolje ilustrira devastaciju je gigantska parcelacija pokraj Betige na području općine Bale. U početku bijaše šuma, onda se razbuktala pohlepa. Šuma je posječena a hektari zemlje pretvoreni su u male parcele od po 500 kvadrata koje se sada dilaju na sve strane.

Šuma kraj Betige bila je dio Programa za gospodarenje šumama privatnih šumoposjednika i nikako nije smjela biti posječena bez suglasnosti nadležnih organizacija. Takva suglasnost nikad nije izdana.

Kazneni zakon potpuno je jasan. Članak 209. kaže:

(1) Tko protivno propisima siječe ili krči šumu ili na drugi način pustoši šumu, a time ne čini neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. (2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini u šumi koja je sastavni dio područja koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Dodatno, Zakon o šumama u svom članku 8. dodaje:

 -Pustošenje šuma je svaki nezakonit zahvat u šumama i na šumskim zemljištima kojim se remeti gospodarenje šumama i smanjuje buduća vrijednost šuma.

Zakon je prilično jasan. Za procesuiranje kaznenih djela opisanih u spomenutim člancima nadležno je Državno odvjetništvo. Međutim, konkretna reakcija represivnih institucija zasad je izostala.

Rezultat je neobuzdana i nesankcionirana pohlepa koja se širi kao epidemija. Na terenu jedno mračno djelo zove drugo. Pustošenje je usko vezano s devastacijom prirode dovozom ilegalnog otpada.

Usred buduće favele kraj Betige nalazila je poveća vala. U nastojanju da se dobije još desetak parcela (čitaj još par desetaka tisuća eura) vala se godinama nakrcava raznoraznim, često i opasnim otpadom. Novac se ubire i od naplate za ilegalno odlaganje otpada.

Takav čin također je očito kazneno djelo. Istra24 ima pouzdane informacije da je istarsko Županijsko državno odjetništvo zaprimilo nekoliko kaznenih prijava vezano za pustošenje šuma pokraj Betige i Mandriola. Na terenu je vidljivo da se otpad dovozi i dalje kao i da se parcele iz favele prodaju i dalje.

Kraetivnost u pustošenju šuma nama granica. Tako se u Ližnjanu sječe šuma koje su u koncesiju dale upravo Hrvatske šume.

U članku „Mala zemlja za veliki odmor” objavljenom u prosincu prošle godine u Šumarskom listu inžinjer šumarstva Christian Gallo detaljno elaborira tezu da je ovakav turizma poguban. Sličan članak je napisao dvije goidine ranije ali reakcija nadležnih tijela je izostala.

- Prostitucija šumskim zemljištem ne jenjava, bolest se širi, zaštite nema. Kastrirani sustav ne reagira ni nakon više godina. Nitko nije kazneno odgovarao za očito pustošenje šuma koje je sukladno kaznenom zakonu kazneno djelo. Uzima li Hrvatska zaštitu prirode doista ozbiljno, zapitao se inžinjer Gallo, referirajući se na riječi premijera Plenkovića sa spomenutog skupa u Glasgowa.

Hoće li se promjena dogoditi dolaskom Mirka Grujića na mjestu glavnog istarskog tužitelja?


Nastavite čitati

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.