Krasna Zemlja

17. Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu

SAJAM POSVEĆEN RAJSKOM VOĆU Najbolji smokvenjak ima barbanski OPG 'Terra Magica'

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama


 
2 min
Istra24

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama

U Barbanu je jučer, po 17. put, održana jedinstvena gastronomska manifestacija "Fešta smokve i smokvenjaka" u organizaciji Turističke zajednice Općine Barban.

Smokva je kako navode organizatori, nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

- Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji, poručuju.

Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je OPG Terra Magica iz Barbana. Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio OPG Mauro Valić iz Raklja.

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule sudjelovala je na manifestaciji te se predstavila raznim kreativnim slatkim i slanim jelima na bazi smokve, Srednjovjekovna udruga Barbanska kula priredila je zabavni show te uveselila djecu, a najmlađi sudjelovali na utrci „Teći ići mići“ sa školom trčanja ISTRUN.

Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se posjetitelji divili.


Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban, barbanske i pulske mažoretkinje, bilo je i radionica za djecu, a tijekom dana glazbom je posjetitelje uveseljavao sastav „Dečki iz Sutivanca.“


Autor fotografija: Alen Marović

Nastavite čitati

Istra
 

IDS šuti - koliko će ih koštati Paliagin napad?

Nije prvi put da u IDS-u svim silama pokušavaju obraniti neobranjivo. Tako je i sada u recentnom slučaju fizičkog napada rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage na rovinjskog ugostitelja Gordana Jurića * Objavljujemo imena i priče sportaša iz Istre koji su kroz povijest osvajali olimpijske medalje * U turističkoj patroli istražili smo što kažu turisti i turistički djelatnici u Medulinu o razlozima manjka gostiju * Nakon ljetnog upisnog roka na većini studijskih programa na pulskom Sveučilištu kvota se nije ispunila, a neke programe nije upisao nitko

Istra
 

Održana jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru

Kaštelirci su se predstavili i sa svojim vinama, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.