Krasna Zemlja

17. Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu

SAJAM POSVEĆEN RAJSKOM VOĆU Najbolji smokvenjak ima barbanski OPG 'Terra Magica'

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama


 
2 min
Istra24

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama

U Barbanu je jučer, po 17. put, održana jedinstvena gastronomska manifestacija "Fešta smokve i smokvenjaka" u organizaciji Turističke zajednice Općine Barban.

Smokva je kako navode organizatori, nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

- Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji, poručuju.

Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je OPG Terra Magica iz Barbana. Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio OPG Mauro Valić iz Raklja.

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule sudjelovala je na manifestaciji te se predstavila raznim kreativnim slatkim i slanim jelima na bazi smokve, Srednjovjekovna udruga Barbanska kula priredila je zabavni show te uveselila djecu, a najmlađi sudjelovali na utrci „Teći ići mići“ sa školom trčanja ISTRUN.

Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se posjetitelji divili.


Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban, barbanske i pulske mažoretkinje, bilo je i radionica za djecu, a tijekom dana glazbom je posjetitelje uveseljavao sastav „Dečki iz Sutivanca.“


Autor fotografija: Alen Marović

Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.