Krasna Zemlja

17. Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu

SAJAM POSVEĆEN RAJSKOM VOĆU Najbolji smokvenjak ima barbanski OPG 'Terra Magica'

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama


 
2 min
Istra24

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama

U Barbanu je jučer, po 17. put, održana jedinstvena gastronomska manifestacija "Fešta smokve i smokvenjaka" u organizaciji Turističke zajednice Općine Barban.

Smokva je kako navode organizatori, nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

- Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji, poručuju.

Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je OPG Terra Magica iz Barbana. Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio OPG Mauro Valić iz Raklja.

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule sudjelovala je na manifestaciji te se predstavila raznim kreativnim slatkim i slanim jelima na bazi smokve, Srednjovjekovna udruga Barbanska kula priredila je zabavni show te uveselila djecu, a najmlađi sudjelovali na utrci „Teći ići mići“ sa školom trčanja ISTRUN.

Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se posjetitelji divili.


Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban, barbanske i pulske mažoretkinje, bilo je i radionica za djecu, a tijekom dana glazbom je posjetitelje uveseljavao sastav „Dečki iz Sutivanca.“


Autor fotografija: Alen Marović

Nastavite čitati

Istra
 

LEON XIV PRVI JE PAPA IZ SAD-A, A NIJE TRUMPOV: Prema odabranom imenu, bit će papa radnika i modernizacije crkve

U vezi s odabranim imenom Leon, valja podsjetiti da je najpoznatija enciklika Lava XIII. (pape od 1878. do 1903.) bila Rerum Novarum, kojom je došlo do preokreta unutar Katoličke Crkve, koja je tada postala spremna suočiti se s izazovima modernog doba kao međunarodni duhovni autoritet. U tom je smislu s pravom nazivan „papom radnika“ i „socijalnim papom“ * Mi smo se i danas (takva je “sezona”) bavili lokalnim izborima a nastavit ćemo i sutra, kada ćemo pokazati i račune Pula parkinga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.