Krasna Zemlja

smotra vina i maslinova ulja u vodnjanu

Šampionat ekstradjevičanskom ulju autohtone sorte istarska bjelica Stancije St. Antonio

Voditelj panela O.L.E.A.-e Girgio Sorcinelli naglasio je iznimnu kvalitetu i opisao mirisno okusna svojstva ovogodišnjih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u kojima prevladava zelena voćnost po maslini sa zelenim naznakama na travu, artičoku i badem, napominjući da se ovakav aromatski profil ulja može koristi sa svim jelima za finalni dodir okusa


 
3 min
Istra24

Voditelj panela O.L.E.A.-e Girgio Sorcinelli naglasio je iznimnu kvalitetu i opisao mirisno okusna svojstva ovogodišnjih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u kojima prevladava zelena voćnost po maslini sa zelenim naznakama na travu, artičoku i badem, napominjući da se ovakav aromatski profil ulja može koristi sa svim jelima za finalni dodir okusa

Na dodjeli priznanja 28. Smotre ekstra djevičanskih maslinovih ulja i 28. Smotri vina južne Istre gradonačelnik Grada Vodnjana Edi Pastrovicchio kazao je kako je vrlo ponosan na svakog vinara i maslinara, njihov rad i kvalitetu jer je 2021. sezona bila vrlo zahtjevna. 

Ove godine na smotri je sudjelovalo 67 uzoraka maslinovog ulja iz cijele Istre od kojih nikad tako velik udio zlata, njih 61, kazala je predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić.

Od ukupno 67 uzoraka maslinovih ulja, 61 ih je zasjalo zlatnim sjajem, dok je srebrnih bilo 5. Prvo, odnosno šampionsko mjesto, odnijelo je najbolje ocijenjeno ekstradjevičansko maslinovo ulje autohtone sorte istarska bjelica Stancije St. Antonio d.o.o. iz Vodnjana. 

Ovo je ujedno i najbolje ekološko maslinovo ulje kojih je na natjcanju sudjelovalo 13. U ukupnom poretku drugo plasirano je ulje sorte vodnjanska buža "Oleum Maris" d.o.o., a treće plasirana je Uljara Baioco sa sortom istarska bjelica.  

Dodjelu priznanja uveličali su i zamjenik pročelnika za poljoprivedu Istarske županije Graciano Prekalj koji je istaknuo kvalitetu maslinovog ulja i vina, ali i svih ostalih proizvoda Istre. 

Iznimna kvaliteta ulja

Voditelj panela O.L.E.A.-e Girgio Sorcinelli naglasio je iznimnu kvalitetu i opisao mirisno okusna svojstva ovogodišnjih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u kojima prevladava zelena voćnost po maslini sa zelenim naznakama na travu, artičoku i badem, napominjući da se ovakav aromatski profil ulja može koristi sa svim jelima za finalni dodir okusa. 

Predsjednik O.L.E.A-e Renzo Ceccacci pozvao je sudionike na dodjelu priznanja 11. Zlato Mediterana 21. svibnja u Fano jer su osvojili mnoga od prva tri mjesta unutar svih šest kategorija na ovom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja cijelog Mediterana. Istaknuo je da se raduje daljnoj suradnji u razvoju kušanja i prepoznavanja vrhunske kvalitete ulja.

Naime, od srijede do subote u Vodnjanu je održan i "Tečaj za kušače djevičanskih maslinovih ulja" prema standardima Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje C.O.I. u izvedbi O.L.E.A.-inog tima kojem su prisustvovali ugostitelji, chefovi, gastro novinari, maslinari i vlasnici uljara koji su prepoznali važnost razvoja vlastite ekpertize kušanja ulja.

U subotu je potvrdu o ovoj sposobnosti ostvarilo 27 polaznika iz Istre, ali i ostatka Hrvatske.

Smotra vina južne Istre održana je u 28. izdanju iako je pokrenuta prije 29. godina, budući da jedne godine zbog pandemije nije održana.

Dr. sc. Sanja Radeka, predsjednica povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina pri Institutu za poljoprivredu u Poreču, čiji je vinarski laboratorij odradio i kemijske analize, pohvalila je kvalitetu vina i broj medalja, osobito zlatnih kojih je od 37 uzoraka bilo čak 11.

Istaknula je da se vidi modernizacija vinarija južne Istre kao i stalna edukacija vinara. Najbolje ocijenjeno crno vino smotre je Cabernet sauvignon OPG-a Sanjin Siljan koji je ponosni nosioc i zlatne medalje za najbolje ocijenjeno bijelo vino Malvazija istarska. Najbolji Vin de Rosa i ove godine bio je onaj Sergia Deltona.


FOTO: Udruga-Associazione "AGROTURIST" Vodnjan-Dignano / Donatella Leonardelli

Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.