Krasna Zemlja

prestižna nagrada stigla u loboriku

Sir istarske sirane Vesna sirevi osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Wisconsinu

Tone Grubešić, koji je zaslužan za uspjeh ovog sira, kazao nam je kako je iznimno ponosan jer je na natjecanju bilo prijavljeno više od tri tisuće sireva iz cijelog svijeta. Osim Pegule, njihov sir Rici, u svojoj je kategoriji osvojio šesto mjesto


 
1 min
Borka Petrović

Tone Grubešić, koji je zaslužan za uspjeh ovog sira, kazao nam je kako je iznimno ponosan jer je na natjecanju bilo prijavljeno više od tri tisuće sireva iz cijelog svijeta. Osim Pegule, njihov sir Rici, u svojoj je kategoriji osvojio šesto mjesto

Na svjetskom prvenstvu, koje se 3. ožujka održalo u SAD-u, sir Pegula istarske obiteljske sirane Vesna sirevi iz Loborike, osvojio je drugo mjesto u svojoj kategoriji. 

Natjecao se u kategoriji tvrdih miješanih sireva odležanih najmanje šest mjeseci i dobio je visokih 98,5 bodova, od 100 maksimanih.

Tone Grubešić, koji je zaslužan za uspjeh ovog sira, kazao nam je kako je iznimno ponosan jer je na natjecanju bilo prijavljeno više od tri tisuće sireva iz cijelog svijeta. Osim Pegule, njihov sir Rici, u svojoj je kategoriji osvojio šesto mjesto.

Tvrdi sir Pegula

Tvrdi sir Pegula dobiva se od mješavine kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka. Okusom za nijansu prevladava ovčji, kozje mlijeko mu daje posebnost, a kravlje mlijeko ublažava i uparuje navedeni miks okusa.

Odlično se sljubljuje s jačim bijelim vinima kao što je Pinot Sivi. Sir Pegula diči se zlatom s natjecanja u Kasaidi u Austriji, a ova nagrada samo je potvrda njegove iznimne gastro kvalitete.

Najjače svjetsko natjecanje

The World Championship Cheese Contest najjače je svjetsko tehničko ocjenjivanje sireva, maslaca i jogurta, a održava se od 1957. u Wisconsinu u SAD-u. Svake godine međunarodni panel sudaca ocjenjuje uzorke sireva iz cijeloga svijeta, piše gastro portal Kult Plave Kamenice.

Kako navode, maksimalni broj bodova je 100, a sirevi se ocjenjuju oduzimanjem bodova za tehničke mane.

Ocjenjuju se okus, tijelo, tekstura, slanost, boja, finiš, pakiranje i ostale karakteristike sireva. Sirevi se dijele u kategorije i kvalificiraju unutar kategorija, a na kraju se proglašavaju apsolutni pobjednici, dobitnici zlatne, srebrne i brončane medalje s najvećim brojem bodova.


FOTO: Vesna Loborika

Nastavite čitati

Istra
 

EVA HUSAK BAČAC, VODITELJICA CENTRA ZA POMOĆ DJECI "OAZA": Istra i Dalmacija imaju najmanji broj udomiteljskih obitelji, a najviši standard

- E sad povezano uz standard (a s tim i mogućnosti) došli smo do toga da kod izbora pomoći drugom ili sebi samom, u pravilu se odlučujemo za ovo drugo. Konkretno, slobodni stan, apartman ili kuću "isplativije" je rentati i zaraditi. Zvuči kruto i bezdušno. No, nažalost to je svijet u kojem živimo i u kojem je puno lakše odmahnuti rukom i reći "neka institucije odrade svoj posao", kaže Eva Husak Bačac, voditeljica Centra za pomoć djeci Oaza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.