Na svjetskom prvenstvu, koje se 3. ožujka održalo u SAD-u, sir Pegula istarske obiteljske sirane Vesna sirevi iz Loborike, osvojio je drugo mjesto u svojoj kategoriji.
Natjecao se u kategoriji tvrdih miješanih sireva odležanih najmanje šest mjeseci i dobio je visokih 98,5 bodova, od 100 maksimanih.
Tone Grubešić, koji je zaslužan za uspjeh ovog sira, kazao nam je kako je iznimno ponosan jer je na natjecanju bilo prijavljeno više od tri tisuće sireva iz cijelog svijeta. Osim Pegule, njihov sir Rici, u svojoj je kategoriji osvojio šesto mjesto.
Tvrdi sir Pegula
Tvrdi sir Pegula dobiva se od mješavine kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka. Okusom za nijansu prevladava ovčji, kozje mlijeko mu daje posebnost, a kravlje mlijeko ublažava i uparuje navedeni miks okusa.
Odlično se sljubljuje s jačim bijelim vinima kao što je Pinot Sivi. Sir Pegula diči se zlatom s natjecanja u Kasaidi u Austriji, a ova nagrada samo je potvrda njegove iznimne gastro kvalitete.
Najjače svjetsko natjecanje
The World Championship Cheese Contest najjače je svjetsko tehničko ocjenjivanje sireva, maslaca i jogurta, a održava se od 1957. u Wisconsinu u SAD-u. Svake godine međunarodni panel sudaca ocjenjuje uzorke sireva iz cijeloga svijeta, piše gastro portal Kult Plave Kamenice.
Kako navode, maksimalni broj bodova je 100, a sirevi se ocjenjuju oduzimanjem bodova za tehničke mane.
Ocjenjuju se okus, tijelo, tekstura, slanost, boja, finiš, pakiranje i ostale karakteristike sireva. Sirevi se dijele u kategorije i kvalificiraju unutar kategorija, a na kraju se proglašavaju apsolutni pobjednici, dobitnici zlatne, srebrne i brončane medalje s najvećim brojem bodova.