Krasna Zemlja

prestižna nagrada stigla u loboriku

Sir istarske sirane Vesna sirevi osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Wisconsinu

Tone Grubešić, koji je zaslužan za uspjeh ovog sira, kazao nam je kako je iznimno ponosan jer je na natjecanju bilo prijavljeno više od tri tisuće sireva iz cijelog svijeta. Osim Pegule, njihov sir Rici, u svojoj je kategoriji osvojio šesto mjesto


 
2 min
Borka Petrović

Tone Grubešić, koji je zaslužan za uspjeh ovog sira, kazao nam je kako je iznimno ponosan jer je na natjecanju bilo prijavljeno više od tri tisuće sireva iz cijelog svijeta. Osim Pegule, njihov sir Rici, u svojoj je kategoriji osvojio šesto mjesto

Na svjetskom prvenstvu, koje se 3. ožujka održalo u SAD-u, sir Pegula istarske obiteljske sirane Vesna sirevi iz Loborike, osvojio je drugo mjesto u svojoj kategoriji. 

Natjecao se u kategoriji tvrdih miješanih sireva odležanih najmanje šest mjeseci i dobio je visokih 98,5 bodova, od 100 maksimanih.

Tone Grubešić, koji je zaslužan za uspjeh ovog sira, kazao nam je kako je iznimno ponosan jer je na natjecanju bilo prijavljeno više od tri tisuće sireva iz cijelog svijeta. Osim Pegule, njihov sir Rici, u svojoj je kategoriji osvojio šesto mjesto.

Tvrdi sir Pegula

Tvrdi sir Pegula dobiva se od mješavine kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka. Okusom za nijansu prevladava ovčji, kozje mlijeko mu daje posebnost, a kravlje mlijeko ublažava i uparuje navedeni miks okusa.

Odlično se sljubljuje s jačim bijelim vinima kao što je Pinot Sivi. Sir Pegula diči se zlatom s natjecanja u Kasaidi u Austriji, a ova nagrada samo je potvrda njegove iznimne gastro kvalitete.

Najjače svjetsko natjecanje

The World Championship Cheese Contest najjače je svjetsko tehničko ocjenjivanje sireva, maslaca i jogurta, a održava se od 1957. u Wisconsinu u SAD-u. Svake godine međunarodni panel sudaca ocjenjuje uzorke sireva iz cijeloga svijeta, piše gastro portal Kult Plave Kamenice.

Kako navode, maksimalni broj bodova je 100, a sirevi se ocjenjuju oduzimanjem bodova za tehničke mane.

Ocjenjuju se okus, tijelo, tekstura, slanost, boja, finiš, pakiranje i ostale karakteristike sireva. Sirevi se dijele u kategorije i kvalificiraju unutar kategorija, a na kraju se proglašavaju apsolutni pobjednici, dobitnici zlatne, srebrne i brončane medalje s najvećim brojem bodova.


FOTO: Vesna Loborika

Nastavite čitati

Istra
 

Kipi u IDS-u. Dio članova pita se tko doista vodi stranku: Paus ili Jakovčić?

Nije prvi put da stranački veteran IDS-a Edi Gobo kritizira vodstvo stranke na čelu s aktualnim predsjednikom Daliborom Pausom. Ovaj put na red je došao počasni predsjednik Ivan Jakovčić koji i dalje vuče konce u stranci zbog čega dio članova Pausa smatra marionetom počasnog predsjednika * Postoji li istarska tolerancija i convivenza? IDS-ova političarka pozvala je sve one koji ne razumiju domaću besidu da ostanu „zgor Učke”. Detalje donosimo sutra

Istra
 

20 nam je godina tek!

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“

Istra
 

Motociklist skrenuo izvan kolnika i zabio se u suhozid

Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak upravljao motociklom, pulske registracijske oznake, kolnikom županijske ceste 5192 te se nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, već je skrenuo u desno na travnati teren i udario u suhozid, nakon čega se prevrnuo na kolnik

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.