Krasna Zemlja

NOVI PRAVILNIK JOŠ NIJE USVOJEN

STIŽE SEZONA KOMINE Istražili smo prvi slučaj odlaganja u okolici Vodnjana

-Zakonski je sve prilično nedorečeno. Ovih je dana, prije berbe, trebao izaći novi pravilnik ali još ga nema. Uljari su opet prepušteni sami sebi, odnosno moraju se snalaziti kako znaju i umiju. Smatram da država, županija i jedinice lokalne samouprave moraju zajedno s uljarima i maslinarima naći rješenja za kominu jer je maslinarstvo tradicija koja na našem području postoji 5.000 godina, rekao je Aleksandar Bašić Palković


 
3 min
Dražen Majić

-Zakonski je sve prilično nedorečeno. Ovih je dana, prije berbe, trebao izaći novi pravilnik ali još ga nema. Uljari su opet prepušteni sami sebi, odnosno moraju se snalaziti kako znaju i umiju. Smatram da država, županija i jedinice lokalne samouprave moraju zajedno s uljarima i maslinarima naći rješenja za kominu jer je maslinarstvo tradicija koja na našem području postoji 5.000 godina, rekao je Aleksandar Bašić Palković

Čitatelji iz Vodnjana su nas izvijestili da je otvorena sezona ostavljanja komine u okolici Vodnjana što je, pokazalo se, uobičajeno početkom berbe maslina i rada lokalnih uljara.

U posljednje dvije godine zabilježili smo, samo na Vodnjanštini, barem desetak slučajeva nezakonitog zbrinjavanja ostataka prilikom prerade maslina. Komina se najčešće odlagala na državnom zemljištu a kada je u sirovom stanju, izrazito je otrovna za okolno tlo.

Prošlog vikenda viđeni su kamioni koji voze kominu na jednu parcelu udaljenu oko tri kilometara od Galižane.

Pregledom parcela utvrdili smo da je vlasnik tvrtka Terra Eno Olea iz Vodnjana. Čitatelji koji su nas izvijestili o kamionima s kominom kažu da su prijevoznici komine traktorima i malčerima u suradnji s komunalnom tvrtkom Kontrada izmalčirali nekoliko kilometara bijelog puta uz ipsilon između Vodnjana i Galižane.

Aleksandar Bašić Palković, direktor tvrtke Terra Eno Olea, predložio je da nam osobno pokaže i odlagalište i malčiranu cestu.

-S obzirom da se zrela komina više ne može odlagati na državna zemljišta koja su pod našom koncesijom, odlučili smo kupit jednu parcelu na osami, tri kilometra od najbližih kuća u Galižani. Planiramo na tom zemljištu ostaviti zrelu kominu koju ćemo onda u prosincu ili siječnju raširiti po našim maslinicima. Naglasio bi da komina o kojoj je riječ nije sirova već je odležala godinu ili dvije u našem prostoru u industrijskoj zoni Vodnjan gdje inače odlažemo sirovu kominu na zakonom propisani način. Na parceli u Galižani odložili smo oko 300 kubika zrele komine koju ćemo do kraja godine kao humus iskoristiti po našim maslinicima, objasnio je Bašić Palković.

On demantira da im je u bilo kojoj aktivnosti pomogla vodnjanska komunalna tvrtka Contrada.

-To nije točno. Mi nismo željeli voziti kominu kroz naseljena mjesta pa smo popravili postojeći put uz Ispilon. Na nekoliko  mjesta put je bio pun rupa i zarastao u šikaru pa smo s našim velikim traktorom i malčerom sami porezali okolne grane, nasuli postojeće rupe i sredili put, objasnio je direktor Bašić Palković i proveo nas tom bijelom cestom.

Na pitanje kako vidi aktualni problem pohranjivanja komine koji muči većinu istarskih uljara, odnosno kako ga riješiti na konstruktivan način i za poduzetnike i za lokalnu zajednicu, direktor tvrtke Terra Eno Olea je odgovorio.

-Nama maslinarima komina nije otpad jer mi od nje radimo biomasu i proizvodimo humus koji na kraju kao organsku tvar vraćamo u zemlju. Smatram da bi sve veće komunalne tvrtke trebale na svojim područjima imati kompostane u kojima bi se komina mogla pohranjivati i miješati sa sječkom. Naveo bi pozitivan primjer komunalnog poduzeća Ponikve na otoku Krku gdje postoji takva kompostana ili projekt u kojem poljoprivredna zadruga na Cresu u suradnji s lokalnom turističkom tvrtkom kominu nakon godinu dana sazrijevanja miješa sa sječkom pa također nastaje humus, rekao je Bašić Palković.

-Zakonski je sve prilično nedorečeno. Ovih je dana, prije berbe, trebao izaći novi pravilnik ali još ga nema. Uljari su opet prepušteni sami sebi, odnosno moraju se snalaziti kako znaju i umiju. Smatram da država, županija i jedinice lokalne samouprave moraju zajedno s uljarima i maslinarima naći rješenja za kominu jer je maslinarstvo tradicija koja na našem području postoji 5.000 godina, rekao je direktor Aleksandar Bašić Palković i na koncu nam pokazao zemljište u Fažani na kojem koriste osušenu kominu koju šire po terenima i onda oranjem miješaju sa zemljom.

Proteklih godina nepropisno odlaganje komine izazvalo je ljutnju stanovnika Vodnjanštine te su na teren izašle brojne inspekcije koje su podnijele razne prekršajne i kaznene prijave. Za pretpostaviti je da će, dijelom i zbog kazni, vodnjanski uljari ove godine biti puno pažljiviji i savjesniji pri odlaganju sirove komine.


Nastavite čitati

Istra
 

Na kraju puta granice, prekidi u vremenu...

Vidio sam, bolje je reći osjetio sam, sasvim subjektivno, ono što mi je promaklo tokom četrdesetogodišnjeg tjednog prometovanja preko granica: ma koliko lutali u bespućima povijesti, mi smo određeni granicom, etnički, državom, ideološki; granica je naš identitet, naša sudbina, mi smo izbačeni iz konteksta granicom. Države i ideologije dvadesetog stoljeća gadno su se poigrale s tim djelićem Mediterana, uzrokovale su poremećaje čiji smo mi proizvod...

Istra
 

Sa(n)jam knjige u Istri gostovao na Indigo Festivalu u Ljubljani: Sajamsku temu 'Nemiri' najavili Boris Dežulović i Aljoša Pužar

Ljubljanska pročelnica za kulturu Mateja Demšič, koju uz pulski Sajam veže dugogodišnja plodonosna suradnja, kazala je: „Smatram da je Sa(n)jam knjige u Istri najznačajniji sajam knjige u regiji, od Ljubljane pa sve do Skopja, zato što su zvijezde Sajma upravo autori i čitatelji, uz izdavače koji ih povezuju. U svijetu izrazite distopije u kojem živimo Sa(n)jam knjige u Istri predstavlja ono najvažnije što knjiga može napraviti za promjenu društva.“

Istra
 

Besplatna radionica prirodne kozmetike u Medulinu

Kroz teorijski i praktični dio, polaznici će dobiti detaljnu poduku o procesu dobivanja hidrolata i njihovoj primjeni, kombiniranju ovlaživača (humektanata) za snažnu hidrataciju i različitim metodama izrade tonika, misteva i gelova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.