Krasna Zemlja

FEŠTA STARTA VEČERAS

SUPA JE NAJBOLJA KUMPANIJA U Rovinjskom Selu deveti Festival istarske supe

U izboru za najbolju supu natječe se osam timova, a po prvi puta ocjenjivat će se i „najbolja kumpanija“ * Upriličena je i izložba radova na temu istarske supe * U sklopu edukativno-kreativnih sadržaja demonstrirat će se kako se izrađuje bukaleta * Tijekom ovog vikenda, u sklopu tradicionalne Antonje, u Rovinjskom selu održava se i 32. Izložba vina Rovinjštine i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine


 
2 min
Istra24

U izboru za najbolju supu natječe se osam timova, a po prvi puta ocjenjivat će se i „najbolja kumpanija“ * Upriličena je i izložba radova na temu istarske supe * U sklopu edukativno-kreativnih sadržaja demonstrirat će se kako se izrađuje bukaleta * Tijekom ovog vikenda, u sklopu tradicionalne Antonje, u Rovinjskom selu održava se i 32. Izložba vina Rovinjštine i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine

Danas se u Rovinjskom Selu, s početkom u 18 sati, održava 9. Festival istarske supe. Posjetitelji će moći degustirati tradicionalne i kreativne supe koje se pripremaju na licu mjesta, a svi zainteresirani kupnjom bukalete za degustaciju mogu sa sobom ponijeti i prigodni suvenir s manifestacije.

Ove se godine natječe 8 timova za izbor u 2 kategorije. Dolaze timovi: Studis koji će supu pripremati sa studentskim vinom i vinima Poletti, zatim tim Specijalisti koji će supu pripremati s vinima iz podruma Vina Cossetto i Agapito Vina, treći tim je In Sylvis koji će supe pripremati s vinima In Sylvis Vina. Četvrti tim pod nazivom Prikodraga pripremat će supe s vinima Fameje Matošević. Peti tim Čuvari Istrijanskeh Užanci dolazi iz Žminja, a tim Rekreativo iz Rovinjskog Sela, a kod striktno lokalnih bit će tu tim Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja i tim Agrorovinja.

Po prvi puta će se ocjenjivati i „najbolja kumpanija“. Ocjenjivačka komisija je ove godine u sastavu: predsjednica Blanka Sinčić Pulić, inače predsjednica ocjenjivačkih komisija i u Tinjanu (pršuti) i Sv. Petru u Šumi (kobasice), zatim Davor Šišović (Bookaleta portal) i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela Istarske županije za kulturu i zavičajnost.

Nakon pripreme, komisija će ocjenjivati supe te će se proglašenje najboljih upriličiti oko 20:15 sati.

Ovom prigodom upriličena je izložba radova na temu istarske supe, vina i maslinovih ulja učenika nižih razreda područne OŠ Juraj Dobrila u Rovinjskom Selu, koja je izložena u Domu te se može pogledati tijekom 2 dana manifestacije. Ovo je također prilika da pogledate prijenosno ognjište koje je izradio Vlado Cvitić iz tvrtke Hidraulika Cvitić iz Rovinjskog Sela.

Bit će na programu i edukativno-kreativnih sadržaja kao što je demonstracija izrade bukalete. Dolores i Masimo Jenkel iz tvrtke „Merania“ demonstrirat će kako se izrađuje bukaleta od grumena gline. Pokazat će koje su bitne faze i tajne u oblikovanju bukalete na lončarskom kolu te kako se oblikuju drška i „nos“ bukalete. Posjetitelji će imati priliku uz njihovu asistenciju sami pokušati oblikovati svoju prvu bukaletu na lončarskom kolu.

Tijekom ovog vikenda, u sklopu tradicionalne Antonje, u Rovinjskom selu održava se i 32. Izložba vina Rovinjštine i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine.

Veseli glazbeni program započinje u 22 sata uz Le Mond bend.

Ulaz na manifestacije je besplatan.


foto: alPheRa

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.