Krasna Zemlja

VIDEO – očuvanje tradicije

U Školi soljenja sardela djeca učila tajne zanata naših nonića

Dok je ribe u moru sve manje, a mali ribari kače mreže o klin, Fažana nastoji kroz edukacije očuvati tradicijske ribarske vještine. U videu pogledajte kako su mališani s roditeljima jučer učili tajne konzerviranja ribe po starinski


 
1 min
Ivan Dobran

Dok je ribe u moru sve manje, a mali ribari kače mreže o klin, Fažana nastoji kroz edukacije očuvati tradicijske ribarske vještine. U videu pogledajte kako su mališani s roditeljima jučer učili tajne konzerviranja ribe po starinski

Jučer je na fažanskoj rivi uspješno okončan prvi dio ovogodišnje, 17. po redu, Škole soljenja sardela. 85 polaznika podijeljenih u 40 ekipa zasolilo je više desetina kilograma sardela. Događaj u sklopu projekta Ča ribari znaju organizira TZ Fažana u suradnji s Jedriličarskim klubom Brioni iz Fažane i TZ-om Ližnjan, a u sklopu natječaja LAGUR-a Istarska batana. Drugi dio škole održati će se 13. i 14. kolovoza kada će usoljena riba biti ocijenjena od strane stručnog žirija.

Uz Školu soljenja sardela u Fažani je jučer održana gastro radionica filetiranja i mariniranja ribe, prikazane su fažanske ribarnice iz 30-ih godina prošlog stoljeća na „Ribarici kod Paola i Nine“, mališani iz dječjih vrtića Sunce, Fažana i More izložili su svoje likovne radove, a održana je i kreativna radionica za djecu „Ribica srdelica“. Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Eric Balija i klapa Intriga.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.