Krasna Zemlja

POVEZIVANJE MASLINARA I SAKRALNOG BLAGA

U Vodnjanu večeras blagoslovljeno maslinovo ulje - gradonačelnik Pastrovicchio: "Spojili smo dvije stvari po kojima smo najbolji u svijetu - ulje i relikvije"

U Vodnjanu je večeras po prvi puta u povijesti upriličen blagoslov lokalnog maslinovog ulja. Odazvalo se 17 proizvođača, a tim se činom započelo spajati ono najbolje što Vodnjan nudi i po čemu je vodeći u svijetu - maslinovo ulje i sakralna umjetnost. Prema svemu sudeći u Crkvi svetog Blaža stvorena je nova tradicija


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
monsinjor Marijan Jelenić blagoslivlja vodnjansko ulje

U Vodnjanu je večeras po prvi puta u povijesti upriličen blagoslov lokalnog maslinovog ulja. Odazvalo se 17 proizvođača, a tim se činom započelo spajati ono najbolje što Vodnjan nudi i po čemu je vodeći u svijetu - maslinovo ulje i sakralna umjetnost. Prema svemu sudeći u Crkvi svetog Blaža stvorena je nova tradicija

Današnji je dan za Vodnjance bio od velikog značaja.

Nakon jutrošnjeg prikazivanja kopije Torinskog platna, u Crkvi svetog Blaža po prvi je puta, tijekom večeri, nakon svete mise, održan blagoslov maslinovog ulja lokalnih maslinara.

Dogodilo se to uoči blagdana svetog Blaža, zaštitnika Vodnjana, a na inicijativu vodnjanskog gradonačelnika, Edija Pastrovicchija.

Danas postavljen temelj budućeg razvoja Vodnjana

Edi Pastrovicchio
- Akcija je uspješno odrađena uz pomoć monsinjora Jelenića. Zahvalan sam svim maslinarima koji su donirali svoje proizvode. Spojili smo tako dvije stvari po kojima smo među najboljima u svijetu – maslinova ulja i relikvije. Siguran sam kako će u naš kraj ubuduće dolaziti gosti kako bi se divili našem kulturnom i vjerskom nasljeđu, neovisno o tome jesu li vjernici i koje su vjeroispovijesti. Ovo je temelj budućeg razvoja sakralnog turizma i drago nam je da se to dogodilo upravo danas na Svijećnicu, rekao je gradonačelnik, Edi Pastrovicchio.

monsinjor Marijan Jelenić

Ulje je čudesan proizvod

Značaj čina blagoslivljanja pojasnio nam je vodnjanski župnik, monsinjor, Marijan Jelenić.

- Večeras ulazimo u blagdan svetog Blaža, a u ovaj smo dan ušli otkrivanjem kopije Torinskog platna pronađene ispod relikvija svete Kordule ovdje u našoj crkvi. Pozdravljam ovu inicijativu jer danas se u svijetu sve blagoslivlja; kuće, lijekovi, avioni, brodovi i zgrade. Tim činom želimo zaštititi proizvod i zaželjeti sreću svima koji ga koriste. Ulje je čudesan proizvod - upotrebljava se za pomazanje krštenih i krizmanih, za pomazanje ruku svećenika i, naravno, za pomazanje grla što smo učinili večeras, a činit ćemo i sutra na sam blagdan, kazao nam je monsinjor Marijan Jelenić.

Početak stvaranja tradicije

maslinar Valter Šarić
Maslinari su također izrazili zadovoljstvo ovim činom.

- Našim će se uljima već sutra pomazati grla vjernika. Čast mi je da sam dio inicijative s obiteljskim brendom Olea Prima. Vidim ovo kao početak konkretnijih događanja na polju razvoja vjerskog turizma u mom kraju čemu se veselim, veli maslinar Valter Šarić.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio
A da je ovo uistinu tek početak potvrđuje nam i agronomkinja Udruge Agroturist, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

- Proizvođači su se rado odazvali ovom pilot-projektu i svi su reagirali pozitivno. Ovo je prvi i jako važan korak povezivanja maslinara i sakralnog blaga. Sad možemo ponuditi proizvod koji je i blagoslovljeno ulje i konzumno ulje visoke kvalitete u jednom, kazala je Hlevnjak Pastrovicchio.

U vodnjanskoj Crkvi svetog Blaža sveta misa služit će se sutra u 8 i 30 sati, a potom i svečana misa u 11 sati koju će predvoditi porečko-pulski biskup u miru, Ivan Milovan. Tada će se održati i blagoslov kopije Torinskog platna. Za one koji na mise neće moći tijekom jutra, još će jedna biti služena u 17 sati

Podsjetimo, Vodnjan je u svijetu poznat po iznimno bogatoj zbirci relikvija. Riječ je o 370 relikvija od 250 kršćanskih svetaca. Među njima se nalaze i neraspadnuta tijela što predstavlja znanstveni fenomen odnosno – čudo. Po vrhunskoj kvaliteti maslinovog ulju Vodnjan je već odavno zauzeo visoku poziciju u svim najprestižnijim vodičima za ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu.


Nastavite čitati

Istra
 

PODUZETNIČKI „MINDSET“: Svi uspješni poduzetnici u jednom su trenutku riskirali i usudili se učiniti nešto što nitko prije nije!

„ Točno je da smo bili prvi hrvatski jednorog, ali to je bilo davno. Treba se znati održati i uvijek imati novu viziju razvoja. Naš idući korak je svakako umjetna inteligencija, a ta će interakcija promijeniti svijet. Mi očekujemo pravu revoluciju, a ona se prirodno naslanja na našu tehnologiju“ najavio je jučer u Rovinju osnivač Infobipa Roberto Kutić

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.