Krasna Zemlja

KONAČNI REZULTATI

VINISTRA 2023. Vinarije kadum i Dobrovac imaju šampionske malvazije, a vinarija Fakin i Benvenuti terane. Najbolja malvazija na svijetu je talijanska

„Oboreni su svi rekordi. U Poreč je stiglo 30 posto više uzoraka nego prošle godine, od čega 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića. Sve je više vinara, posebno proizvođača malvazija, koji su prepoznali iznimnu kvalitetu našeg ocjenjivanja. Čestitao bih svim pobjednicima na izvrsno obavljenom poslu u vinogradu i podrumu", istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre


 
2 min
Istra24
Foto: Merlo de Graia

„Oboreni su svi rekordi. U Poreč je stiglo 30 posto više uzoraka nego prošle godine, od čega 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića. Sve je više vinara, posebno proizvođača malvazija, koji su prepoznali iznimnu kvalitetu našeg ocjenjivanja. Čestitao bih svim pobjednicima na izvrsno obavljenom poslu u vinogradu i podrumu", istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre

Šampionsku titulu za svježu malvaziju dobila je porečka vinarija Kadum, Sonata Riserva 2020. rovinjske vinarije Dobravac šampion je u kategoriji odležanih malvazija, vinarija Fakin u kategoriji svježih terana, a u kategoriji zrelih Benvenutijev Teran Livio Benvenuti iz 2019. Epilog je to Vinistrinog međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i 14. Svijeta malvazija na koje je pristiglo čak 700 uzoraka, a o najboljima odlučivalo je 90 ocjenjivača iz 17 zemalja.

Šampionsku titulu među svježim refoškima osvojila je slovenska vinarija Jogan iz Pobega, dok je mnogima najveće iznenađenje titula Best in Show na 14. Svijetu malvazija. Pripala je talijanskom vinu Passito Na'jm 2020., vinarije Cantine Colosi sorte Malvasia delle Lipari. Tako je ova slatka malvazija s Eolskih otoka postala najboljom malvazijom na svijetu za ovu godinu. 

„Oboreni su svi rekordi. U Poreč je stiglo 30 posto više uzoraka nego prošle godine, od čega 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića. Sve je više vinara, posebno proizvođača malvazija, koji su prepoznali iznimnu kvalitetu našeg ocjenjivanja. Čestitao bih svim pobjednicima na izvrsno obavljenom poslu u vinogradu i podrumu", istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre udruge vinogradara i vinara Istre, koja u Poreču od 5. do 7. svibnja organizira 29. Vinistru, a već tjedan kasnije, od 11. do 14. travnja i prestižno svjetskog natjecanje Concours Mondial de Bruxelles.  

U skladu s kontinuiranim podizanjem kvalitete na Vinistrinom ocjenjivanju proteklih nekoliko godina za zlatnu medalju potrebno je minimalno 90 bodova, a od prošle godine Vinistrino ocjenjivanje dobilo je i platinastu kategoriju za sva vina s minimalno 95 bodova.

Na 14. Svijetu malvazija ovom su se medaljom okitila dva vina iz Vižinade - Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2019. i Deklićeva odležana malvazija iz 2020. te Justino's Madeira Malvasia Colheita 2009. iz portugalske Madeire.

Od ostalih vina uz Benvenutijev Muškat San Salvatore iz 2017., platinastim medaljama okitila su se još tri refoška: onaj iz 2020. momjanske vinarije Prelac, te dva slovenska - Santomas 2020., Vinske kleti Santomas iz Šmarja i Capris Refošk Vinakoper također iz 2020.

Platinu u kategoriji jakih alkoholnih pića za Fernet Amaro 78. osvojila je buzetska Aura, a medalje proizvođačima, po običaju, svečano će se dodijeliti uoči 29. Vinistre, u srijedu 3. svibnja.


Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.