Krasna Zemlja

zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Zagorski štrukli i Zagorski bagremov med - dva nova zaštićena proizvoda u EU

Uz nova dva registrirana naziva, Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u EU, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU, istaknuli su iz Ministarstva


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Uz nova dva registrirana naziva, Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u EU, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU, istaknuli su iz Ministarstva

Europska komisija je u Službenom listu EU od 7. ožujka objavila da su Zagorski štrukli/Zagorski štruklji dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a Zagorski bagremov med europsku zaštićenu oznaku izvornosti, navodi se u priopćenju.

Time su ta dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele EU. 

Te oznake na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, napominju iz Ministarstva.

Uz nova dva registrirana naziva, Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u EU, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU, istaknuli su iz Ministarstva.

Postupak zaštite naziva Zagorski štrukli/Zagorski štruklji započeo je u kolovozu 2018. godine, a zahtjev za zaštitu je podnijela Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda "Tradicija Zagorja".

Zemljopisno područje proizvodnje Zagorskih štrukli/Zagorskih štruklji obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje i očuvane do danas.

Postupak zaštite naziva Zagorski bagremov med započeo je također u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti.

Zemljopisno područje proizvodnje Zagorskog bagremovog meda obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda.

Zagorski bagremov med je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja, objašnjavaju uz ostalo iz Ministarstva poljoprivrede.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.