Kultura

Mijenja li ljubav odnose moći?

Berlinale otvoren filmom koji propituje teme moći i kontrole

"Ima nešto univerzalno... u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije", rekao je redatelj Francois Ozon na konferenciji za novinare


 
2 min
HINA
Foto: Hina

"Ima nešto univerzalno... u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije", rekao je redatelj Francois Ozon na konferenciji za novinare

Film francuskog redatelja Francoisa Ozona "Peter von Kant", o redateljevu posesivnom odnosu s mladim glumcem, tematizira moć koju redatelji imaju nad glumcima, pitanje koje je aktualno u doba pokreta #MeToo, rekao je Ozon.

Ozon je rekao da je želio postaviti ta pitanja redateljima i publici, četiri godine nakon što je pokret #MeToo potresao filmsku industriju širom svijeta.

"Ima nešto univerzalno... u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije", rekao je Ozon na konferenciji za novinare.

"Kao redatelji, imamo obvezu postavljati si ta pitanja jer smo u poziciji moći", rekao je. 

Pokret #MeToo, izazvan 2017. optužbama za spolno zlostavljanje protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, potaknuo je stotine glumaca da progovore o tome kako su ih zlostavljali moćnici filmske industrije.

"Peter von Kant," remake njemačkog filma iz 1972. "The Bitter Tears of Petra von Kant", govori o uglednom filmskom redatelju koji se zaljubljuje u Amira, puno mlađeg muškarca iz siromašne obitelji. U njemu glume Denis Menochet i Isabelle Adjani.

Von Kant zavede Amira šampanjcem i obećanjima slave, no kada mladić iznenada postigne velik uspjeh to promijeni njegov odnos s posesivnim pokroviteljem.

Ozon je rekao da je želio pokazati kako ljubav mijenja odnose moći.

"Stvari postaju nejasnije jer nisu crno-bijele, mislim, u njegovu radu i ljubavnim odnosima", rekao je. 

Ozon je rekao da mu je originalni film pao na pamet zbog pandemije: budući da se film odvija gotovo isključivo u klaustrofobičnom stanu.

Film se natječe za Zlatnog medvjeda koji će biti dodijeljen u srijedu.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Vandali napali francusku mrežu brzih vlakova uoči otvorenja Olimpijskih igara

Državni željeznički operater rekao je da su piromani zapalili instalacije duž pruga koje povezuju Pariz sa zapadom, sjeverom i istokom zemlje i da će promet biti ozbiljno prekinut tijekom vikenda. "Sinoć je SNCF bio žrtva nekoliko vandalskih djela na atlantskim, sjevernim i istočnim brzim prugama. Požari su namjerno podmetnuti kako bi oštetili naše instalacije", rekao je SNCF u priopćenju

Svijet
 

Harris pritišće Netanyahua da olakša patnje u Gazi: 'Neću šutjeti'

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izvršila je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi olakšao patnje palestinskih civila, pokazujući oštriji ton od predsjednika Joea Bidena.“Vrijeme je da ovaj rat završi”, rekla je Harris u televizijskoj izjavi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.