Kultura

Mijenja li ljubav odnose moći?

Berlinale otvoren filmom koji propituje teme moći i kontrole

"Ima nešto univerzalno... u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije", rekao je redatelj Francois Ozon na konferenciji za novinare


 
1 min
HINA
Foto: Hina

"Ima nešto univerzalno... u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije", rekao je redatelj Francois Ozon na konferenciji za novinare

Film francuskog redatelja Francoisa Ozona "Peter von Kant", o redateljevu posesivnom odnosu s mladim glumcem, tematizira moć koju redatelji imaju nad glumcima, pitanje koje je aktualno u doba pokreta #MeToo, rekao je Ozon.

Ozon je rekao da je želio postaviti ta pitanja redateljima i publici, četiri godine nakon što je pokret #MeToo potresao filmsku industriju širom svijeta.

"Ima nešto univerzalno... u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije", rekao je Ozon na konferenciji za novinare.

"Kao redatelji, imamo obvezu postavljati si ta pitanja jer smo u poziciji moći", rekao je. 

Pokret #MeToo, izazvan 2017. optužbama za spolno zlostavljanje protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, potaknuo je stotine glumaca da progovore o tome kako su ih zlostavljali moćnici filmske industrije.

"Peter von Kant," remake njemačkog filma iz 1972. "The Bitter Tears of Petra von Kant", govori o uglednom filmskom redatelju koji se zaljubljuje u Amira, puno mlađeg muškarca iz siromašne obitelji. U njemu glume Denis Menochet i Isabelle Adjani.

Von Kant zavede Amira šampanjcem i obećanjima slave, no kada mladić iznenada postigne velik uspjeh to promijeni njegov odnos s posesivnim pokroviteljem.

Ozon je rekao da je želio pokazati kako ljubav mijenja odnose moći.

"Stvari postaju nejasnije jer nisu crno-bijele, mislim, u njegovu radu i ljubavnim odnosima", rekao je. 

Ozon je rekao da mu je originalni film pao na pamet zbog pandemije: budući da se film odvija gotovo isključivo u klaustrofobičnom stanu.

Film se natječe za Zlatnog medvjeda koji će biti dodijeljen u srijedu.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Podaci SIP-a kažu da je Krišto u tijesnoj prednosti pred Komšićem

Do ponoći je SIP dobio podatke s nešto manje od 55 posto obrađenih biračkih mjesta i po tome je Krišto imala 117 tisuća glasova ili 51,36 posto, a Komšić 48,64 posto. Bećirović je pred Izetbegovičćem vodio s 55 naprama 39 posto osvojenih glasova, a  Cvijanović nad Mirkom Šarovićem s 51 prema 36 posto osvojenih glasova

Svijet
 

RECENZIJA FILMA "PLAVUŠA" Niz domišljato dotjeranih, često i nepovezanih fragmenata iz tragičnog života Marilyn Monroe

Ovaj iznimno kompleksan, za gledanje zahtjevan biografski film s elementima romanse, progovara kroz brojne metafore i psihološke procese. Pokazavši sustavnu tragediju izmišljene, na sliku i priliku tržišta nametnute pojave Marilyn Monroe, Dominik kod gledatelja postiže suosjećanje za život Norme Jeane. Emotivna glazba u pratnji znatno podiže kvalitetu slike, vjerno dočaravajući psihička stanja protagonistice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.