Kultura

veliki hrvatski strip crtač u MSU

Danijel Žeželj predstavlja svoj rad u Muzeju suvremene umjetnosti

Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper's Magazine


 
2 min
HINA
Crtež Danijel Žeželj

Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper's Magazine

U okviru prvog samostalnog nastupa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, afirmirani hrvatski autor Danijel Žeželj od 7. listopada u Black Boxu predstavlja ambijentalni rad "Svjetlocrno", svojevrsni otjelotvoreni crtež.

Kako se ističe u najavi, umjetnik je preobrazio prostor u ambijent koji se, donekle, referira na "Poglavicu jelena", njegov najnoviji crtani roman o suodnosima prirode i društva, a koristi simboliku jelena da bi ispričao pripovijest o padu, pročišćenju i ponovnom uzdizanju.

Iz MSU-a kažu kako se Žeželj prvenstveno smatra pripovjedačem koji umjesto riječi koristi slike, a njegovi crteži i stripovi često uključuju prizore urbanih pejzaža komplementarnih s unutrašnjom analizom i razmatranjima postojanja pojedinca u kontekstu šire ljudske povezanosti, "izazivajući izravnu kritiku i dovođenje u pitanje društvene poretke".

Iako je najpriznatiji kao strip crtač, grafičar, animator, ilustrator i slikar, njegov opus prelazi te granice, a kreativni proces izrazito mu je kritičan prema različitim suvremenim društvenim sustavima "dok njegova djela istovremeno nude osjećaj mračnog odnosno magičnog realizma".

Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper's Magazine.  

Na dan otvorenja Žeželj će u multimedijskoj dvorani MSU-a, Gorgoni,  u suradnji s braćom Sinkauz i bubnjaricom Katharinom Ernst izvesti audiovizualni performans. Njegov se rad može razgledati do 20. studenog.


Nastavite čitati

Šest zainteresiranih za kupnju 3. maja Rijeka 1905

Tvrtka 3.maj Rijeka 1905. osnovana je radi nastavka brodograđevne djelatnosti. Prema planu restrukturiranja 3.maja, djelatnost će se bez financijskih opterećenja iz prethodnih razdoblja obavljati u novoj tvrtki, koja je dokapitalizirana operativnom imovinom, a s ugovaranjem novih poslova u novu tvrtku se prebacivat će se i radnici

Vet Memoria, na raspolaganju prvi riječki krematorij za dostojanstven oproštaj od kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca dobro znaju kako je po njihovom ugibanju oproštaj težak i emotivan, a jedan od većih izazova je kako da on bude dostojanstven uz čuvanje sjećanja na vjernog prijatelja i pratitelja * Riječ je o usluzi koja je potpuna novost u široj riječkog regiji, u Istri i na Kvarneru te će pomoći u oproštaju od voljene životinje kroz urnu koju je potom moguće pohraniti na groblju životinja ili čuvati doma

DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju

Sva su biračka mjesta otvorena, pa i ona u Dohi i Dubaiju u kojima pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu. Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivo ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.