Kultura

u petak u galeriji hermana

Druženje s književnikom Zoranom Bognarom

O književnom djelu Zorana Bognara objavljeno je preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija. Dobitnik je dvadesetak književnih nagrada, kako domaćih, tako i onih u inozemstvu


 
2 min
Borka Petrović

O književnom djelu Zorana Bognara objavljeno je preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija. Dobitnik je dvadesetak književnih nagrada, kako domaćih, tako i onih u inozemstvu

Druženje s književnikom Zoranom Bognarom održat će se u pulskoj galeriji Hermana u petak, 8. travnja u 19 sati.

Nagrađivani pisac, prevađan na nekoliko svjetskih jezika, ovoga petka gostuje u Puli gdje će po prvi puta predstaviti svoj bogati književni opus. Moderator susret je Valter Milovan.

Biografija:

Zoran Bognar, poznati je srpski pjesnik, esejist, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, rođen je 30. siječnja 1965. godine u Vukovaru (Hrvatska).

Objavio je romane “Noć praznih ruku” (1989) i “Budno stanje sna” (1993); desetak knjiga poezije od kojih su nesumnjivo najznačajnije poetske trilogije: “Elizejska trilogija” (2000) i „Albedo, aura, alhemija” (2009), te knjiga „Insomnija, bele noći” (2013); tri knjige poetsko-fenomenoloških mikro eseja: “Fotografije glasova” (1997), “Ejdetske slike” (1998) i „Fotografije glasova” II (2002); kao i dvije antologije: „Novo raspeće”, antologija suvremene srpske poezije kraja XX. stoljeća (2001) i „Tečni kristal”, antologija srpskog mikro eseja XX. stoljeća (2006).

Izdavačka kuća „Draganić” objavila je Izabrana djela Zorana Bognara u 7 tomova povodom 30 godina njegova književnog rada (2013-2014, Beograd). Poezija Zorana Bognara prevođena je na talijanski, francuski, engleski, njemački, mađarski, švedski, slovenski, makedonski, turski, armenski, bugarski, nizozemski, friski, grčki, poljski, rumunjski, ruski,  arapski i španjolski jezik.

O književnom djelu Zorana Bognara objavljeno je preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija. Dobitnik je dvadesetak književnih nagrada, kako domaćih, tako i onih u inozemstvu. Član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Također, počasni je član i PEN-a Bosne i Hercegovine. Živi u Beogradu (Srbija) kao profesionalni književnik. Urednik je u jednom od vodećih srpskih nakladnika „Dereta”  i predsjednik Fonda „Ars Longa” za očuvanje lijepih umjetnosti.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.