Kultura

PONOVNO U 'DEKADENTNIM SALONIMA' DOMA HB

"DŽABE BEOGRAD, INTERLIBER I LEIPZIG - PULA JE NENADMAŠNA" Milan Rakovac otvorio 28. Sa(n)jam knjige u Istri

"Vratili smo se u naš dom, u Dom knjige u Dom hrvatskih branitelja gdje nam je i mjesto. Vratili smo se u ove dekadentne salone gdje knjiga zaista najljepše stoji i nema takvog mjesta, vratili smo velikim autorima, velikim programima a vratila se i velika publika jer bez nje nema velikog povratka", kazala je direktorica sajma Magdalena Vodopija * Tema sajma je povratak


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Vratili smo se u naš dom, u Dom knjige u Dom hrvatskih branitelja gdje nam je i mjesto. Vratili smo se u ove dekadentne salone gdje knjiga zaista najljepše stoji i nema takvog mjesta, vratili smo velikim autorima, velikim programima a vratila se i velika publika jer bez nje nema velikog povratka", kazala je direktorica sajma Magdalena Vodopija * Tema sajma je povratak

Uz čak 100 programa, 200 sudionika te 25 tisuća knjiga 280 izdavača donosi u idućih deset dana Sa(n)jam knjige u Istri, čije je 28. izdanje, nakon dvodnevne pauze ponovno u Domu hrvatskih branitelja, svečano otvoreno danas pred brojnim ljubiteljima knjige i književnosti.

Istarskom spisatelju Milanu Rakovcu pripala je čast otvoriti sajam knjige u Istri, čija se ovogodišnja središnja tema, povratak, poklopila i s povratkom pulskog Sajma – nakon što su posljednja dva izdanja održana u Areni Trikotaža – u Dom hrvatskih branitelja.

Ključno književno ime, dobitnik Bookera László Krasznahorkai zbog bolesti je bio primoran u posljednji čas otkazati dolazak, pa je svečanost otvorenja počela upravo ulomkom iz njegovog romana „Svijet ide dalje“. Recitirao je glumac Rok Juričić, kojem  se za mikrofonom, također kao voditeljica svečanosti, pridružila pulska kolegica Dijana Vidušin u glazbenoj pratnji pulskog Big Benda, dok su za osmišljavanje ceremonije bili zaduženi Goran Ferčec i Matija Ferlin.

Ovogodišnji sajam posvećen je Daši Drndić, velikoj književnici i prijateljici Sajma.

"Vraćamo se čovjeku i knjizi. Samanj je doprt!"

Uz citat iz Dašinog romana “Leica format” u kojem je lice benjaminovog anđela okrenuto prošlosti kao Dašin beskompromisni pogled u povijest o kojem ovisi budućnost, Milan Rakovac je održao svoj govor. "Pitam se cijelog života kao Rousseau i njegov ‘Retour à l état de nature’. Why the fuck? Čemu smo napravili ove zgrade, gradove i tvrđave? Da bismo se vratili prirodi? A jedva smo čekali zbrisati od nje. Doduše, zgazili smo je, nema je više, nemamo se kuda vratiti, ali ipak, možda je uputno pokušati vratiti se. Mislim da sam kompetentan pričati o povratku, jer sam po vlastitom izboru vječni žid, strasni emigrant i imigrant, ja sam nomad, meni je fantastično živjeti i u Tivtu, i u Beogradu i u Splitu i u Puli i u Baderni i u Zagrebu i u vrajžoj hiži ako rabi!" Govor je priveo kraju naglasivši da se trebamo osloniti na razum, što je Daša Drndić činila u svojim knjigama, a još više u svom životu. Aludirajući na Sajam knjiga istaknuo je da je "Pula nenadmašna - džabe Beograd, džabe Interliber, džabe Leipzig", zaključivši "Vraćamo se čovjeku i knjizi. Samanj je doprt!".

Tema sajma je povratak, a sajam se nakon dvije godine vratio u Dom hrvatskih branitelja

Ravnateljica sajma Magdalena Vodopija kazala je okupljenom mnoštvu: "Vratili smo se u naš dom, u Dom knjige u Dom hrvatskih branitelja gdje nam je i mjesto. Vratili smo se u ove dekadentne salone gdje knjiga zaista najljepše stoji i nema takvog mjesta, vratili smo velikim autorima, velikim programima a vratila se i velika publika jer bez nje nema velikog povratka".

Istaknula je kako ovogodišnje izdanje predvode žene - snažne autorice poput Kapke Kassabove i Sofi Oksanen, čiji je književni zadatak svojom snagom raščistiti maglu koja nam je pred očima u nadolazećem teškom razdoblju, okarakteriziravši ga kao anni di piombo e di fango.

Ovogodišnji Sajam obilježava i nekoliko važnih, okruglih godišnjica. Prije sto godina rođen je talijanski pjesnik i redatelj Pier Paolo Pasolini, u čiju je čast pročitana njegova pjesma 'Dedika' koju je na čakavski dijalekt preveo Valter Milovan. Upravo je Pasolini jedna od centralnih figura Sajma i novog programa Storie italiane, pa će se posjetitelji s njegovim stvaralaštvom upoznati i putem performansa „Jedan od mnogih epiloga“, također djelo dua Ferlin-Ferčec. Istaknuto je da bi ove godine svoj stoti rođendan proslavila i velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, a Sajam će proslaviti i 50. godišnjicu Animafesta te 70. godišnjicu Pula film festivala.

 

Sajam je, umjesto zdravstveno spriječenog Laszla Krasznahorkaia, otvorio Milan Rakovac

O ovogodišnjoj temi, "Povratku", velikoj književnoj i filozofskoj temi, na Sajmu će govoriti Boris Buden, Semezdin Mehmedinović, Kapka Kassabova, Selvedin Avdić, Boris Dežulović, Leonida Kovač, Goran Vojnović, Zoran Žmirić, Dejan Dukovski, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik, Amir Alagić i mnogi drugi.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić, istaknuo je tri tematska središta ovogodišnjeg Sajma: važnosti Pasolinijeva rada, povratak i književnost Daše Drndić, iskoristivši priliku da prisutne podsjeti na današnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Za povratak je rekao da on nije samo u prošlost i izgubljenu mladost, već i povratak iz licemjernog u prosperitetno društvo.

"Svaka ovakva manifestacija velika je prilika za promociju knjige i čitanja, a ovaj festival knjiga koji u svom nazivu ima i taj glagol sanjati, možda i najljepše opisuje sve ono što nama, odnosno publici, donose književnici i sve ono što mi koji smo čitatelji zajedno s njima kroz svoje čitateljske živote proživljavamo", kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izrazila je zadovoljstvo što Pula i Istra ustraju u ovako vrijednoj manifestaciji koja, kako je rekla "dovodeći mnoge strane pisce, autore i nakladnike na najbolji način doprinosi i upoznavanju hrvatske čitateljske publike s novim autorima ali i uspostavi novih veza i kontakata".

"Pred publikom je nekoliko dana sjajnih programa i uživanja u zanimljivim susretima s vrijednim autorima, piscima i prevoditeljima i predstavljanjima. Uživajte u tome", poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Direktorica sajma Magdalena Vodopija posebno je zahvalila publici bez koje ovaj sajam ne bi postojao

Ustvrdivši kako su Pula i Istra geografski relativno mali, ali kako ih manifestacije poput ove definitivno čine velikim, iznad njihovih okvira, istarski župan Boris Miletić rekao je kako je iznimno važno što je sajam posvećen Daši Drndić jer je svima poznat njezin doprinos književnosti, ali i doprinos njezine obitelji Istri.

Govoreći o temi sajma "Povratak", istaknuo je kako "mnogi žive previše u prošlosti, mnogi su previše okupirani budućnošću, što nije loše, ali je njegova želja da se ljudi vrate u sadašnjost i u ovaj trenutak". 

Na sajmu knjiga i novi umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek i ravnateljica PFF-a Tanja Miličić

Ovogodišnji Sajam trajat će sve do nedjelje, 4. prosinca, okupio je rekordnih 280 izdavača i ukupno 25 tisuća izloženih knjiga. Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima od 20 do 70 posto.

Popularni program 'Doručak s autorom' ponovno će se moći pratiti i na Trećem programu HTV-a.

Danas na  programu:

Večeras u 20:00 (DHB, Crveni salon) sati 20 godina nakladničke kuće OceanMore  uz predstavljanje knjige László Krasznahorkai: POVRATAK BARUNA WENCKHEIMA (OceanMore). Sudjeluju: Gordana Farkaš Sfeci, Slađana Bukovac, Aljoša Puža

***

Program u 19.00 (DHB, Crveni salon) održat će se bez prisustva autora Nedeljka Dragića, koji je u posljednji tren morao otkazati dolazak u Pulu:: Nedeljko Dragić:  STILLE REISE – MINHENSKI DNEVNIK (Srpsko narodno vijeće)

Sudjeluju: Midhat Ajanović, Aneta Vladimirov, Nada Beroš, Paola Orlić


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.