Kultura

kapacitet od 1.200 do 1.500 sjedala

Ekskluzivno: Malo rimsko kazalište gotovo za tri i pol mjeseca - otvaraju ga Gibonni, Urban i Amira Medunjanin!

Ukupna vrijednost projekta na koncu iznosi 24 milijuna kuna. Početna cijena od nepunih 18 milijuna kuna porasla je zbog, kako veli ravnatelj Komšo, općeg povećanja cijena u međuvremenu. Zbog oštećenosti Malo rimsko kazalište prestalo se koristiti, a dotad su tu nastupila brojna renomirana  inozemna imena, od Johna Zorna, Madredeusa do Calexica...


 
2 min
Zoran Angeleski
Jedino očuvano rimsko kazalište na tlu Hrvatske

Ukupna vrijednost projekta na koncu iznosi 24 milijuna kuna. Početna cijena od nepunih 18 milijuna kuna porasla je zbog, kako veli ravnatelj Komšo, općeg povećanja cijena u međuvremenu. Zbog oštećenosti Malo rimsko kazalište prestalo se koristiti, a dotad su tu nastupila brojna renomirana  inozemna imena, od Johna Zorna, Madredeusa do Calexica...

Obnova Malog rimskog kazališta po planu se treba završiti 10. svibnja, nakon jednogodišnje obnove. Već ovog ljeta, kako nam veli ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo, počet će se na ovoj najljepšoj pulskoj pozornici s 1.200 do 1.500 sjedala na otvorenom održavati koncerti i predstave.

Kako neslužbeno saznajemo, zasad nisu dogovoreni nastupi inozemnih bendova, no u Malom rimskom kazalištu nastupit će Gibonni, Urban i Amira Medunjanin.

Sa svibanjskim otvaranjem jednog od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule, Arheološki muzej Istre i pulska Turistička zajednica pokrenut će široku promociju Malog rimskog kazališta u zemlji i inozemstvu.

Projektant Malog rimskog - arhitekt Emil Jurcan

Projektant Malog rimskog kazališta je arhitekt Emil Jurcan, a u sklopu projekta "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“ .

Do prije desetak godina Malo rimsko kazalište koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Nastupila su tu broina renomirana inozemna imena, od Johna Zorna, Madredeusa do Calexica...

Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je sada zatvorena za posjete.

Ukupna vrijednost projekta na koncu iznosi 24 milijuna kuna, a početna cijena od nepunih 18 milijuna kuna porasla je zbog, kako veli ravnatelj Komšo, općeg povećanja cijena u međuvremenu.

Komšo: Proveli smo javne nabave i prihvatili najnižu cijenu

- Proveli smo javne nabave i prihvatili najnižu cijenu, dodaje on.

Projekt se financira iz  sredstava ITU mehanizma u iznosu od 8,5 milijuna kuna; osam milijuna kuna dalo je Ministarstvo kulture i medija, a uz očekivanu novu potporu tog ministarstva, ostatak će financirati Arheološki muzej iz vlastitih sredstava. U svrhu promocije, projekt sa 165 tisuća kuna sufinancira Turistička zajednica Grada Pule. Projektant rasvjete je Dean Skira. 

Grad Pula je inače vlasnik Malog rimskog kazališta, a skrbnik je Arheološki muzej Istre.

- To je jedino očuvano rimsko kazalište na tlu Hrvatske. Planira se koristiti u kombinaciji s obnovljenom zgradom muzeja. Na njegovoj stražnjoj strani prema Malom rimskom kazalištu bit će jedinstveni multimedijalni ekran s 330 četvornih metara u full HD rezoluciji, kojim će se nadopunjavati prezentacije i promocije, zaključio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo.


projektant Emil Jurcan

Nastavite čitati

Pula
 

Čitanjem ulomaka romana Uliks Jamesa Joycea u Uliksu počeo Bloomsday

Program Bloomsdaya nastavlja se i večeras na Forumu uz glazbu s početka 20. stoljeća Dua Rapsodija i degustaciju sireva s početkom u 20.30 sati, te sutra u 10 sati otvorenjem izložbe plakata od početaka Bloomsdaya u Puli (2012.) do 2023. Također će biti predstavljeni i radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Joyce u očima ŠPUD-a

Pula
 

(VIDEO) MALI SUPER JUNACI Natjecatelj Survivora Alex Percan na Fratarskom organizira jednodnevno druženje s djecom, njihovim roditeljima i kandidatima popularnog showa

Osim druženja s natjecateljima iz omiljenog televizijskog showa, plavim i crvenim plemenima, sve će biti opremljeno s raznim poligonima i sportskim aktivnostima, povezanih sa zdravim načinom života. Od ostalih aktivnosti koje će se događati na Fratarskom, Alex nam izdvaja preživljavanje, kako se pali vatra i gradi sklonište te gađa iz luka sa strijelom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.