Kultura

RAZRIJEŠENA "MISTERIJA"

Finski umjetnik svjetla Kari Kola, koji je osvijetlio Stonehenge 2018., kreirao "Impact with Light" u pulskoj Areni

Sinoć se na društvenim mrežama razvila rasprava i brojne "teorije zavjere" oko toga što predstavljaju neobična plavo ljubičasta svietla na nebu koja su se mogla vidjeti u dobrom dijelu južne Istre. Misterija je ovim razjašnjena


 
3 min
Istra24

Sinoć se na društvenim mrežama razvila rasprava i brojne "teorije zavjere" oko toga što predstavljaju neobična plavo ljubičasta svietla na nebu koja su se mogla vidjeti u dobrom dijelu južne Istre. Misterija je ovim razjašnjena

Poznati finski umjetnik svjetla Kari Kola okupao je drevni amfiteatar u Puli, zadivljujućim osvjetljenjem pod nazivom "Impact with Light". Ova privremena instalacija, stvorena za samo jednu noć, napravljena je kako bi se usredotočila na umjetnost i kulturu i proslavila UNESCO-ov Međunarodni dan svjetla i Međunarodni dan zajedničkog života u miru Ujedinjenih naroda.

 

Kari Kola, pionir na polju umjetnosti svjetla, poznat je po svojim velikim instalacijama koje transformiraju kultne znamenitosti. Njegov prethodni rad uključuje osvjetljavanje Stonehengea za Dan svjetske baštine 2018. i stvaranje masivnog svjetlosnog prikaza preko planina Connemara u Irskoj 2020.

 

"Impact with Light" poslužio je kao snažna izjava o važnosti umjetnosti i kulture u promicanju mira i blagostanja. Kratkotrajna instalacija u gerilskom stilu namjerno je stvorena u zgusnutom vremenskom okviru. "Zabrinut sam zbog kaosa kamo svijet ide", kaže Kola. "Stvaranje nečeg lijepog, ni zbog čega drugog osim iz ljubavi prema umjetnosti, daje mi nadu u pozitivnu promjenu. To je podsjetnik na ono što možemo postići. Želim inspirirati sve da počnu stvarati, da slijede svoje snove i daju vlastiti doprinos ljepoti u svijetu." Ovaj osjećaj odražava duh i Međunarodnog dana svjetla, koji slavi moć svjetla u znanosti, kulturi i umjetnosti, i Međunarodnog dana zajedničkog života u miru, koji promiče sklad među svim ljudima.

 

Odabir pulske Arene, najočuvanijeg rimskog amfiteatra na svijetu, dodaje još jedan sloj značaja. Povijesno mjesto postaje platno za Kolinu umjetnost, ističući ulogu umjetnosti i kulture u njegovanju mira i blagostanja diljem svijeta. Ova privremena instalacija slavi moć svjetla, univerzalnog simbola s pozitivnim konotacijama u različitim kulturama.

 

"Impact with Light" rezultat je suradnje Karija Kole, SGM Light, Visualia Festivala i Arheološkog muzeja Istre u Puli. Događaj je održan u znak podrške UNESCO-vom Međunarodnom danu svjetlosti i UN-ovom Međunarodnom danu zajedničkog života u miru.

 

Kari Kola i Marko Bolković

Direktor festivala Visualia, Marko Bolković, navodi kako se ove godine održava jubilarni, 10. po redu Visualia Festival. Upravo tim povodom, ove godine se odlučilo nešto ranije krenuti s obilježavanjem okruglog rođendana, za što nema boljeg dana od Svjetskog dana svjetla. Zahvaljujući prijatelju našeg festivala, Kariju Koli, koji je prvi put bio naš gost na festivalu 2015. godine, i od tada maštao o svjetlosnoj instalaciji u našoj Areni, konačno smo uspjeli njegovu ideju i želju pretvoriti u stvarnost.

Bolković se posebno zahvaljuje Kariju na ideji, organizaciji, a na kraju i samoj izvedbi osvjetljavanja naše Arene, što je najbolji uvod i najava za sve što će Visualia Festival ove godine pokazati na ulicama našeg grada, kao i Arheološkom muzeju Istre za svu pomoć u organizaciji i postavljanju instalacije.

Sinoć se na društvenim mrežama razvila rasprava i brojne "teorije zavjere" oko toga što predstavljaju neobična plavo ljubičasta svijetla na nebu koja su se mogla vidjeti u dobrom dijelu južne Istre. Misterija je ovim razjašnjena.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.