Kultura

puležani na lanzaroteu

FOTO/VIDEO: Alen Špionjak: Otok Lanzarote, najbliže rečeno, izgleda kao da si sletio na Mars

"Kontrast crnog vulkanskog i pješčanog svijeta najviše nalikuje na fuziju površine Marsa i apokaliptičnog Mad Max landscape-a. Tirkizne uvale gdje ocean udara po doslovce crnoj plaži i enormne litice iznad poznate surferske Famara uvale su stvarno posebna mjesta"


 
3 min
Matea Čelebija

"Kontrast crnog vulkanskog i pješčanog svijeta najviše nalikuje na fuziju površine Marsa i apokaliptičnog Mad Max landscape-a. Tirkizne uvale gdje ocean udara po doslovce crnoj plaži i enormne litice iznad poznate surferske Famara uvale su stvarno posebna mjesta"

Nakon što je 20 godina radio kao producent elektroničke glazbe, Alen Špionjak se prije tri godine počeo okretati još jednom kreativnom svijetu - videu, a s obzirom na to da mu je djevojka Ivana Tomić, uspješna modna dizajnerica i fotografkinja, i sam Alen se uz nju počeo zanimati za fotografiju i videosnimanje. I tako je započela njegova karijera video artista.

Alen se nedavno vratio s otoka Lanzarotea gdje je boravio s djevojkom, a kako to biva s umjetnicima, i tamo je našao prostora za kreativno izražavanje te se u Pulu vratio s impresivnim videom otoka.

Screenshot iz videa 'Biosphere'

- Video s Lanzarotea bio je osobni gušt i želja s obzirom na to da smo otišli tamo na tjedan dana svojevrsnog godišnjeg odmora, veli Alen te dodaje kako opus svoga rada ne može stisnuti u dvije-tri kategorije.

- Ne želim biti vezan za samo jedan smjer snimanja. Zanimljivo mi je uhvatiti se u koštac s novim idejama i subjektima za snimanje, probati to snimiti i montirati na malo drugačiji način te vidjeti kako će ispasti gotov video, kaže Alen.

"Lanzarote je, blago rečeno, slijetanje na Mars"

Lanzarote

Otok je manji od Istre, a ima više od 200 vulkana.

Neki od njih su nastali u erupciji prije 290 godina.

Površina mu je ogoljena, rastu samo kaktusi, palme i pokoja 'obična' biljka.

Zemlja kao plodno tlo je luksuz s obzirom na to da je većina otoka osušeno lava kamenje.

- Lanzarote je surealan otok. Bez pretjerivanja. Poznato je da svaki otok Kanara ima svoju mikroklimu i svoju biosferu. Prije dvije godine smo posjetili Fuerteventuru, susjedni otok južno od Lanzarotea. Iako su otoci jedan od drugog udaljeni niti pola sata trajektom, razlike su jako velike. Reljefno pogotovo jer, dok je Fuerteventura prožeta dinama i tirkiznim uvalama, Lanzarote je, najbliže rečeno, slijetanje na Mars, rekao nam je Alen.

Screenshot iz videa 'Biosphere'

Kontrast crnog vulkanskog i pješčanog svijeta najviše nalikuje na fuziju površine Marsa i apokaliptičnog Mad Max landscape-a. Tirkizne uvale gdje ocean udara po doslovce crnoj plaži i enormne litice iznad poznate surferske Famara uvale su stvarno posebna mjesta

- Male zelene papige po palmama možete uočiti svuda u gradićima koji su sačinjeni od 99% bijelih fasada. Čak i glavni grad, Arecife, nalikuje na veliko bijelo selo od 60 tisuća stanovnika. Kulturološki aspekt na otoku se najviše vidi kroz rad njihovog poznatog umjetnika Césara Manriquea, pionira ekologizma, čija izvanredna perspektiva odnosa između čovjeka i prirode prožima veliku većinu njegovih radova. Po cijelom se arhipelagu vidi kako je njegova umjetnost danak Kanarskim otocima i njegovoj rodnoj zemlji. Mala mjesta koja govore sama za sebe i koja možete posjetiti kako biste se duboko povezali s okolinom, veli Alen.

Screenshot iz videa 'Biosphere'

Alen je također dodao kako je velika zanimljivost otoka i Cueva De Los Verdes gdje se može prošetati i provući kroz cijeli kilometar podzemnih tunela i komora nastalih rijekama lave.

- Cijene su ili iste ili jeftinije nego kod nas. Benzin košta manje od 8 kuna po litri. Kiše ima jedva 15 dana u godini, ali zato ima vjetra i obilje sunca te momenata kad saharski pijesak zaspe kompletan otok kao što smo iskusili zadnji dan i sad nakon 10 dana još uvijek čistimo pijesak iz torbi i robe, kroz smijeh će.

Kako nam je rekao, puno je toga obišao po svijetu zadnjih pet godina s djevojkom Ivanom, a uvjeren je da će se na Lanzarote sigurno opet vratiti.

A evo i kako izgleda "slijetanje na Mars na Zemlji":  

Kamera - Alen Špionjak / Ivana Tomić

Montaža - Alen Špionjak

Glazba - Tristan Barton - Revelations


Nastavite čitati

Svijet
 

New York u produžetku do drugog mjesta, 13 koševa Bogdanovića

U iznimno uzbudljivoj utakmici završnog dana osnovnog dijela sezone u NBA ligi košarkaši New York Knicksa su u svom Madison Square Gardenu pobijedili Chicago Bullse sa 120-119 u produžetku i tako "ukrali" poziciju drugog nositelja Milwaukee Bucksima koji su poraženi u Orlandu sa 113-88

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.