Kultura

Nastavlja se turneja po Istri

Gabrijel Perić i „Čitač ljudi“ Teatra Fort Forno u Kanfanaru, Fažani, Rovnju i Puli

Riječ je o duhovitoj, interaktivnoj monodrami koja donosi jednosatno kazališno putovanje u intimu autora projekta te svjedoči o terapijskom učinku umjetničkog izričaja


 
5 min
Istra24

Riječ je o duhovitoj, interaktivnoj monodrami koja donosi jednosatno kazališno putovanje u intimu autora projekta te svjedoči o terapijskom učinku umjetničkog izričaja

Istarska turneja predstave „Čitač ljudi“ u režiji Roberta Raponje i izvedbi glumca Gabrijela Perića nastavlja se u Kanfanaru u nedjelju, 25. veljače u 19 sati u Domu mladih. Dok je početkom mjeseca predstavu iz produkcije baljanskog Teatra Fort Forno vidjela publika u Premanturi, Vodnjanu, Žminju, Puli, Krnici, Raklju i Višnjanu, od 25. veljače do 1. ožujka predstava će igrati u Kanfanaru, Fažani, Rovinju i Puli. U utorak, 27. veljače u 19 sati predstava je na programu u Fažani te igra u Multimedijalnom centru. U četvrtak, 29. veljače „Čitač ljudi“ gostuje u Rovinju u Kazalištu „Antonio Gandusio“ s početkom u 20 sati, a u petak 1. ožujka u 12 sati zakazana je izvedba na engleskom jeziku na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile.

„Čitač ljudi“ autorski je projekt uspješnog mladog glumca iz Osijeka Gabrijela Perića i renomiranog redatelja, kazališnog pedagoga i sveučilišnog profesora Roberta Raponje, a koji su i autori teksta predstave. U autorskom timu projekta su i dramaturginja Tatjana Šuput Raponja, Ria Trdin, koja potpisuje likovnost i Željka Flegar, koja je autorica prilagodbe na engleski jezik, a to je ujedno i njen mentorski rad. Predstava, naime, ima dvije verzije – hrvatsku i englesku („The Reader of People“), a u obje igra Gabrijel Perić.

Riječ je o duhovitoj, interaktivnoj monodrami koja donosi jednosatno kazališno putovanje u intimu autora projekta te svjedoči o terapijskom učinku umjetničkog izričaja. Mladi glumac u ulozi Lucijana Svedružića sam je na sceni s minimalnom scenografijom. No, od početka do kraja drži pažnju publike s kojom dijeli svoju priču. Osim što je vrlo blizak sa svojom publikom, on je i iznimno iskren. Jer, gluma je i iskrenost, kaže Lucijan Svedružić, koji na sceni prolazi svoj životni put od tek rođene bebe do glumca, vođen premisom da je gluma neprestano traženje. „Čitač ljudi“ precizno je režirana emotivna predstava za publiku svih uzrasta o snazi mašte i snova, ali i priča o tome kako je moguće prevladati traumatična iskustva kojima je mladi čovjek tijekom svog odrastanja izložen u obitelji, među vršnjacima, u školi, društvu… Predstava je to o snazi umjetnosti koja iscjeljuje, o glumi i glumcu.

„Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje. Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama.“ Na toj premisi gradili su Raponja i Perić predstavu „Čitač ljudi“ “, a koja se igra pod pokroviteljstvom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Premijera predstave bila je na Festivalu mladog teatra u Balama 24. rujna prošle godine, a do danas je odigrano 27 izvedbi.

Gabrijel Perić, rođen je 1995. godine u Osijeku. Diplomirao je 2019. Kazališnu umjetnost; smjer: Gluma i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Polaznik je brojnih stručnih radionica pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Iako mladi umjetnik, Gabrijel Perić u svoj je umjetnički životopis kao lutkar, glumac, redatelj i autor kazališnih tekstova upisao sudjelovanje u tridesetak kazališnih projekta. Između ostalog, za predstavu Teatra Fort Forno Kordelije Paladin „ Nešto ću te pitati, hihi...haha...hoho...huhu...“, nastalu prošle godine, potpisuje režiju zajedno s Monikom Duvnjak te u predstavi i glumi. Glumio je u predstavi Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku „Sanjareva priča“ Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje. Prošle je godine ostvario i ulogu stražara u predstavi Camillea Saint-Saënsa „Samson i Dalila“ u režiji Roberta Boškovića u HNK Osijek. Brojne uloge ostvario je u predstavama Kazališta lutaka Zadar, gdje je i režirao: glumio je Gabrijela u predstavi Vinka Radovčića i Filip Jurjevića „Pazi što govoriš“ u režiji Vinka Radovčića; ostvario je autorski projekt „Salierov Cabaret“; u predstavi „Vlak u snijegu“ Mate Lovraka u režiji Dražena Ferenčine glumio je ulogu Pere; glumio je i u predstavi „Tri praščića“ u režiji  Milene Dundov… Kao glumac i koautor sudjelovao je u brojnim projektima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a između ostalog tumačio je ulogu Wladeka u predstavi „Naš razred“ Tadeusza Slobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića te sudjelovao na Internacionalnom kazališnom festivalu u Sibiu u Rumunjskoj. Bavi se i performansom, a kao glumac i autor sudjeluje u brojnim audio pričama za djecu te radio dramama. Dobitnik je Godišnje dekaničine nagrade Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 2019. za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju kazališne umjetnosti i uspjeh tijekom studija.

Teatar Fort Forno iz Bala, osnovan je u veljači 2020.godine, a mjesto je susretanja i kreativnog dijaloga umjetnika sa zajedničkim ciljem stvaranja kazališnih predstava snažnih dojmova i emocija. Idejni začetnik Teatra Fort Forno je Plinio Cuccurin, a njegovi osnivači Robert Raponja i Jasminka Mesarić. U produkciji Teatra Fort Forno do sada su nastale brojne predstave, a istarskoj publici posebno su poznate ambijentalne predstave: “Istarske priče” i “Sanjari budućnosti” Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje.


Nastavite čitati

Istra
 

ZLATNA LUBENICA 8.0 Pobjednica natječaja je Dora Ramljak

Dora Ramljak: "Drago mi je da ovaj natječaj raste i da se na njega prijavljuju zaista kvalitetni umjetnici. Što se mog rada tiče, on je i dalje u procesu razvoja, a bazira se na jedno istraživanje koje veže znanost, umjetnost i nove tehnologije" * Njen rad bavi se konceptom (auto)imuniteta u sadašnjem stanju demokracije, slijedeći njegove pravne korijene

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.