Kultura

hipnotičko kino u Goeteborgu

Hipnotiziraju gledatelje na filmskom festivalu u Švedskoj

Od publike je prvo zatraženo da zatvore oči i ruke spoje kao da su magneti. Nakon odbrojavanja od 20 sekundi, publika je ponovno otvorila oči i film se počeo prikazivati. Na odjavnoj špici uslijedilo je još jedno odbrojavanje kako bi se hipnoza prekinula. Gledatelji su prijavili različite osjete, od ukočenosti do jače koncentracije


 
1 min
HINA
"Oslobodiš se svih šumova i distrakcija, a usput se možeš još bolje uživjeti u film", kazala je gledateljica Jonna Blumborg

Od publike je prvo zatraženo da zatvore oči i ruke spoje kao da su magneti. Nakon odbrojavanja od 20 sekundi, publika je ponovno otvorila oči i film se počeo prikazivati. Na odjavnoj špici uslijedilo je još jedno odbrojavanje kako bi se hipnoza prekinula. Gledatelji su prijavili različite osjete, od ukočenosti do jače koncentracije

Na najvećem skandinavskom filmskom festivalu gledateljima omogućuju dodatno filmsko iskustvo prije projekcije filmova tako što ih hipnotiziraju.

"Osmislili smo ovo hipnotičko kino kako bismo eksperimentirali s filmskim iskustvom, propitali svoje ideje o tome što znači gledati film," kazao je Jonas Holmberg, ravnatelj Festivala filma u Goeteborgu.

Prvo eksperimentalno prikazivanje održalo se u nedjelju navečer u kino dvorani pred samo nekoliko desetaka ljudi zbog restriktivnih mjera.

Umjesto 'foršpana' prije prikazivanja "Zemlje snova",  filma iransko-američkog redatelja Shirina Neshata, publika je dobila priliku uživo prisustvovati sesiji hipnotičara Fredrika Praestoa.

Praesto je na pozornici stajao ispred velike hipnotičke spirale, a sesiju je započeo fizičkim vježbama - od publike je tražio da zatvore oči i ruke spoje kao da su magneti.

Ulazak u "vrlo ugodno stanje uma"

Nakon odbrojavanja od 20 sekundi, publika je ponovno otvorila oči i film se počeo prikazivati. Na odjavnoj špici uslijedilo je još jedno odbrojavanje kako bi se hipnoza prekinula.

Gledatelji su prijavili različite osjete, od ukočenosti do jače koncentracije, izjavili su.

"Oslobodiš se svih šumova i distrakcija, a usput se možeš još bolje uživjeti u film", kazala je gledateljica Jonna Blumborg.

"Pokušala sam učiniti sve što nam je rekao, osjetiti teksture tkanina, kože, kose, a fokusiranje nam je olakšalo to što smo bili u potpunom mraku u kojemu se isticalo samo platno" dodala je njena prijateljica Louise Nilsson.

Drugi gledatelj, Friedrik Sandsten, opisao je hipnozu kao ulazak u "vrlo ugodno stanje uma".

Na Festivalu filma u Goeteborgu i inače se gledateljima nude neobična iskustva.

Prošle su godine, zbog ograničenja vezanih uz covid, filmovi bili prikazivani samo jednoj osobi u svjetioniku na napuštenom otoku.

Priliku da bude jedina gledateljica dobila je medicinska sestra iscrpljena radom u pandemiji.


Foto: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Raste potražnja za letovima u Dohu, uvode se dodatni čarteri

Za čartere kojima će letjeti na četvrtfinalnu utakmicu i nazad (let, transferi do i od stadiona te pratnja na putu, bez noćenja) navijači, kako kaže Fain, moraju izdvojiti od oko 11 do oko 15 tisuća kuna, a potražnja je nakon pobjede Hrvatske nad Japanom pojačana

Svijet
 

Portugal se poigrao sa Švicarcima: 6-1

Teniskom je rezultatu doprinio Goncalo Ramos koji je tri puta zatresao mrežu * Golove su još postigli Pepe, Guerreiro i Rafael Leao za pobjednike, Akanji za Švicarce * Ronaldo je namjerno izostavljen iz prvog sastava a ušao je tek u 74. minuti * Portugalce u četrvtfinale čeka Maroko, a utakmica se igra u subotu s početkom u 16 sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.