Kultura

MIŠLJENJA: KULTURA FINANCIRANJA

IRENA BOLJUNČIĆ GRACIN: Članovi pulskog Kulturnog vijeća novac dodijeljuju sami sebi!

Od 670.000 kuna, čak 595.000 članovi Vijeća dodijelili su sami sebi, odnosno organizacijama koje predstavljaju u Vijeću. Teatar Naranča sebi je tako dodijelio 285.000 kuna (42,54%), a Kazalište Dr. Inat je sebi dodijelilo 310.000 kuna. Preostalih 75 tisuća dodijeljeno je za devet projekata i programa koje je prijavilo osam organizacija


 
4 min
Istra24

Od 670.000 kuna, čak 595.000 članovi Vijeća dodijelili su sami sebi, odnosno organizacijama koje predstavljaju u Vijeću. Teatar Naranča sebi je tako dodijelio 285.000 kuna (42,54%), a Kazalište Dr. Inat je sebi dodijelilo 310.000 kuna. Preostalih 75 tisuća dodijeljeno je za devet projekata i programa koje je prijavilo osam organizacija

Pulska kulturnjakinja Irena Boljunčić Gracin podužim se pismom osvrnula na jučer objavljene rezultate Javnog poziva za programe udruga u kulturi grada Pule. Iznijela je nekoliko vrlo zanimljivih opažanja, a osvrnula se i na nekakve nelogičnosti kojima na bilo kojem polju ljudskog djelovanja, pa tako i u kulturi, ne bi trebalo biti mjesta. Evo što kaže Boljunčić...

Irena Boljunčić Gracin

"Jučer (petak, 8.4.22.), objavljeni su rezultati Javnog poziva za financiranje programa, projekata, manifestacija i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge i ostale neprofitne organizacije na području Grada Pule-Pola u 2022. godini.

U području kulture Javni poziv treba slijediti Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi, Zakon o Kulturnim vijećima, Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Natječaj je objavljen 14.1.2022. godine i prijava programa i projekata je bila moguća unutar 30 dana.

Kao što je iz samog naslova Uredbe jasno, Uredba propisuje način objave natječaja, njegov sastav i sustav za vrednovanje programa. U pulskom slučaju natječaj je kao i godinama prije, objavljen bez kriterija za vrednovanje programa. Dio pulskih kulturnjaka zbog takvog netransparentnog postupka protestira i priprema Otvoreno pismo za javnost, međutim ta informacija dolazi do Grada Pule i Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Lena Radunić, po hitnom postupku okuplja pulska kulturna vijeća i naređuje im da hitno, u roku od nekoliko dana tijekom trajanja samog natječaja izrade kriterije za vrednovanje programa što isti i čine.

U nekom transparentnom svijetu kojem je daljnji razvoj kulture i svih njenih podsektora važan, takvi se kriteriji rade na temelju analiza stanja nekog sektora (izvedbena, filmska, glazbena umjetnost itd.) i plana razvoja (primjerice kulturne strategije) te se usuglašavaju sa svim dionicima koji sudjeluju u provedbi programa i razvoja sektora. U Gradu Puli, oni se kreiraju u nekoliko dana usred trajanja natječaja i izrađuju ih sami članovi kulturnih vijeća bez ikakvog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Nadalje, kulturna strategija Grada Pule navodi kao jedan od problema u pulskoj kulturi - nedostatak vrijednosne orijentacije. “Kulturni sustav ne pruža gotovo nikakvu orijentaciju tako da akteri (pojedinci i organizacije) u kulturnom sustavu nisu u mogućnosti prepoznati oblike poželjnog ponašanja. Ukratko, nije jasno što bi oni uopće trebali raditi ni koji su kriteriji uspješnog rada. Nedostatak vrijednosne orijentacije istovremeno otvara prostor za manipulaciju i neargumentiranu kritiku.”

Gdje vodi takav način netransparentnog djelovanja, prikazati ćemo na analizi rezultata Kulturnog vijeća za razvoj scenske, dramske i filmske umjetnosti koji je ove godine imao na raspolaganju 670.000 kn.

Članovi  Kulturnog vijeća za scensku, dramsku i filmsku umjetnost grada Pule su:
Nataša Šimunov (Pula film festival), Luka Juričić (Teatar Naranča), Luka Mihovilović (INK),  Majkl Mikolić (Teatar Naranča), Ela Poljarević (Kazalište Dr. Inat). Prije svega, vrlo je neobično da dva člana iste organizacije sjede u jednom Vijeću.

Od 670.000 kn koliko je Vijeće imalo na raspolaganju, čak 595.000 kn (88,81%) članovi Vijeća dodijelili su sami sebi, odnosno organizacijama koje predstavljaju u Vijeću. Teatar Naranča sebi je tako dodijelio 285.000 kn (42,54%), a Kazalište Dr. Inat je sebi dodijelilo 310.000 kn (46,27%), a preostalih 75.000 kn (11,20%) dodijeljeno je za 9 projekata i programa koje je prijavilo 8 organizacija.  

Treba naglasiti i da u pulskom slučaju dodjele sredstava još uvijek nema nikakve jasne i transparentne poveznice između sustava bodovanja i samog iznosa financiranja. Taj dio i dalje je prepušten odlučivanju Pročelnice Radunić. Iako je i gore navedenim zakonima i uredbom propisano da cijeli postupak mora biti javan, pri objavi rezultata i dalje se ne objavljuju bodovne liste. Na web stranici grada Pule gdje je objavljen Javni poziv i rezultati, ne može se pronaći ni dokument ZAKLJUČAK o imenovanju članova kulturnih vijeća Grada Pule ili na primjer dokument o imenovanim članovima Povjerenstva koji odlučuju o administrativnoj provjeri ili o onim područjima za koje nisu nadležna sama Kulturna Vijeća (primjerice nije poznato kako se odlučuje za područje Kultura mladih, programi i projekti za mlade, edukacija i edukacijski projekti i programi te za područje Programi zajednice, gradske manifestacije). U jeku govora nove pulske vlasti o transparentnosti, objava takvih dokumenata na jednom mjestu, barem bi malo umanjila sumnje u ono što se zaista iza „zastora“ dešava.

Zanimljivo je i to da su svi odbijeni programi za financiranje u petak dobili Obavijest o nefinanciranju u kojoj stoji da 1. prijaviteljima kojima nisu odobrena financijska
sredstva, može se na njihov zahtjev u roku od 3 dana od dana primitka Obavijesti omogućiti
uvid u zbirnu ocjenu njihovog programa ili projekta. 2. Prigovor na provedeni natječajni postupak podnosi se Upravnom odjelu za kulturu i razvoj civilnog društva u pisanom obliku, u roku od 3 dana od dana dostave ove Obavijesti. Iza petka, slijede subota i nedjelja, što ukratko znači da uvid u dokumentaciju nećete moći ostvariti, a time će vaša mogućnost kvalitetnog prigovora biti značajno umanjena.

Javni poziv u ovakvom obliku ne predstavlja ništa drugo nego nastavak prakse prethodne vlasti te je time i dalje otvoren prostor za utjecaj politike na odlučivanje o kvaliteti kulturno-umjetničkih programa i dodjeli sredstava i savršeno tlo za pogodovanje što potvrđuje i sama analiza rezultata natječaja."


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.