Kultura

PROFESOR, FOLKLORIST, UREDNIK, NOVINAR

ISTARSKIM RASKRIŽJIMA 40 GODINA NAKON: Okrugli stol u Pazinu u znak sjećanja na Ivu Rudana

Susret počinje u ponedjeljak u 13 sati u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Sudjeluju: Estela Banov, Boris Domagoj Biletić, Asim Čabaravdić, Nada Galant, Ivona Orlić, Evelina Rudan Kapec i Noel Šuran


 
1 min
Istra24

Susret počinje u ponedjeljak u 13 sati u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Sudjeluju: Estela Banov, Boris Domagoj Biletić, Asim Čabaravdić, Nada Galant, Ivona Orlić, Evelina Rudan Kapec i Noel Šuran

U ponedjeljak, s početkom u 13 sati u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, održava se okrugli stol "ISTARSKIM RASKRIŽJIMA 40 GODINA NAKON" - Sjećanje na Ivu Rudana (1940. - 1983.) sveučilišnog profesora, folklorista, urednika i novinara.

Ivan (Ive) Rudan bio je književni povjesničar, folklorist i publicist. 

Rođen je u Rudani kraj Žminja 1940., a umro u Puli 1983. godine.

U Glasu Istre, na Radio Puli i u kalendaru-godišnjaku Jurina i Franina bio je dvadesetak godina autor dijaloga pučkih likova Franine i Jurine, najstarije kolumne u istarskoj publicistici (od 1871.).

Reportaže i putopise, s naglaskom na narodnom životu i etnološko-folklornim običajima Iz našega kraja (1962.) i Iz prošlosti naroda Istre (Zapisi sa starih ognjišta, od 1963.), tiskao je u novinama te u knjizi tekstova, nastalima od 1967. do 1969., Istarskim raskrižjima (1983).

Rezultate terenskih istraživanja i znanstvene obradbe narodnih pjesama Istre i sjevernojadranskog areala objavljivao je u časopisu Istra, kalendaru godišnjaku Jurina i Franina, Buzetskom zborniku, Narodnom stvaralaštvu te u zbornicima s folklorističkih i slavističkih kongresa. 

Tiskana mu je i knjiga Hrvatske narodne pjesme Istre i kvarnerskih otoka (1983.)

Na okruglom stolu u ponedjeljak sudjeluju: Estela Banov, Boris Domagoj Biletić, Asim Čabaravdić, Nada Galant, Ivona Orlić, Evelina Rudan Kapec i Noel Šuran.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS šuti - koliko će ih koštati Paliagin napad?

Nije prvi put da u IDS-u svim silama pokušavaju obraniti neobranjivo. Tako je i sada u recentnom slučaju fizičkog napada rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage na rovinjskog ugostitelja Gordana Jurića * Objavljujemo imena i priče sportaša iz Istre koji su kroz povijest osvajali olimpijske medalje * U turističkoj patroli istražili smo što kažu turisti i turistički djelatnici u Medulinu o razlozima manjka gostiju * Nakon ljetnog upisnog roka na većini studijskih programa na pulskom Sveučilištu kvota se nije ispunila, a neke programe nije upisao nitko

Istra
 

Održana jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru

Kaštelirci su se predstavili i sa svojim vinama, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.