Kultura

"CRTE LICA: IZBOR IZ FUNDUSA POREČKOG MUZEJA"

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić


 
4 min
Istra24
(Foto Grad Poreč)

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Do kraja ove godine može se pogledati izložba dr. sc. Elene Uljančić pod nazivom "Crte lica: izbor iz fundusa porečkog muzeja" koja je sinoć otvorena u Zavičajnom muzeju Poreštine.

Dio izložbe u Poreču (Foto Grad Poreč)

Naime, Zavičajni muzej Poreštine ove godine obilježava 140 godina muzejskog djelovanja u Poreč kao nasljednik Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre - prve istarske muzejske ustanove osnovane 1884. godine. Samu obljetnicu u muzeju dočekuj radno, uređujući zgradu, baroknu palaču Sinčić iz 18. stoljeća, uz uređenje i drugih kulturno-povijesnih spomenika o kojima skrbi Muzej - Romaničku kuću u Poreču te Memorijalnu kuću Joakima Rakovca u obližnjim Rakovcima, čiji se postavi otvaraju u ovoj godini.

U rođendanskoj godini Muzej je pripremio bogat i zanimljiv program koji će se odvijati kroz cijelu godinu, a uključuje izložbe, predstavljanje novih publikacija, stručna vodstva, edukativne programe i radionice za djecu te druge aktivnosti. Među značajnijim programima izdvaja se upravo otvorena izložba koja je financirana sredstvima Ministarstva kulture medija Republike Hrvatske i Grada Poreča.

Neke izloške javnost još nije imala prilike vidjeti (Foto Grad Poreč)

Izložbom se prikazuje odabir stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki, na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja. Antički portreti isklesani u kamenu, reljefi lica na uljanicama u terakoti, portreti careva na kovanicama, srednjovjekovna arhitektonska plastika, barokni portreti, novovjekovni namještaj, djela moderne umjetnosti samo su neki od predmeta koje posjetitelji mogu vidjeti na izložbi.

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti.

- Muzeji su, između ostalog, i mjesta gdje se upoznajemo s ljudima koji su živjeli na nekom prostoru i za sobom ostavili trag. Upravo je taj trag bitna odrednica ljudskosti. To je ono što nas je i potaklo da postavimo ovu izložbu čija je tema ljudska lica, rekla je ravnateljica i autorica izložbe dr. sc. Elena Uljančić i dodala da izložba prikazuje ljudska lica iz brojnih zbirki porečkog muzeja i to kroz četiri razdoblja: antiku, srednji i novi vijek te suvremeno doba.

Elena Uljančić potpisuje koncept izložbe i odabir muzejskih predmeta. Vizualni identitet i postav izložbe napravila je Kristina Kalčić Brajković (KKA studio), dok su tisak i tehnička realizacija izložbe povjereni Propagandi iz Poreča. Recenzentice izložbe su povjesničarke umjetnosti Leila Topić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, i dr. sc. Jasna Galjer, muzejska savjetnica i redovita profesorica u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koje su obje prilikom otvorenja čestitale veliku obljetnicu porečkog muzeja, pohvalivši izložbeni koncept, kojim se omogućuje dijalog s publikom i upoznavanje s fundusom muzeja kroz tematske izložbe. Posebno su pohvalile prilagođenost izložbe svim generacijama i činjenicu da će ustanova otvoriti svoja vrata tijekom cijele godine zahvaljujući ovoj izložbi.

Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli, istaknula je kako je suradnja s ustanovom i Gradom Porečom izuzetno dobra te se provodi jako veliki broj projekata.

- Prije samo par mjeseci sudjelovali smo na otvaranju obnovljene palače Sinčić, a sad već znamo da je ustanovi odobreno gotovo milijun eura za energetsku obnovu i stolariju što znači da će se ustanova vrlo skoro početi baviti svojom strukom i izložbama, a ne samo građevinskim radovima, rekla je pročelnica.

Veliki broj posjetitelja razgledao je izložbu odmah nakon svečanog otvaranja (Foto Grad Poreč)

- Poreč doista provodi nevjerojatne investicije u kulturi, najveće u ovom stoljeću u Istri, rekao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica i dodao da je izložba dodirnula dva osnova temelja svakog muzeja - fundus i ljude. - U njenih 140 godina na čelu su bili ljudi kojima možemo danas zahvaliti da imamo bogat, sačuvani fundus koji možemo razgledati. Muzej je u zadnje tri godine s Gradom aktivno radio na projektima obnove gradske rive, istraživanju Marafora, obnavlja se Romanička kuću i Memorijalna kuća Joakima Rakovca, provode istraživanja na hramu, nastavlja se obnova Eufrazijane, priprema obnova Kuće dva sveca i Crkve Gospe od Anđela te se dovršava Muzej.

- Obnova kulturnih spomenika jedna od naših najvažnijih politika. Mislim da nema prikladnije godine nego ove, kad Muzej slavi veliku godišnjicu kao najstariji muzej u Istri, da otvorimo cjelogodišnju izložbu koja će nam dati uvid u ogroman fundus našeg Muzeja i u kojoj će moći uživati Porečani i gosti, napokon, u prostorima Muzeja. Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj na način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe. To nije samo naša obaveza, već i naša dužnost, rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

U mjesecu ožujku izložba će biti otvorena radnim danom od 11 do 14 sati, odnosno po najavi za organizirane grupe i škole.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS šuti - koliko će ih koštati Paliagin napad?

Nije prvi put da u IDS-u svim silama pokušavaju obraniti neobranjivo. Tako je i sada u recentnom slučaju fizičkog napada rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage na rovinjskog ugostitelja Gordana Jurića * Objavljujemo imena i priče sportaša iz Istre koji su kroz povijest osvajali olimpijske medalje * U turističkoj patroli istražili smo što kažu turisti i turistički djelatnici u Medulinu o razlozima manjka gostiju * Nakon ljetnog upisnog roka na većini studijskih programa na pulskom Sveučilištu kvota se nije ispunila, a neke programe nije upisao nitko

Istra
 

Održana jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru

Kaštelirci su se predstavili i sa svojim vinama, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.