Kultura

29. VELJAČE i 1. OŽUJKA

Izvanredna provokativna i cinična studija mentaliteta "Bog masakra" ponovno na daskama INK

U ritmičkoj strukturi "Bok masakra" obuhvaća sve nijanse fizičkog i verbalnog nasilja, ironiju i komične elemente ovog dovitljivog dijela * 2. ožujka na programu je “Java”, najnovija produkcija izvedbenog kolektiva Kik Melone, temeljito posvećenog ozbiljnoj autorefleksiji, jastučastoj provokaciji i bezgraničnom izvedbenom hedonizmu


 
3 min
Istra24

U ritmičkoj strukturi "Bok masakra" obuhvaća sve nijanse fizičkog i verbalnog nasilja, ironiju i komične elemente ovog dovitljivog dijela * 2. ožujka na programu je “Java”, najnovija produkcija izvedbenog kolektiva Kik Melone, temeljito posvećenog ozbiljnoj autorefleksiji, jastučastoj provokaciji i bezgraničnom izvedbenom hedonizmu

U nadolazećem tjednu u u Istarskom narodnom kazalištu igrat će dvije predstave: “Bog masakra”, izvanredna dramska predstava s elementima komedije, na programu je 29. veljače i 1. ožujka u 20 sati na Maloj sceni, a na istoj će se pozornici izvesti plesna predstava "Java"  2. ožujka , također u 20 sati.

"Bog masakra": izvanredna provokativna i cinična studija mentaliteta

Majstorski orkestriran tekst suvremene francuske spisateljice Yasmine Reza u režiji Renate Carole Gatica, “Bog masakra” podsjeća na osjetljivu glazbenu partituru.

U ritmičkoj strukturi obuhvaća sve nijanse fizičkog i verbalnog nasilja, ironiju i komične elemente ovog dovitljivog dijela. Predstava je nastala u produkciji Istarskog narodnog kazališta, a u njoj igraju Darko Japelj, Luka Mihovilović, Dean Krivačić i Nika Ivančić, dobitnica nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika za ulogu Anite u predstavi “Bog masakra”. Scenografiju potpisuje Paola Lugarić, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a svjetla je oblikovao Dario Družeta

Rezino djelo očišćeno je od suvišna psihologizma, na sceni su postavljeni samo međuljudski odnosi, interakcije likova koji postepeno  gube osobine dobro obrazovanih, kulturnih i pristojnih ljudi. Ogoljuju se otkrivajući svoje slabosti, nedostatke, proturječja, frustracije, egoizme, mržnju i društvene predrasude. Građanska dnevna soba postaje borilište. Dva para čine neskladni kvartet čiji protagonisti iznose na vidjelo razne  teme i njihove varijacije o nesuglasicama, ogorčenjima, mržnjama, o međusobnom preziru.

Ritam i preciznost dijaloga precizno dočarava četiri bića sa svojim prijevarama i lažima koje jedno drugom govore kako bi preživjeli. Oni su suvremeni likovi “naprednog” društva punog sumnji i sivih zona koje se prave da ih ne vide.  Bog pokolja  promišljanje je banalnosti života koji, pun političke korektnosti, tone u duboku egzistencijalnu prazninu.

Silvia Marchig i Darko Japelj u plesu između jave i sna

“Java” je najnovija produkcija izvedbenog kolektiva Kik Melone, temeljito posvećenog ozbiljnoj autorefleksiji, jastučastoj provokaciji i bezgraničnom izvedbenom hedonizmu. Silvia Marchig i Darko Japelj u predstavi slobodne kontemplacije i lakog humora, okrenuti vlastitim mislima i užitcima istražuju ples između Jave i Sna na Maloj sceni INK u subotu, 2. ožujka u 20 sati. 

Glazbu i zvučne pejzaže osmislio je Sven Pavlović, scenografiju potpisuje Tetiana Maslyk, kostime Tea Kantoci, a svjetlo Saša Fistrić. Nakon izvedbe održat će se razgovor s autorima.

Java je putovanje na mjestu i do kraja svijeta, igra i borba s konačnošću. Java je let. 

Dvoje putnika u letećem tanjuru Gorgona pokušavaju sastaviti sjećanje na Život. Dvoje izvođača iz spašenih znakova na sceni tumače svoju prošlost i iščitavaju svoju budućnost. Uporni kao vrane, čeprkaju i recikliraju sve što im se nađe pod kljunom, u pokušaju uspostavljanja izvedbenog protokola. Darko i Silvia. I non-Darko i non-Silvia. Kada otvorimo usta, kljunove, što se čuje? Kako se kreću naša tijela?  Jesmo li ostali dosljedni svojim ekscentričnim, spektakularnim gestama? Je li potrebno obnoviti egzorcizam pred publikom? Ili je dovoljno samo bivati, (ne)svjesno u protoku vremena.

Želja za stvaranjem novog još uvijek je živa. Ptice u našim srcima i dalje klikću i rugaju se prolaznosti u lice.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS šuti - koliko će ih koštati Paliagin napad?

Nije prvi put da u IDS-u svim silama pokušavaju obraniti neobranjivo. Tako je i sada u recentnom slučaju fizičkog napada rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage na rovinjskog ugostitelja Gordana Jurića * Objavljujemo imena i priče sportaša iz Istre koji su kroz povijest osvajali olimpijske medalje * U turističkoj patroli istražili smo što kažu turisti i turistički djelatnici u Medulinu o razlozima manjka gostiju * Nakon ljetnog upisnog roka na većini studijskih programa na pulskom Sveučilištu kvota se nije ispunila, a neke programe nije upisao nitko

Istra
 

Održana jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru

Kaštelirci su se predstavili i sa svojim vinama, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.