Kultura

U spomen nedavno preminulom kolegi

Kolege i prijatelji: Igor Mandić zadužio je hrvatsku kulturu

Otvarajući skup koji su u Hrvatskom novinarskom društvu zajednički organizirali Hrvatsko društvo pisaca, HND i Hrvatski P.E.N. centar, predsjednik HDP-a Zoran Ferić kazao je kako je Mandić bio veliki intelektualac i erudit koji je iza sebe ostavio značajno književno i duhovno nasljeđe, čitav život stvarajući atmosferu bunta i kritike


 
1 min
HINA

Otvarajući skup koji su u Hrvatskom novinarskom društvu zajednički organizirali Hrvatsko društvo pisaca, HND i Hrvatski P.E.N. centar, predsjednik HDP-a Zoran Ferić kazao je kako je Mandić bio veliki intelektualac i erudit koji je iza sebe ostavio značajno književno i duhovno nasljeđe, čitav život stvarajući atmosferu bunta i kritike

Kolege i prijatelji pokojnog kritičara, esejista i pisca Igora Mandića oprostili su se na komemoraciji u ponedjeljak od tog velikog intelektualca uz poruke kako je riječ o iznimnoj intelektualnoj gromadi čiji je odlazak ostavio veliku prazninu u hrvatskom kulturnom prostoru.

Otvarajući skup koji su u Hrvatskom novinarskom društvu zajednički organizirali Hrvatsko društvo pisaca, HND i Hrvatski P.E.N. centar, predsjednik HDP-a Zoran Ferić kazao je kako je Mandić bio veliki intelektualac i erudit koji je iza sebe ostavio značajno književno i duhovno nasljeđe, čitav život stvarajući atmosferu bunta i kritike.

"Nedostajat će nam jako, kao čovjek, kao kolega, kao kritičar i kao osoba koja je stvarala kulturu", istaknuo je Ferić.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je kako je Mandić bio jedan od najvažnijih članova te institucije.

"Ponosni smo na činjenicu što je cijeli svoj život bio naš član. Malo je ljudi koji su svojim javnim djelovanjem obilježili ovo društvo i utjecali na živote mnogih kao Igor Mandić, intelektualna gromada, novinar u pravom smislu riječi, čovjek koji se nikome nikada nije dodvoravao, ma kolika cijena bila", dodao je.

Kritičar i Mandićev prijatelj Velimir Visković osvrnuo se na njegov "anarhični liberalizam, koji je u sebi nosio kao svoj prirodni stav prema životu". "Bio je vrhunski literat, uvijek hrabar i svoj, a ono što iza njega ostaje kroz njegovih 30-ak knjiga je jedan enciklopedijski duh koji je pokrivao sve, od popularne kulture, gastronomije, preko glazbe, televizije i filma ali i, što je još važnije, njegov zanimljiv i vrlo osebujan stil", kazao je Visković.

Leksikograf Bruno Kragić napomenuo je kako je Mandićev enciklopedijski duh bio "onaj izvorni, francuski, diderotovski, koji je uvijek uključivao stanovitu provokaciju". "On je na neki način za sve nas bio profesionalni provokator", zaključio je.

Mandić je objavio 33 knjige, od kojih posljednjih desetak pod egidom nakladnika V.B.Z., čiji se glavni urednik Drago Glamuzina posebno osvrnuo na njegovu posljednju knjigu, "Predsmrtni dnevnik", koji je Mandić počeo pisati s idejom da bude objavljen tek nakon njegove smrti. No, rukopis je narastao te je naposljetku odlučeno da ipak bude objavljen "predsmrtno". Pokazalo se da je to, s prodanih više od 7.000 primjeraka, jedna od najprodavanijih V.B.Z.-ovih knjiga domaće proze u posljednjih desetak godina.

Na komemoraciji, kojoj je nazočila i Mandićeva udovica Slavica, Glamuzina je najavio njegovu 34. knjigu koja će izaći do konca godine, a riječ je o izboru kolumni koje je posljednjih godina objavljivao u Jutarnjem listu. "Igor Mandić još nije gotov s nama", poručio je.


Nastavite čitati

Do konca godine etički kodeks za saborske zastupnike

Zbog činjenice da je ponašanje hrvatskih zastupnika najvećim dijelom 'pokriveno' Poslovnikom i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dio političke javnosti i samih zastupnika pita se koja se svrha još jednog dokumenta? Među takvima je i Arsen Bauk (SDP) koji ističe da ne vidi potrebu donošenja posebnog etičkog kodeksa, ali i najavljuje da će, „uz određenu sumnju i skepticizam“, ipak ostati otvoren za dobre prijedloge o kodeksu

SAMO U HRVATSKOJ U srcu Parka prirode Velebit s radom počinje kamenolom

Da se tamo otvara kamenolom je zaključak do kojeg smo došli kada smo telefonski kontaktirali tvrtku Kamen d.o.o sa sjedištem u Obrovcu, a koja je na stranici Posao.hr objavila natječaj za posao radnika u kamenolomu. Praveći se da smo zainteresirani za posao, iz tvrtke su nam potvrdili da je riječ o navedenoj lokaciji na kojoj su počeli radovi. Eksploatacijsko polje posjetili smo i sami te uočili kako je ispred kamenoloma postavljena rampa, te kako su komadi stijena označeni posebnim oznakama

Uz Međunarodni dan zaštite životinja: Osniva se povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, istaknula je ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunku

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.