Kultura

Huiu „blok“: Novi prostor za kulturu u puli

Kristina Nefat: BLOK je namijenjen mladima za edukaciju, stvaralaštvo i prezentaciju umjetničkog djelovanja, ali i za aktivnu i angažiranu društvenu participaciju

 Nakon gotovo deset godina djelovanja u iznajmljenom privatnom prostoru, količina aktivnosti HUiU prerasla je gabarite male galerije u Zagrebačkoj 27, inače poznatom pulskom okupljalištu kulturnjaka. "Novi prostor, BLOK, koristimo već neko vrijeme kroz radionice i edukacije, no sad smo priveli kraju adaptaciju cijelog prostora te ga želimo predstaviti javnosti", kaže jedna od osnivačica HUiU, Kristina Nefat


 
6 min
Ivan Dobran
Radionica u HUiU BLOK, Foto: HUiU

 Nakon gotovo deset godina djelovanja u iznajmljenom privatnom prostoru, količina aktivnosti HUiU prerasla je gabarite male galerije u Zagrebačkoj 27, inače poznatom pulskom okupljalištu kulturnjaka. "Novi prostor, BLOK, koristimo već neko vrijeme kroz radionice i edukacije, no sad smo priveli kraju adaptaciju cijelog prostora te ga želimo predstaviti javnosti", kaže jedna od osnivačica HUiU, Kristina Nefat

Poznata pulska kulturna djelatnica, kostimografkinja Kristina Nefat, za Istru24 najavljuje skoro otvaranje novog prostora Hrvatske udruge interdisciplinarnih umjetnika (HUiU) - HUiU BLOK.

Iako je BLOK već sada otvoren i djelatan, HUiU najavljuje skoro službeno predstavljanje publici kroz Dane otvorenih vrata.

U fokusu javnog djelovanja HUiU-a je razvoj novih medija i interdisciplinarnih praksi

Prostor od 155 kvadrata u Laginjinoj ulici u Puli (zgrada INK) omogućit će djeci, mladima i umjetnicima raznih profila, učenje i rad u kreativnom i kritički otvorenom okruženju. No prije svega, za čitatelje koji nisu upoznati, Kristinu Nefat pitamo što je uopće HUiU?

-HUiU je strukovna udruga koju je 2013. godine osnovalo devet entuzijasta, dok danas okuplja 58 interdisciplinarnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

Kristina Nefat

Misija HUiU-a je promicanje afirmiranih i neafirmiranih umjetnika koji izlaze van tradicionalnih kulturno-umjetničkih konvencija te zagovaraju angažiran, kritički i istraživački pristup suvremenoj umjetničkoj produkciji, objašnjava Nefat.

U fokusu HUiU-a je razvoj novih medija i interdisciplinarnih praksi. Ovdje svoje mjesto pod suncem mogu pronaći umjetnici koji u svom radu spajaju više umjetničkih disciplina, a koji upravo zbog toga ne pripadaju u „čiste“ strukovne udruge poput Hrvatskog društva likovnih umjetnika, glazbenika, arhitekata, filmaša i tako dalje. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama takvih je umjetnika "mješanaca" danas sve više, a polje mogućnosti umjetničkog izražavanja ubrzano se širi. Poseban naglasak stavlja se na umrežavanje.

- HUiU od 2016. provodi kulturno-umjetničke, edukativne, informativne, zagovaračke i istraživačke aktivnosti koje potiču dijalog i suradnju između građana, umjetnika, udruga i stručnjaka iz raznih područja i donatora te ih osvještavaju o važnosti zajedničkog djelovanja u lokalnoj zajednici, kaže Nefat.

Kristina Nefat: priveli smo kraju adaptaciju cijelog prostora te ga želimo predstaviti javnosti

Novi prostor - HUiU BLOK, osiguran je putem natječaja krajem 2020. Nakon gotovo deset godina djelovanja u iznajmljenom privatnom prostoru, količina aktivnosti HUiU prerasla je gabarite male galerije u Zagrebačkoj 27, inače poznatom pulskom okupljalištu kulturnjaka.

- Galerija je malen i neadekvatan prostor za izložbe i radionice paralelno. Godinama smo tražili bolje rješenje i napokon smo dobili mogućnost da se prijavimo na natječaj za novi prostor u Laginjinoj 7 koji je bio dugo godina prazan, derutan i zahtijevao je popriličnu adaptaciju; od saniranja zidova do postavljanja novih podova, govori nam Nefat.

Uređena prostorija u HUiU BLOK, Foto: HUiU

- Kako smo vezani uz projektna financiranja adaptacija je trajala malo duže, s tim da su se dijelovi prostora, koji ima ukupno 155 kvadrata, postepeno stavljali u funkciju.

Proveli smo i Crowdfunding kampanju Podrži HUiU te putem nje financirali dio troškova. BLOK se koristi već neko vrijeme i već se održalo nekoliko radionica i edukacija, no sad smo priveli kraju adaptaciju cijelog prostora te ga želimo predstaviti javnosti, veli Nefat.

Novi prostor obnovljen u cijelosti vlastitim i projektnim sredstvima

Koordinacija djelovanja u novom prostoru omogućena je interaktivnom platformom IN DIS PLODOVI. Putem nje polaznici i djelatnici srednjih i osnovnih škola mogu online komunicirati s edukatorima i administratorima stranice, te kokreirati edukativne i kulturno-umjetničke aktivnosti i sadržaje.

- Sukladno rezultatima dviju anketa provedenih među pulskim srednjoškolcima od 2019. do 2021. godine, obogatit ćemo Edukativni program za djecu i mlade za još dvije radionice (tekstilna i analogna fotografija).

HUiU BLOK, Foto HUiU

Od 2022. uvodimo i edukativni modularni sustav sudjelovanja u radionicama, što nam je bio dugogodišnji plan, ali za to nismo imali adekvatan prostor. Taj smo problem također riješili stavljanjem u fukciju BLOK-a.

Radionice su namijenjene srednjoškolcima, a uskoro i osnovnoškolcima

Iz HUiU naglašavaju kako je novi prostor obnovljen u cijelosti vlastitim i projektnim sredstvima te namijenjen isključivo održavanju edukativnih aktivnosti i sadržaja.

- Prostor se sastoji od nekoliko kreativnih laboratorija: sitotisak, laboratorij za analognu fotografiju, tekstilna radionica, dvorana za edukativne radionice - prezentacije i projekcije, dnevni boravak, ured s nekoliko stolova za HUiU tim te famozna sala za sastanke i brainstorminge, kaže nam Kristina Nefat.

Projecijska sala HUiU BLOK, Foto HUiU

Radionice su namijenjene srednjoškolcima, a u budućnosti i osnovnoškolcima. Posebnu suradnju već nekoliko godina imamo sa studentima japanologije. U sklopu izbornog predmeta obrađuju japanske autore i u BLOK-u održavaju projekcije autora koje obrađuju, dodaje.

Želimo da mladi BLOK doživljavaju kao njihov i njima prilagođen

HUiU BLOK bi u budućnosti mogao postati relevantan centar kulture u Puli, utočište i oaza za brojne mlade umjetnike koji muku muče s nedostatkom radnog prostora.

- HUiU nije klasična strukovna udruga koja se bavi samo svojim članovima, naglasak nam je na izvanškolskoj edukaciji i stvaranju uvjeta za aktivno uključivanje mladih u kulturno-umjetnički život grada. Intenzivno radimo na razvoju publike i ponudi radionica za koje su mladi iskazali interes. Prostor je prilagođen za radionice i druženja, kao i HUiU galeriju koja je postala dnevni boravak za srednjoškolce, a to nam je i bio jedan od ciljeva, veli Nefat.

Problem Pule, ali ujedno i mogućnost, jesu brojni prazni i derutni gradski prostori

- Volonteri se sve više uključuju u rad galerije i oni drže popodnevnu smjenu. Na isti način želimo i BLOK približiti mladima te želimo da taj prostor doživljavaju kao njihov i njima prilagođen.

Radionica u HUiU BLOK, Foto HUiU

Najveću prostoriju, "mini" dvoranu, mogu koristiti i druge udruge koje se bave mladima za prezentacije i predavanja, ukoliko nemaju svoj adekvatan prostor, objašnjava Nefat.

Nedostatak adekvatnih prostora za udruge u kulturi dugogodišnji je problem u Puli. Dobro upućena u problematiku pulske kulturne scene, Kristina Nefat jedan od većih problema (ali i mogućnosti) vidi u brojnim praznim gradskim prostorima. Neki od njih su derutni, dok u drugima, kaže, nisu čisti vlasnički odnosi.

- Grad nažalost nema neku strategiju upravljanja prostorima, sad se radi na tome. Sretna okolnost je da postoji Društveni Centar Rojc koji je jedna od svijetlih točaka grada iako vidim u zadnje vrijeme da neki akteri na političkoj sceni ne shvaćaju što je to DC Rojc, koji je njegov potencijal i koliko je već pridonio promociji grada Pule kao nešto jedinstveno i rijetko pa čak na razini cijele Europe, tvrdi Kristina Nefat.

Kad bi se napravila analiza koliko su novaca udruge "dovukle" u Pulu putem projekata dobili bi pravu sliku zašto su udruge bitne

- Ima udruga koje nažalost još uvijek nemaju svoje prostore jer je do njih stvarno teško doći i trebaju godine da se otvore neke mogućnosti za najam izvan Rojca. A  grad nam je prepun praznih prostora. Prioritet imaju komercijalni najmovi pa čak i oni koji narušavaju sam doživljaj grada. Ali profit je još na prvom mjestu. Kod nas se još uvijek udruge doživljavaju kao "sisalice" javnog novca. Kad bi se napravila analiza koliko projekata i novaca su "dovukle" udruge putem raznih projekata, koliko su aktivnosti provele i konstantno provode, koliko naraštaja su educirale kroz tisuće radionica, dobili bi pravu sliku što su i zašto su udruge bitne, zaključuje Kristina Nefat.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.