Kultura

lica multikulturalne Istre

Istra samo izvana izgleda jedinstveno, a iznutra je protkana različitostima

U novom, drugom dijelu postava predstavljaju se Ćićka i Šavrinka, tkalac iz Kringe, ratar, Vodnjanka i vodnjanski svadbeni običaji, zatim istarski iseljenik, rudar i turistički djelatnik * "Istra možda izvana djeluje jedinstveno, ali takvo nešto ne postoji. U Istri postoji niz mikro kultura koje se znaju jako razlikovati jedna od drugih", kazala je idejna začetnica postava dr. sc. Lidija Nikočević


 
3 min
Zoran Angeleski
Ministrica Nina Obuljen Koržinek i istarski župan Boris Miletić

U novom, drugom dijelu postava predstavljaju se Ćićka i Šavrinka, tkalac iz Kringe, ratar, Vodnjanka i vodnjanski svadbeni običaji, zatim istarski iseljenik, rudar i turistički djelatnik * "Istra možda izvana djeluje jedinstveno, ali takvo nešto ne postoji. U Istri postoji niz mikro kultura koje se znaju jako razlikovati jedna od drugih", kazala je idejna začetnica postava dr. sc. Lidija Nikočević

Nakon sjajnog glazbenog uvoda, u kojem su Goran Farkaš i belgijska pjevačica Myriam De Bonte izveli pjesmu "Milko moja", danas je u prisustvu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i istaknutih pojedinaca iz političkog i kulturnog života Istre svečano otvoren drugi dio stalnog postava Etnografskog muzeja Istre, čime je zaokružena jedna od najobuhvatnijih investicija koje je ova ustanova realizirala u posljednjih četvrt stoljeća. Prije pet godina otvoren je prvi dio stalnog postava.

U novom, drugom dijelu postava predstavljaju se Ćićka i Šavrinka, tkalac iz Kringe, ratar, Vodnjanka i vodnjanski svadbeni običaji, zatim istarski iseljenik, rudar i turistički djelatnik.

Proces je bio dugotrajan, a obuhvatio je nova istraživanja na teritoriju Istre od Momjanštine na sjeverozapadu, Ćićarije na sjeveroistoku, Raše i Labina na istoku, do zapadne obale i Žminjštine, kao centralne žile kucavice. Sva ta lica čine jednu sliku multikulturalne Istre koja se mijenja poštujući svoje korijene.

U nadahnutom govoru, idejna začetnica novog stalnog postava i dugogodišnja ravnateljica Etnografskog muzeja Istre dr. sc. Lidija Nikočević kazala je da se novim postavom, stavljajući čovjeka u prvi plan, afirmiraju ljudi, njihove sudbine i kulturne situacije.

- Jedna od glavnih ideja cijelog ovog postava je pokazati koliko je Istra unutar sebe kulturno različita. Istra možda, gledana izvana, djeluje jedinstveno,  ali takvo nešto ne postoji. U Istri postoji niz mikro kultura  koji se znaju jako razlikovati jedni od drugih, kazala jer Nikočević

Osim terenskih istraživanja koji su postali temelj muzeološke koncepcije, proces rada na stalnom postavu obuhvatio je i interdisciplinarnu suradnju s brojnim stručnjacima iz domene humanističkih znanosti i kreativnih industrija te razvoj muzeološke teorije i prakse.

Iseljenik

Pristup heterogenim kulturnim i društvenim realnostima Istre, koji su kustosi ovog muzeja primijenili na novom stalnom postavu, prate ili čak utiru put novim trendovima koji se okreću interaktivnim, participativnim, pristupačnim i holističkim interpretacijama.

Žene sa slovenskog dijela Istre koje su trgovale jajima - Šavrinke
Nakon prvog dijela stalnog postava, u kojem je u uvodnoj prostoriji dan pregled etnoloških istraživanja u Istri s naglaskom na izazove reprezentacije posebno u kontekstu stereotipizacije kultura te opće karakteristike tla, klime i političkih okolnosti koje su oblikovale istarsku kulturu, nastavilo se ocrtavati Istru kroz njene mikro-sredine i posebne ljudske sudbine.

Tako se u prvom dijelu novog stalnog postava najprije nailazi na vinara s Momjanštine, ribara iz Fažane, dijete iz Motovuna i lončaricu iz Raklja.

Novi postav Etnografskog muzeja Istre

Uz idejnu začetnicu dr. sc. Lidiju Nikočević, autori postava su nekadašnji i sadašnji djelatnici muzeja Robert Bilić, Boris Koroman, Tajana Ujčić, Mirjana Margetić, Tanja Kocković Zaborski, Olga Orlić, Mario Buletić, Ivona Orlić, Dragan Dimovski, Lidija Nikočević i Tamara Nikolić Đerić, koja je ujedno i voditeljica projekta u drugoj fazi.

Dijete iz Motovuna

Likovni postav potpisuju Studio Cuculić i Clinica d.o.o., izvedbu arhitekture Kapitel d.o.o., a multimediju Novena d.o.o. i AVC d.o.o.

Projekt novog stalnog postava financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Istarska županija.

Gostima se uvodno obratila dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre - Museo etnografico dell'Istria koja je zahvalila svim bivšim i sadašnjim djelatnicima, kao i brojnim suradnicima koji su doprinijeli realizaciji stalnog postava.

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić istaknula je značaj ovakve ustanove i njenih sadržaja za Grad Pazin, dok je u svom obraćanju istarski župan Boris Miletić govorio o vrijednostima koje Istarska županija živi i promovira, te je u tom kontekstu pohvalio koncept stalnog postava koji te vrijednosti reflektira i prenosi na sve generacije.

Nakon završnog obraćanja ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek koja je čestitala svim djelatnicima, zaželjevši im uspjeh u daljnjem radu, postav su rezanjem vrpce svečano otvorili Ministrica kulture i istarski župan Boris Miletić. 

Realizaciju stalnog postava financijski su podržali Istarska županija i Ministarstvo kulture RH.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.