Kultura

PRI KRAJU LOKALNI PROGRAM ZA MLADE DO 2027.

Mladi Pule: "Nemamo mjesto za izlazak, a da nisu Cargo i Pietas s cajkama. Konzumira se jeftini spid s Punte"

U Puli živi oko 3000 srednjoškolaca te oko 5000 mladih između 22 i 30 godina * Anketni odgovori skoro 600 mladih Puljana otkrivaju tamnu sliku stvarnosti s puno droge i nasilja u gradu. Ističe se nemogućnost stjecanja stana, mentalno zdravlje * Jedan anketirani kaže: "Problemi u obitelji su do te mjere da se djeca ozljeđuju, ubijaju, opijaju ili bave drogama da se riješe problema. Nemaju siguran krov nad glavom, nisu sigurni ni doma ni vani. Previše mržnje svugdje"


 
6 min
Zoran Angeleski

U Puli živi oko 3000 srednjoškolaca te oko 5000 mladih između 22 i 30 godina * Anketni odgovori skoro 600 mladih Puljana otkrivaju tamnu sliku stvarnosti s puno droge i nasilja u gradu. Ističe se nemogućnost stjecanja stana, mentalno zdravlje * Jedan anketirani kaže: "Problemi u obitelji su do te mjere da se djeca ozljeđuju, ubijaju, opijaju ili bave drogama da se riješe problema. Nemaju siguran krov nad glavom, nisu sigurni ni doma ni vani. Previše mržnje svugdje"

Ne bi li postariji establišment zadržao pozicije moći, najčešće kriterijima podobnosti, a ne stručnosti, mlade ljude na ovim prostorima često se u gotovo svim područjima označava 'nezrelim', 'neiskusnim' ljudima, kojima na koncu preostaje egzistencijalna frustriranost, prodaja vlastitih uvjerenja ili odlazak iz zemlje. Svi su ti 'izbori' mučni za onog/onu s 20 kao i za one s 30 godina starosti.

Pažnju u tom kontekstu zaslužuje aktualno dovršavanje Lokalnog programa za mlade Pule od 2024. do 2027. godine, čiji je glavni cilj doprinijeti većem uključivanju mladih u procese donošenja odluka.

U Hrvatskoj se mladim osobama smatraju osobe u dobi od 15 do 30 godina, no za potrebe izrade ovog Programa uzelo se u obzir mlade od 13 do 30 godina, sukladno terminologiji Europske unije.

Prema podacima MUP-a, na dan 30. studenog 2023. na području grada Pule živjelo je 9698 mladih osoba (17% ukupnog stanovništva), od toga 4.963 muških i 4.735 ženskih osoba. Prema tim podacima, u Puli živi oko 3000 srednjoškolaca, te oko 5000 mladih između 22 i 30 godina.

Još 20 dana traje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu ovog trogodišnjeg programa u čijoj izradi je sudjelovalo preko 800 (mladih) sudionika.

U sastavnoj online anketi anketirano je 593 mladih osoba (od čega većina, njih 75,9 posto, živi s roditeljima), čiji su rezultati doprinijeli mapiranju ključnih potreba većeg broja mladih.

Lokalni program za mlade obuhvaća sve osobe između 13. i 30. godine života, neovisno o njihovom rodu, spolnoj ili religijskoj orijentaciji, intelektualnim ili fizičkim poteškoćama te neovisno o njihovoj sociokulturnoj pozadini ili drugim karakteristikama.

E-savjetovanje je počelo 26. veljače i traje do 27. ožujka, a obrazac za sudjelovanje, ali i čitav nacrt Lokalnog programa za mlade nalaze se na stranicama Grada Pule, na ovom linku.

Na tom se linku mogu iščitati akcije, mjere i rješenja (tek treba vidjeti hoće li se u naredne tri godine realizirati ili ostati mrtvo slovo na papiru) , no u ovom tekstu osvijetlit ćemo ono  što su u anketi mladi Puljani/ke rekli o sebi i svom gradu, s kojim problemima se susreću u svojoj lokalnoj zajednici i koliko se osjećaju socijalno isključeni.

Slika je crna, i otkriva jako puno kriminala, droge i nasilja u gradu.

Izdvojene anketne izjave u nastavku jasno ukazuju na nedostatak sadržaja za mlade, nemogućnost stjecanja stana ili skupe cijene najma, a nemali broj navodi narušeno mentalno zdravlje i potrebu za više psihologa. Evo nekih:     

Nemaju mjesto ili neki klub za izlazak, a da nisu Cargo i Pietas s cajkama.

Konzumira se jeftini spid s Punte.

Nedovoljno se priča o mentalnom zdravlju i emocijama.

Pandemija mentalnih bolesti ili poteškoća.

Roditelji nisu stručni u rješavanju problema, teže je pronaći pomoć.

Nemogućnost rješavanja stambenog pitanja zbog tržišnih cijena što za sobom povlači kreditnu nesposobnost, bez obzira na stalno zaposlenje.

Potreban je financijski poticaj mladima u ostvarenju kupnje njihove prve nekretnine s obzirom na porast cijena! Mladi si ne mogu priuštiti vlastiti krov nad glavom u Puli!

Problemi u obitelji do te mjere da se djeca ozljeđuju, ubijaju, opijaju ili bave drogama da se riješe problema. Nemaju siguran krov nad glavom, nisu sigurni ni doma ni vani. Previše mržnje svugdje.

Smatram da su mladi vrlo otuđeni u relativno velikom gradu Puli te da ne poštuju niti prihvaćaju različitosti u društvu. Vrlo su bahati, hvale se izgledom i markiranom odjećom. Osim toga, jedan od većih problema je ogovaranje i širenje povjerljivih informacija o osobama, kako poznatim tako i onim s mentalnim problemima poput mene, siromašnijim, osoba sa invaliditetom te onima koji imaju različiti stil oblačenja ili slušanja glazbe.

Promijeniti trenutno stanje apatije

Tara Ister Šverko, suradnica na izradi ovog Lokalnog programa za mlade iz Zaklade Istra navodi u uvodnu opsežnog dokumenta da je ideja Lokalnog projekta mladih' smanjiti distancu u društvu koja se nerijetko svodi na sintagmu mi protiv njih, odnosno mladi nasuprot ostatka populacije ili donositelja odluka.

Kako bi se promijenilo trenutno stanje apatije, osnovna ideja dokumenta jest unaprijediti kvalitetu života mladih.

Za razumijevanje i rješavanje problema mladih, nije nebitna ova njena teza:"Imaginarij mladih Puli nije uniforman, već heterogen. Oni čine skupinu s različitim iskustvima, stavovima, problemima i potrebama. Od onih koji tek kreću u srednju školu, do onih koji se nastoje osamostaliti i zasnovati vlastitu obitelj ili poduzeće. Unatoč tomu što se provode brojni projekti i što postoje socijalne politike čije su ciljane skupine mladi, određene skupine mladih nerijetko bivaju zanemarene, upravo zbog razlika unutar skupine".

Pulski gradonačelnik Pule Filip Zoričić, pak, kaže: "Ovaj dokument nije samo plan rada, već i poziv na akciju svima nama da damo svoj doprinos u izgradnji gradskog okruženja koje je sigurno, poticajno i pravedno za sve mlade ljude. Kroz strategijske ciljeve i mjere, usmjereni smo na poticanje obrazovanja, zapošljavanja, socijalne uključenosti, kao i na unaprjeđenje mentalnog i fizičkog zdravlja naše mladeži".

Anketa je pokazala da je završetkom formalnog dijela obrazovanja i ulaskom na tržište rada, starija populacija mladih često primorana nastaviti živjeti s roditeljima, čime, kako se navodi, odgađaju i stvaranje vlastite obitelji i kapitala.

U nedostatku drugih prilika, često obavljaju prekarne poslove u turističkom sektoru, na koji se, smatraju mladi, stavlja previše naglaska. Proces osamostaljenja dodatno otežavaju visoke cijene najamnina i stanova, kao i nemogućnost pronalaska dugoročnog najma zbog turističke sezonalnosti života u Puli. Oni poduzetnički nadahnuti ističu kompliciran birokratski proces otvaranja vlastitih poduzeća kao dodatnu otežavajuću okolnost.

Zanimljiv je dio gdje anketirani nude prijedloge kako poboljšati uvjete života mladih u Puli, ne spominjući pritom samo mjesta za izlaske, već više psihologa i psiholoških radionica, sportskog sadržaja, rad knjižnice i vikendom...

- Smatram da bi se trebao izgraditi sportski centar kako bi se što više mladih uključilo u sportske aktivnosti i zdrav i kvalitetan način života. U sportskom centru mogli bi se smjestiti sportovi i klubovi koji su trenutno izostavljeni, npr. sportsko penjanje koje je olimpijski sport, gimnastika, streličarstvo, stolni tenis, tenis i mnogi drugi sportovi koji trenutno nemaju uvjete i prostore u kojima se mogu organizirati treninzi. Mislim da bi to uvelike doprinijelo u povećanju broja zainteresiranih za sport i poboljšalo kvalitetu života mladih, glasi jedan od prijedloga. 

Droga, kockanje, ovisnost o društvenim mrežama, depresija...

U anketi se kao najizraženiji problem nametnulo  korištenje sredstava ovisnosti (duhan, alkohol i droge) s prosječnom ocjenom 3,97 te ponašanja iz spektra ovisnosti (npr. klađenje, kockanje, prekomjerno igranje videoigara, prekomjerno korištenje društvenih mreža) kao izražen problem s ocjenom 3,93, ali i nedostatak samopouzdanja i/ili komunikacijskih vještina za kvalitetne prijateljske i partnerske odnose (3,81).

Slijede druge poteškoće mentalnog zdravlja (npr.  kronični stres, nedostatak pažnje i  koncentracije, depresija, poremećaji  prehrane (3,87), prevelika usredotočenost na zabavu i konzumerizam)(3,50), nezainteresiranost mladih za procese  donošenja odluka koje se tiču mladih (3,49), nezainteresiranost mladih za društvena  zbivanja u zajednici (3,46), nasilje među mladima (uključujući nasilje na  internetu (3,45), narušeni odnosi s članovima obitelji... narušeno tjelesno zdravlje, uključujući spolno zdravlje.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.