Kultura

večeras u 19 sati u INK-u

"Morski zid" - monolog o obiteljskoj tragediji

More je pozadina tragedije koju protagonist Alex ne može objasniti i prihvatiti do te mjere da je negira u svojevrsnom očajničkom obrambenom mehanizmu, ponašajući se kao da se nikada nije ni dogodila. Na koncu, jedini gorak oblik utjehe leži u preispitivanju samog sebe i opsesivnoj potrazi za tračkom nade i smislom života


 
1 min
Zoran Angeleski
Monolog Francesca Borchija (Foto INK)

More je pozadina tragedije koju protagonist Alex ne može objasniti i prihvatiti do te mjere da je negira u svojevrsnom očajničkom obrambenom mehanizmu, ponašajući se kao da se nikada nije ni dogodila. Na koncu, jedini gorak oblik utjehe leži u preispitivanju samog sebe i opsesivnoj potrazi za tračkom nade i smislom života

Večeras se s početkom 19 sati u INK-u, na talijanskom jeziku, izvodi predstava Gledališča Koper "Morski zid" u režiji Borisa Cavazze, u interpretaciji Francesca Borchija.

U ovom dramatičnom monologu protagonist Alex proživljava sjećanja na protekle godine. Mozaikom fragmenata iz svog života o sretnoj vezi sa suprugom i kćeri na odmoru na južnoj obali Francuske, posjeti svog svekra, bivšeg vojnog časnika s kojim voli pričati o svemu, od tenisa do Boga. Njegova su sjećanja često razbijena, rečenice se prekidaju poput razbijenih slojeva sjećanja koji pokušavaju nešto ugušiti.

'Morski zid' drama je članova obitelji čija se sreća uruši tijekom dana na plaži, što će im zauvijek promijeniti živote. More je pozadina tragedije koju protagonist Alex ne može objasniti i prihvatiti do te mjere da je negira u svojevrsnom očajničkom obrambenom mehanizmu, ponašajući se kao da se nikada nije ni dogodila. Na koncu, jedini gorak oblik utjehe leži u preispitivanju samog sebe, u očitom nedostatku logike i u opsesivnoj potrazi za tračkom nade i smislom života.


Nastavite čitati

Pula
 

Tko redovno plaća račune odvoza otpada? Stalni stanovnici kvarta. Po kojoj formuli? Po količini? Kako se zna koju količinu ja ubacim mjesečno? Odokativno?

Stanovnici kvarta dobili su ključiće, no ubrzo nam oni više nisu trebali jer su podzemni spremnici bili otključani za sve koji stalno ili povremeno stanuju, borave u kvartu. Povremeni su neki vlasnici apartmana i turisti iz mnogobrojnih apartmana, korisnici parkirališta, prolaznici, mnogobrojni posjetioci raznih događaja u Areni...Oni ne odvajaju otpad nego ubacuju svoje vrećice u prvi koji im je na putu

Pula
 

Igor Belas: "Vršnjačko nasilje u velikom porastu, potrebno je preispitati i unaprijediti postojeće edukacije borbi protiv nasilja"

Iako smo vidjeli da se predmetno nasilje počelo i relativizirati razmišljanjima kako je tučnjava uvijek bilo i biti će, moramo se zapitati u kojem smjeru kao društvo idemo ako smo u 2023. godini sposobni relativizirati nasilje umjesto oštro reagirati i proaktivno djelovati preispitivanjem i unapređivanjem postojećih edukacija kako se takve stvari više ne bi počiniteljima motale po glavi, veli Belas

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.