Kultura

PROMO

Na ovogodišnjem festivalu svjetla u Puli hrpa noviteta: "Imat ćemo i jedno posebno iznenađenje"

Još jedan rad koji bi istaknuo je interaktivna instalacija američkog umjetnika Ilya Sobola "Izobrulo Polylight Hearthug". Radi se o skulpturi srca od LED cijevi koja promijeni boju nakon što se dvije osobe zagrle ispod njega. Ova instalacija me baš oduševila kad sam ju vidio, pa se nadam da će i sve posjetitelje potaknuti da se zagrle, kaže Bolković


 
4 min
foto Visualia

Još jedan rad koji bi istaknuo je interaktivna instalacija američkog umjetnika Ilya Sobola "Izobrulo Polylight Hearthug". Radi se o skulpturi srca od LED cijevi koja promijeni boju nakon što se dvije osobe zagrle ispod njega. Ova instalacija me baš oduševila kad sam ju vidio, pa se nadam da će i sve posjetitelje potaknuti da se zagrle, kaže Bolković

Od 21. do 23. rujna u Puli će se održati 9. Visualia – festival svjetla koji kao i svake godine u centar grada po brojnim lokacijama dovodi lokalne, nacionalne i međunarodne umjetnike, stručnjake audiovizualnih umjetnosti i moderne tehnologije. Što nam se sprema na ovogodišnjoj Visualiji razgovarali smo s Markom Bolkovićem, idejnim začetnikom i direktorom festivala.

-Napokon dolazimo do 9. Visualia festivala i jako sam uzbuđen što imamo pokazati našim dragim posjetiteljima ove godine. Od prve godine festivala, sad već daleke 2013. godine, uvijek mi je bila želja da prikažemo nešto novo i drugačije u Puli, i vjerujem da smo svake godine uspjeli dovesti neki novitet, ali mislim da slobodno mogu reći da ove godine od osnutka do danas dovodimo najraznolikije instalacije i umjetnike u Pulu. 

Tko će se predstaviti i gdje? 

Teško je govoriti o umjetnicima svjetla, naime, nitko ih ne poznaje po imenima, nije kao da ideš na glazbeni festival pa znaš koji bend ideš slušati, ali ponosno mogu reći, od mladih studenata do etabliranih umjetnika, njihovi radovi su prilično raznoliki i interesantni, tako da vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe. Primjerice, na Rivi kod Carinskog gata biti će prikazana hologramska projekcija na vodenoj zavjesi "Translucens" finskog umjetnika Nika Tiainena. U parku Petra Krešimira IV (popularno zvanog Kukuriku park) Lucid Collective iz Njemačke predstavit će svoju instalaciju " Imaginarium, a radi se o kupoli promjera 5 metara gdje će posjetitelji moći ući unutra i gledati projekcije. 

Koja je posebnost ovogodišnjeg festivala svjetla? 

Nakon više pokušaja da ih dovedemo u Pulu, napokon nam dolaze Hartung & Trenz, njemački dvojac koji radi prekrasne gobo projekcije različitih riječi i imena ruža, i njihov rad će postaviti na pulskom kaštelu, u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. No, za pulsko predstavljanje radimo i jedno posebno iznenađenje koje vjerujem da će se svidjeti svim posjetiteljima, ali posebno Istrijanima. Ulaz na Kaštel biti će kroz Zerostrasse kod Dvojnih vrata i za vrijeme trajanja festivala biti će omogućeno besplatno korištenje dizala do Kaštela. 

Na kojim će još lokacijama posjetitelji moći uživati u instalacijama? 

U Kandlerovoj ulici biti će nekoliko instalacija, i htio bih istaknuti novu instalaciju "Stargate" našeg prijatelja Radua Ignata iz Rumunjske. Ne mogu ju opisati, mislim da ju je najbolje vidjeti.  

Još jedan rad koji bi istaknuo je interaktivna instalacija američkog umjetnika Ilya Sobola "Izobrulo Polylight Hearthug". Radi se o skulpturi srca od LED cijevi koja promijeni boju nakon što se dvije osobe zagrle ispod njega. Ova instalacija me baš oduševila kad sam ju vidio, pa se nadam da će i sve posjetitelje potaknuti da se zagrle. 

3D mappinge ove godine pokazati će pobjednici natječaja Decide Kit s Thailanda i Eper iz Mađarske. Inače, i jedni i drugi su trenutno jako popularni u mapping svijetu. Da ne nabrajam sve radove, predlažem posjetiteljima da uzmu svoj primjerak koje će se dijeliti uz same instalacije i na Portarati ili prate program na stranici i društvenim mrežama festivala Visualia. 

Hoće li biti, kao i dosad, zabave za naše najmlađe, ali i one nešto starije? 

Kao i svake godine, naši dragi partneri Zemlja Zabave, će u Titovom parku raditi zabavu za najmlađe. Circolo je i ove godine naš festivalski klub kroz sva 3 dana. U petak nam dolazi Mario Kovač u ulozi DJ-a, znamo da je zabava zagarantirana. I tradicionalno, u subotu navečer se trči pulski maraton, pa će trkači imati prilike proći i uz neke instalacije. 

Uz sve strane internacionalne umjetnike, drago mi je da imamo i domaćih umjetnika. U subotu u Titovom parku gledati predstavu Circus Nit "Enchanted Forrest" u 20.30 sati, kao i naše voljene štulare Circus Martiniuss koji će prošetati gradom za vrijeme utrke da bodre trkače. 

I naša Visualia Group predstavit će nekoliko radova, i tu sam najponosniji na suradnje koje se dogode sa pulskim umjetnicima. Instalacija "Lantern" prikazat će se u prolazu kod Dvojna vrata, a radi se o suradnji Visualie Group i Danila Vujisića. Inače, poznatog pulskog tattoo majstora, ali jednako kreativnog majstora koji najluđe ideje pretvara u stvarnost.

Koliko je trajala priprema?

I instalacija "Tesseract" koja će biti prikazana na Portarati. Ovim putem se želim se zahvaliti Nenadu Stojkoviću, pulskom piscu i profesoru koji je po mom konceptu i ideji istražio svetu geometriju. Zahvale idu i Saši Đuračiću - Undertoonu koji je napravio animacije i glazbu za instalaciju, ali ponajviše majstorima Deniju Kukolju i Andri Bupiću koji su neumorno gradili, spojili, zalemili i izrealizirali ovu posebnu instalaciju. 

Sama priprema festivala traje cijelu godinu. Od kad je završila prošlogodišnja edicija, ja sam otputovao na nekoliko festivala vidjeti neke nove radove (od koji je nekoliko i došlo ove godine u Pulu), a nakon što krenemo sa početnom selekcijom radova i prvim konceptom festivala, produkcijsku palicu zatim preuzima naša Nicol Rodić. Nicol sa cijelim timom digne festival na noge, i sve nas "umjetnike" drži pod kontrolom pošto nam rokovi nisu baš najdraža riječ.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.