Kultura

iz fundusa muzeja

NARODNI MUZEJ LABIN Izložba posvećena Giuseppini Martinuzzi otvara se 2. prosinca

U dijelu posvećenom Giuseppini Martinuzzi izloženi su namještaj iz njezinoga labinskog stana, bista i vitrina s četiri bilježnice iz arhivskog dijela njezine ostavštine. Krajem 2019. godine u Narodni muzej Labin vratio se dio ostavštine Giuseppine Martinuzzi koji je od Drugog svjetskog rata bio pohranjen u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci


 
1 min
Istra24

U dijelu posvećenom Giuseppini Martinuzzi izloženi su namještaj iz njezinoga labinskog stana, bista i vitrina s četiri bilježnice iz arhivskog dijela njezine ostavštine. Krajem 2019. godine u Narodni muzej Labin vratio se dio ostavštine Giuseppine Martinuzzi koji je od Drugog svjetskog rata bio pohranjen u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci

Narodni muzej Labin srdačno vas poziva na izložbu posvećenu Giuseppini Martinuzzi iz fundusa muzeja koja će se za javnost otvoriti 2. prosinca u 19 sati, a za razgled je dostupna do 31. prosinca 2022. uz prethodnu najavu.

Giuseppina Martinuzzi  (Labin, 1844. – Labin, 1925.) bila je pedagoginja, učiteljica, pjesnikinja, društvena i politička djelatnica te jedna od istaknutijih osoba istarske povijesti. U trenutnom stalnom postavu Narodnog muzeja Labin (postavljen tijekom 2005./2006.) posvećen joj je manji dio centralne prostorije drugog kata palače Battiala - Lazzarini, zajedno s prikazom gradskog života imućnijih labinskih obitelji.

U dijelu posvećenom Giuseppini Martinuzzi izloženi su namještaj iz njezinoga labinskog stana, bista i vitrina s četiri bilježnice iz arhivskog dijela njezine ostavštine. Krajem 2019. godine u Narodni muzej Labin vratio se dio ostavštine Giuseppine Martinuzzi koji je od Drugog svjetskog rata bio pohranjen u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci te je time njezina ostavština objedinjena u cjeloviti fond i pohranjena na čuvanje labinskom muzeju.

Dio ostavštine vraćen iz riječke Sveučilišne knjižnice sastavljen je od arhivskog gradiva, odnosno većeg broja rukopisa povezanih u mape, raznih tema vezanih uz područja djelovanja Giuseppine Martinuzzi.

U kronološkom pregledu njezina života i tematskom pregledu njenog djelovanja bit će izloženi te po prvi puta publici predstavljeni dokumenti i spisi vraćeni iz Rijeke, uz uvod i informacije o osobi Giuseppini Martinuzzi, njezinoj biografiji, obitelji, školovanju, pedagoškom radu, pjesništvu, političkoj aktivnosti te dostignućima i zaslugama na temelju kojih se danas smatra .

Koncept izložbe potpisuje  Olja Višković, kustosica Narodnog muzeja Labin.

Organizator izložbe je Narodni muzej Labin pri Pučkom otvorenom učilištu Labin, dok je izložba sufinancirana sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te vlastitim sredstvima Pučkog otvorenog učilišta Labin.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.