Kultura

SIZIFOVE MUKE ZA AUGUSTA ŠENOU

Nikola Racan: Do kada će Skate park Fažana biti "budući" projekt?

Ako druge godine ne naprave skate park, odustajemo sto posto. Ostajemo ovdje i skejtamo ali odustajemo od skate parka, kaže Nikola Racan, predsjednik Skateboard kluba "August Šenoa" iz Fažane, dok iz Općine pozivaju na strpljenje barem do listopada


 
5 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: Šima Kastelc

Ako druge godine ne naprave skate park, odustajemo sto posto. Ostajemo ovdje i skejtamo ali odustajemo od skate parka, kaže Nikola Racan, predsjednik Skateboard kluba "August Šenoa" iz Fažane, dok iz Općine pozivaju na strpljenje barem do listopada

Pula je dobila novi skate park. Mnogi će reći i najbolji u državi. Nalazi se na Hidrobazi, površine je 580 metara kvadratnih, a ukupna vrijednost samo ovogodišnjih radova iznosi nešto više od milijun i 700 tisuća kuna osiguranih sredstvima iz Proračuna Grada Pule.

Skate park na Hidrobazi

- Vjerujemo da će se Hidrobaza ovim skate parkom profilirati u jednu od vodećih skate destinacija na ovim prostorima. Ustvari, cijela Pula će, držimo, zahvaljujući ovom skate parku i onom pored Rojca, biti još privlačnija svim ljubiteljima ovog sporta, priopćili su nam iz Grada Pule.

Skate park u Fažani samo na jumbo plakatu

U međuvremenu, fažanska priča oko izgradnje novog skate parka ostala je i dalje mrtvo slovo na papiru. Ili da kažemo, na jumbo plakatu. Tamošnji Skateboard kluba "August Šenoa" već sedam godina s lokalnim vlastima dogovara izgradnju skate parka, no još uvijek bezuspješno.

Nikola Racan, predsjednik Skateboard kluba "August Šenoa"

 - Projekt sad pokreće i Sveti Petar u šumi, mi smo im radili idejno rješenje. Pazin također gradi skate park i gomila drugih gradova u Hrvatskoj, govori nam Nikola Racan, predsjednik Skateboard kluba "August Šenoa".

Klub broji 70-ak članova i aktivnih skejtera iz Pule i Fažane. Diljem svijeta poznati su po organiziranju manifestacije Vladimir Film Festival, jedne od najdugovječnijih i najprepoznatljivijih takvog tipa u Europi. Već godinama imaju samo jedan san, a to je izgradnja skate parka u rodnoj im Fažani. Prvobitna lokacija gradnje bila je zamišljena nedaleko kampa Bi Village, no od toga se odustalo i krenulo u pripremu gradnje na lokaciji iza Plodina.

Jumbo plakati s predizbornim obećanjima, Fažana

- Zadnjih nekoliko godina imamo dobru komunikaciju s općinskim vlastima, ali to je sve. Nemamo veliki utjecaj, nitko od nas nije prisutan u nijednoj političkoj opciji. Ok smo sa svima i svi su ok s nama, ali eto... Predstavnike općinske vlasti vodili smo čak na Svjetsko prvenstvo u skateu kako bi shvatili koliko je to zanimljiva društvena priča, i projektanti su tad vidjeli o čemu se radi.

Na budućem projektu surađivali s najboljima u svijetu

Potom smo održali i veliku prezentaciju za medije gdje smo sve obrazložili. Ovo je puno veći projekt od samog skate parka. Mi bi mogli ljude ovdje zaposliti i furati jedan zdravi film za cijelu zajednicu. Projekt je vrlo socijalno osviješten, a zamišljen je po uzoru na jedinu svjetsku Skate Gimnaziju u Švedskom gradu Malmö s kojim smo surađivali na idejnom rješenju. Ono je gotovo od 2019. godine, pojašnjava nam Racan.

sadašnji skate park u Fažani

Klub "August Šenoa" sad koristi tek jedan mali prostor, također iza Plodina - na lokaciji, nadaju se, budućeg skate parka i, također obećanog, Paviljona.

Većina članova umorna od obećanja

- Imamo samo naš Prostor urbane kulture u staroj kasarni u Fažani koji dijelimo s još jednom udrugom. Tamo imamo jednu rampu, a ovdje iza Plodina mali improvizirani skate park koji smo sami volonterski napravili, doduše uz financijsku pomoć Općine. I to je ok, ali fali nam žila kucavica. Ljudi su ljuti i nervozni jer se ništa ne događa. Većina članova je odustala i ja sam umoran od toga da im stalno govorim: Bit će, bit će! Nama samima bilo bi dosta i 500 kvadrata kao što je napravljeno na Hidrobazi, ali mi smo htjeli veću priču koja bi zajedno s novim Paviljonom uspostavila komunikaciju s lokalnom zajednicom.

Budući Paviljon?
Paviljon bi bio produžetak priči. Sam park bio bi besplatna javna površina sagrađena javnim novcem, a s Paviljonom bi činio jedno zajedničko tkivo u našem fažanskom prostoru, netaknutoj šumici kraj bivše Političke škole. Tim komadom zemlje upravljali bismo kao nečim unikatnim, a sve bi se temeljilo na društvenim i sportskim programima, bez ikakvog biznisa, precizan je Racan.

načelnik Općine Fažana, Radomir Korać, Foto: PIXSELL/Srećko Niketić

Načelnik Općine Fažana, Radomir Korać, uvjerava nas kako Općina čini sve što je u njenoj moći kako bi stale Sizifove muke Augusta Šenoee. Odluka o izradi modernog skate parka je, kaže, donesene prije tri godine, u vrijeme uvrštavanja ovog sporta u obitelj olimpijskih sportova.

Iz Općine poručuju: Strpljivo barem do listopada

- Tijekom prošle godine odlučeno je kako ćemo graditi na površini iza Plodina. Izrađeno je idejno rješenje koje je, uz maketu, prezentirano javnosti. No, s obzirom na to da je na lokaciji predviđenoj za izgradnju na snazi Urbanistički plan uređenja San Lorenzo koji predviđa turističku izgradnju - što znači da je nužno izmijeniti Prostorni plan - Općina je krenula u postupak izmjene što će u konačnici omogućiti izgradnju, javio nam je Korać.

Da Općina misli ozbiljno govori podatak da su za ovu godinu u Proračunu predvidjeli milijun kuna za ovaj projekt, uz još pola milijuna kuna s projekcijom za 2023. godinu.

- Skate park je općinski strateški projekt i izmjene planova će malo potrajati, ali mi vjerujemo da s izgradnjom krećemo u listopadu, ako se ne pojave nove nepredviđene okolnosti, kaže načelnik.

Nikola Racan

O nepredviđenim okolnostima u Klubu, pak, više ne žele slušati.

Racan: Ovo više nije ekskluzivna priča

- Odeš na Google i utipkaš Fažana skate i sve će ti biti jasno, koliko radimo i koliki je značaj Vladimir Film Festivala. A teško nam se prijaviti na bilo koji europski projekt i fondove ministarstva bez terena. Iako smo dvije godine sudjelovali u međunarodnom projektu Sport for values s 12 ruralnih općina od Grčke do Švedske. Proputovali smo cijelu Europu i razvijali strategiju o tome što urbani sport može donijeti malom mjestu. Na prvi inicijalni sastanak u Litvu smo dofurali gotov projekt, ali na kraju smo ostali zadnji. Priča se lovi kad je topla! Mi smo sa Šveđanima na projektu izgradnje skate parka počeli surađivati prije sedam godina - to sad više nije ekskluzivna priča...

Prostor urbane kulture, Fažana

Ako druge godine ne naprave skate park, odustajemo sto posto! Ostajemo ovdje i skejtamo ali odustajemo od skate parka, iako smo bili voljni volontirati u gradnji. Ja sam dao otkaz, radio sam u Rovinju kao kućni majstor i dao sam otkaz da odem u Švedsku s predstavnicima Općine! Stvarno smo vjerovali da bi mogli i ovdje otvoriti nova radna mjesta, u našem Klubu i graditi priču oko toga, zaključuje Racan u nadi kako će uskoro doći dan kada skate park u Fažani neće bit tek budući općinski projekt.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.