Kultura

OD PETKA DO PONEDJELJKA

NOĆ KNJIGE U PULI: Sloboda kao središnja tema, uz posvetu ukrajinskim autorima i autoricama

"Pandemija čitanja" naziv je 2. okruglog stola o poticanju čitanja kod djece i mladih. Održava se u ponedjeljak, 25. travnja, u 17 sati, a sudjeluju autori koji su objavljivali za vrijeme pandemije, brojne djelatnice gradskih knjižnica iz Hrvatske i drugih zemalja te studenti bibliotekarstva


 
2 min
Martina Pereša
Nadia Bužleta, Iva Turina i Iva Lanča Joldić

"Pandemija čitanja" naziv je 2. okruglog stola o poticanju čitanja kod djece i mladih. Održava se u ponedjeljak, 25. travnja, u 17 sati, a sudjeluju autori koji su objavljivali za vrijeme pandemije, brojne djelatnice gradskih knjižnica iz Hrvatske i drugih zemalja te studenti bibliotekarstva

Pred nama je 11. izdanje nacionalne manifestacije Noć knjiga. S obzirom na to da se poklapa sa školskim praznicima, trajat će dulje no obično. Događanja započinju u petak, 22. travnja, a održavaju se sve do ponedjeljka, 25. travnja.

- Uključene su brojne knjižnice, knjižare, nakladnici te škole. Govorimo o ukupno 300 subjekata i 1.200 programa koji će se održavati diljem zemlje. Ovoga puta središnja tema će biti Sloboda, a mi smo pripremili desetak programa u Središnjoj i Dječjoj knjižnici, kao i u onoj u Žminju, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Nadia Bužleta na današnjoj najavnoj konferenciji za medije.

Posveta ukrajinskim piscima i pjesnicima

U pulskoj Središnjoj knjižnici, u petak u 19 i 30, započinje program naziva "Letim ja, letim i misli mislim", književno-glazbena večer posvećena ukrajinskim autoricama i autorima, tijekom koje će biti čitani ulomci iz njihovih tekstova i pjesama. U programu sudjeluju predstavnici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula, Dramskog i Plesnog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, Ukrajinka iz Pule Oksana Zahoriy Huremović te Katarina Todorcev Hlača, voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske koja će se događaju pridružiti online.

Nešto ranije, u 17 i 30, održava se program "Oslobodimo se na ekranu", realiziran u suradnji s Pulskom filmskom tvornicom. Bit će prikazani filmovi o slobodi autora Ines Pletikos, Elvisa Lenića i Sande Letonja Marjanović, a moderator će biti Marko Zdravković Kunac.

Dostojno obilježavanje rođendana velikana pisane riječi

Online programi odnose se na izložbu posvećenu francuskom komediografu Jean-Baptistu Poquelinu poznatijem kao Molière, naziva "Molièrova oštrica za smijeh", a s obzirom na to da se ove godine obilježava 400 godina od njegova rođenja. Točno je sto godina prošlo, pak, od rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun pa su u knjižnici priredili i online izložbu "Žena snažnih stihova". O životu i djelu ovo dvoje velikana izrađen je i kviz koji je moguće pronaći na internetskim stranicama knjižnice.

Također u petak, u knjižnici u Žminju, s početkom u 19 sati, bit će održan književni susret "Noć knjige s Tomislavom Milohanićem", a sudjeluje i bard istarske poezije Daniel Načinović.

"Knjigotvorac na daljinu" potiče djecu na čitanje

- Uz 11. Noć knjiga održava se i drugo izdanje manifestacije "Knjigotvorac na daljinu" u kojem sudjeluje nekoliko vrtićkih skupina te nekoliko razreda osnovnih škola. Djeca sama ilustriraju i pišu slikovnicu, a onda joj djelatnici knjižnice dodaju i audio zapis te tako nastaju prava mala umjetnička djela, u što se možete uvjeriti na našim internetskim stranicama, kazale su danas djelatnice knjižnice, Iva Turina i Iva Lanča Joldić.

U petak se, čitavog dana, provode i programi za djecu "Pogodi tko je, ispričaj tko je" te "Spoj na slijepo s knjigom".

I nakon pandemije - pandemija čitanja

"Pandemija čitanja" naziv je 2. okruglog stola o poticanju čitanja kod djece i mladih. Održava se u ponedjeljak, 25. travnja, u 17 sati, a sudjeluju autori koji su objavljivali za vrijeme  pandemije, brojne djelatnice gradskih knjižnica iz Hrvatske i drugih zemalja te studenti bibliotekarstva. Mjesta još ima, stoga se svi zainteresirani mogu prijaviti putem Facebook stranice knjižnice. Okrugli stol će biti moguće pratiti i na njihovom YouTube kanalu.


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO I VIDEO) BICIKLOM DO VISINE MT. EVERESTA Odvezavši se 33 puta na Skitaču, Mario Pustijanac svladao ukupni uspon od 8.848 metra

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje * Cijeli je podvig, započet nešto prije 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac "cijela jedna vječnost"

Istra
 

GROŽNJAN: Započela dvodnevna konferencija o komunikacijama u zdravstvu

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković naglasio je kako prema iskustvima nekih susjednih država, liste čekanja, kao najaktualnije pitanje u zdravstvu, nastaju kao rezultat pada produktivnosti rada, a ne toliko zbog pada broja liječnika i razvoja medicinske tehnologije odnosno rasta broja medicinskih usluga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.