Kultura

"Hey, Hey, Rise-Up!"

Pink Floyd: prva nova pjesma od 1994. posvećena Ukrajini

Slika koja prati pjesmu je suncokret, a inspirirana je viralnim videom na kojem se vidi Ukrajinka kako vrijeđa dva naoružana ruska vojnika. U njemu ona kaže vojnicima: "Uzmite ove sjemenke i stavite ih u džepove. Tako će rasti suncokreti kada se svi ovdje odmorite."


 
2 min
HINA

Slika koja prati pjesmu je suncokret, a inspirirana je viralnim videom na kojem se vidi Ukrajinka kako vrijeđa dva naoružana ruska vojnika. U njemu ona kaže vojnicima: "Uzmite ove sjemenke i stavite ih u džepove. Tako će rasti suncokreti kada se svi ovdje odmorite."

Pink Floyd je napisao svoju prvu novu pjesmu u gotovo 30 godina kako bi podržao Ukrajince, objavio je bend u četvrtak.

"Hey, Hey, Rise-Up!" bit će objavljen u petak, a koristit će se za prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe povezane s ratom.

U njemu je i Andrij Hlivniuk, iz jednog od najvećih ukrajinskih bendova BoomBox, koji pjeva na trgu Sofijskaja u Kijevu u isječku koji je postao viralan.

Hlivniuk je napustio svjetsku turneju kako bi se vratio u Ukrajinu i pomogao u obrani svoje zemlje.

"Mi, kao i mnogi, osjećamo bijes i frustraciju zbog ovog podlog čina invazije neovisne, mirne demokratske zemlje čiji narod ubija jedna od najvećih svjetskih sila", napisali su članovi Pink Floyda na Twitteru.

U priopćenju za javnost, vođa benda David Gilmour rekao je da ga je dirnuo Hlivniukov video: "Bio je to snažan trenutak zbog kojeg sam ga poželio uglazbiti."

Uspio je razgovarati s Hlivniukom koji je bio u bolničkom krevetu u Kijevu, gdje se pjevač oporavljao nakon što je pogođen gelerima u minobacačkom napadu, objavila je diskografska kuća.

"Pustio sam mu dio pjesme telefonom i on mi je dao svoj blagoslov. Obojica se nadamo da ćemo u budućnosti učiniti nešto zajedno i osobno", rekao je Gilmour.

Slika koja prati pjesmu je suncokret, a inspirirana je viralnim videom na kojem se vidi Ukrajinka kako vrijeđa dva naoružana ruska vojnika.

U njemu ona kaže vojnicima: "Uzmite ove sjemenke i stavite ih u džepove. Tako će rasti suncokreti kada se svi ovdje odmorite."

To je prva originalna glazba Pink Floyda od "The Division Bell" iz 1994. godine.

Gilmour je tvitao svoje protivljenje ratu ubrzo nakon ruske invazije, rekavši: "Putin mora otići".

Bend je također povukao svoju glazbu s ruskih i bjeloruskih streaming stranica u znak protesta zbog invazije.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.