republika - dugi
Kultura

PLESNA HIT PREDSTAVA U PULSKOJ ARENI

Plesna hit predstava "Plamteća voda": Ples do posljednjeg daha na najljepšoj pozornici pod otvorenim nebom

U Puli plešu članice i članovi riječkoga Baleta Tea Rušin, Ksenija Krutova, Soyoka Iwata, Maria Matarranz de las Herras, Maria del Mar Hernandez, Marta Kanazir, Marta Voinea, Anna Zardi, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Nicola Prato, Tilman Patzak, Valentin Chou i Jody Bet. Besplatne ulaznice čekaju vas na blagajni Istarskog narodnog kazališta od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati


 
3 min
Istra24
Foto: Fanni Tutek Hajnal

U Puli plešu članice i članovi riječkoga Baleta Tea Rušin, Ksenija Krutova, Soyoka Iwata, Maria Matarranz de las Herras, Maria del Mar Hernandez, Marta Kanazir, Marta Voinea, Anna Zardi, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Nicola Prato, Tilman Patzak, Valentin Chou i Jody Bet. Besplatne ulaznice čekaju vas na blagajni Istarskog narodnog kazališta od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati

Baletno-plesna hit predstava "Plamteća voda" („Burning water“) glasovitog koreografa Andonisa Foniadakisa u izvedbi Baleta HNK Ivana pl. Zajca rasplamsat će se u pulskoj Areni u utorak 21. lipnja 2022. u 21.30 sati.

Predstava koja od svoje premijere ne prestaje oduševljavati i publiku i kritiku, kako u matičnoj kući tako i na brojnim gostovanjima, će u okviru programa Summer Classics riječkog HNK-a, sada i impresivno povijesno zdanje oživjeti eksplozijom pokreta i erupcijom emocija plesom do posljednjeg daha pod zvjezdanim nebom ljetne noći.

„Pulska Arena i njen impozantan kružni prostor riječkom Baletu nisu nepoznati. Naša „Plamteća voda“, grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa neće tako lako naći bolju priliku za svoje prostorno uprizorenje. Blizu vode, na otvoreno, uz sjećanje na antičko vrijeme i prolivenu krv gladijatora, dovodimo plesače koji se u potpunosti prepuštaju zahtjevnoj koreografiji, dosljedni sebi i onom posljednjem dahu kojeg treba ispustiti kada će se nađu na rubu fizičke i mentalne izdržljivosti“, najavljuje ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar skorašnju izvedbu u pulskoj Areni.

Usredotočivši se u svojoj koreografiji na kontrastnu prirodu vode, izvora života i razorne sile te spajajući vodu i vatru, a i mnoge druge suprotnosti na kojima još od iskona počivaju naš život i svijet, Andonis Foniadakis stvara iznimno zahtjevnu koreografiju, a plesači na granici izdržljivosti pomiču vlastite granice. Njihova tijela i njihov pokret stvaraju neodoljivo impresivne slike isprepletene snažnim emocijama. Slike koje nose i snažnu umjetničku poruku nade. Iskonski, intenzivno, nadnaravno. I ostavljaju publiku bez daha.

„Plamteća voda“ je na svojim inozemnim gostovanjima, „zapalila“ i publiku u njemačkom Bonnu gdje su članice i članovi riječkog baletnog ansambla pozdravljeni stajaćim ovacijama.
„Nakon napetih šezdeset minuta uslijedila je eksplozija pljeska publike oduševljene izvrsnim ansamblom“, zaključio je tada u svojoj kritici „ Bonner General-Azeiger“, najtiražniji dnevni list u Bonnu i regiji. U istoj je kritici E. Einecke-Klövekorn istaknuto je kako se „od 14 plesača zahtijeva fleksibilnost, okretnost, izdržljivost što često prelazi  u zahtjevne akrobatske podvige“, te da „ansambl u kratkim vatrenim kostimima pleše kao da je riječ o borbi za život, uz silovitu glazbu“ i kako su „tijela u paklenom scenariju, u divljem tempu uz strastvenu energiju, pogurana  na granicu fizičke izdržljivosti..“

Uz dramaturga i koreografa Andonisa Foniadakisa, autorski tim  „Plamteće vode“ čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou (za Mesvor Consulting Ltd.).

U Puli plešu članice i članovi riječkoga Baleta Tea Rušin, Ksenija Krutova, Soyoka Iwata, Maria Matarranz de las Herras, Maria del Mar Hernandez, Marta Kanazir, Marta Voinea, Anna Zardi, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Nicola Prato, Tilman Patzak, Valentin Chou i Jody Bet.

Ne propustite „ples do posljednjeg daha“ i nezaboravno iskustvo ljetne noći u jedinstvenoj pulskoj Areni, najljepšoj hrvatskoj pozornici pod otvorenim nebom.
Vaše besplatne ulaznice čekaju vas na blagajni Istarskog narodnog kazališta od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.