Kultura

'SINE DRAGO, BRATE FRANCI'

PLOČA ZA DRAGU ORLIĆA Franci nije mogao doći u Žbandaj, ali se čuo iz 'Kina Partizan'

"Volija si na žlicu ma ni pirun ti ni dela škifo. Gušta si i na kuse i na fete. Ucvirke, pršute, kobasice, mulice, pancete, ombolete, brodete, fritaje, biske, bukalete, maneštre, šufigano i indorano. Niš ni ti bilo strano" - dio pjesme Branka Lučića posvećena Dragi Orliću


 
2 min
Zoran Angeleski

"Volija si na žlicu ma ni pirun ti ni dela škifo. Gušta si i na kuse i na fete. Ucvirke, pršute, kobasice, mulice, pancete, ombolete, brodete, fritaje, biske, bukalete, maneštre, šufigano i indorano. Niš ni ti bilo strano" - dio pjesme Branka Lučića posvećena Dragi Orliću

Franci Blašković sinoć bi zbog Drage Orlića sigurno došao u konobu Kaštel u Žbandaju na promociju devetog nastavka svoje 99. ploče "Kino Partizan", posvećene upravo prošle godine preminulom sudrugu i suradniku, no iz opravdanih razloga, kao i autor pjesama Branko Lučić Luce, nije mogao doći u ovu oštariju koju su u prošlosti često pohodili. No, slušao se Francijev glas s albuma.  

Goran Prodan, autor posljednje, desete pjesme na albumu (naslovljena "Orlić i ja") podsjetio je jučer okupljene poštovatelje i Francijevog i Orlićevog bogatog opusa da su se u ovoj konobi 90-ih godina održavale legendarne svirke Osterie Tours Histriae.

Franci iz opravdanih razloga nije mogao doći u Žbandaj

Album otvara tekst Branka Lučića koji, osim što obznanjuje Orlićev nadimak Tuša, vrijedi citirati: "Moj prvi susret z likom i djelom Draga Orlića Tuše se je dogodija 1983. lita. U časopisu Istra. Tamo san naletije na njegove Štorice od štrig i štriguni. Naletija, proštija i puka na našu istrijansku mitologiju. Dragove štorice su me kumpanjale još čuda lit i niko vrime altroke ribumbivale u mojoj glavi. Drago, hvala."

Nešto kasnije u pjesmi 'Vicije i delicije' Luce piše: "Volija si na žlicu ma ni pirun ti ni dela škifo. Gušta si i na kuse i na fete. Ucvirke, pršute, kobasice, mulice, pancete, ombolete, brodete, fritaje, biske, bukalete, maneštre, šufigano i indorano. Niš ni ti bilo strano..."

Urednik albuma Mario Benčić pojasnio je publici da je na albumu devet pjesama koje je Orliću posvetio pjesnik Branko Lučić Luce koji je uz jedan tekst Gorana Prodana autor svih tekstova na albumu.

Pjesme su uz Francija Blaškovića uglazbili Bika Blašković, Ognjen Jovanović i Arsen Pliško, a glazbu na CD-u uobičajeno potpisuje Francijev bend Gori ussi Winnetou.

Prisutnima je besplatne primjerke albuma darivao producent Edi Cukerić

Odličnu naslovnu ilustraciju i ovoga puta potpisuj Nadan Rojnić - Biondo, a album je snimljen u Radnoj sobi Pionirski dom u pulskom Rojcu pod okriljem izdavačke kuće Tondak.

Konoba u Žbandaju (Foto: Ivo Filjo Zuban)

Nosač zvuka objavljen je uz potporu Grada Poreča.

"Volija si na žlicu, ma ni pirun ti ni dela škifo" (Franko Lukež i Drago Orlić ponovno su zajedno)

Nastavite čitati

Istra
 

"Seljačka buna" na pomolu. Mogu li poljoprivrednici stati na kraj bespravnim graditeljima?

USKOK istražuje pulski slučaj nezakonitog poništavanja parkirne kazne zamjeniku županijskog državnog odvjetnika * Otkrivamo tko će naredne četiri godine biti na čelu Uprave Istarskog vodozaštitnog sustava * Objavljujemo i razgovor s renomiranim doktorom fizike, višim znanstvenim suradnikom na zagrebačkom Institutu za fiziku Goranom Zgrablićem koji se za naš portal osvrnuo na događanja na Istarskom veleučilištu 

Istra
 

Izmjereno mu je gotovo 2 promila: U Vodnjanu pijan upravljao kamionom

Zbog počinjenog prekršaja muškarcu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca, dok će se po pravomoćnosti odluke o prekršaju vozaču u evidenciju upisati šest negativnih prekršajnih bodova

Istra
 

Općina Kaštelir-Labinci proslavila 79 godina slobode i 27. rođendan

"Iza ovogodišnje proslave period je značajnih postignuća koja su općinu unaprijedila na svim razinama, zbog čega mještani mogu reći da žive u općini koja nezaustavljivo ide naprijed putem održivosti, razvoja ruralnog turizma i općenito nastojanja da za svakoga bude mjesto u kojem se živi ugodno i po mjeri čovjeka", rekao je načelnik Đulijano Petrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.