Kultura

danas prijavili nacionalnom fondu

Poreč: S milijun i pol kuna u energetsku obnovu palače Sinčić

U baroknoj palači iz 18. stoljeća smješten je Zavičajni muzej Poreštine, koji je kao nasljednik Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre, osnovanog 1884., najstarija muzejska institucija u Istri, no u palači je Zavičajni muzej od 1952. godine


 
3 min
Zoran Angeleski
Poreč, stari grad

U baroknoj palači iz 18. stoljeća smješten je Zavičajni muzej Poreštine, koji je kao nasljednik Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre, osnovanog 1884., najstarija muzejska institucija u Istri, no u palači je Zavičajni muzej od 1952. godine

Danas je na javni natječaj za energetsku obnovu kulturne baštine na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljena zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine, odnosno palača Sinčić, javljaju iz Grada Poreča.

U baroknoj palači iz 18. stoljeća smješten je Zavičajni muzej Poreštine, koji je kao nasljednik Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre, osnovana 1884., najstarija muzejska institucija u Istri, no u palači je Zavičajni muzej od 1952. godine. 

Projektnom prijavom traži se sufinanciranje zamjene vanjske stolarije u ukupnom iznosu od milijun kuna te ugradnja dizalice topline u ukupnom iznosu od 565 tisuća kuna, pa je ukupna prijava vrijedna nešto više od 200.000 eura.

Nastavlja se sanacija Eufrazijeve bazilike

Nakon što je pretprošle godine sredstvima Ministarstva kulture i medija te Porečko-pulske biskupije u potpunosti obnovljen zvonik Eufrazijeve bazilike, nastavlja se sanacija ovog kompleksa.

Naime, hrvatska Vlada prihvatila je amandman na državni proračun za 2022. godinu i to u izmijenjenom obliku, da se za milijun kuna povećaju sredstva na aktivnostima 'Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču'.

Budući da se radi na etapnom istraživanju i obnovi cijeloga kompleksa koji vodi Hrvatski restauratorski zavod, potreban je nastavak sanacije bazilike, kako bi i dalje mogla ostati na UNESCO-ovom popisu spomenika kulture.

Planira se obnova Velike vijećnice s 1,25 milijuna kuna

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba Ministarstva kulture  za 2022. godinu prijavljen je projekt "Kultura  u sridu", čijom se provedbom planira adaptacija i opremanje gradske Velike vijećnice u vrijednosti oko 1.250.000 kuna. Gradska vijećnica sagrađena je 1910. godine prema projektu tršćanskog arhitekta Arduina Berlama.

Gradska vijećnica

Sačuvana je izvorna drvena loža za posjetitelje, ali nije u funkciji, a da bi ostala u svoj funkciji i  prilagodila se novim zahtjevima i potrebama vremena, vijećnica treba temeljitu obnovu.

Poreč će dobiti električni bibliobus

Zeleno svjetlo dobio je još jedan vrijedan projekt iz kulture usmjeren čitateljskoj publici. Naime, zajedničkim radom djelatnika gradske uprave i knjižnice na osmišljavanju i razvoju projektnog prijedloga "Na  istoj strani(ci)", Poreč će dobiti električni bibliobus te više od 100 radionica i događanja za sve generacije.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja korisnici ovog projekta bit će porečka djeca s poteškoćama u čitanju, mladi, korisnici Doma za starije i nemoćne, umirovljenici i starije osobe, invalidi i korisnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici, kako bi se putem brojnih aktivnosti, kroz stotinjak radionica, književnih večeri i druženja u organizaciji porečke gradske knjižnice, čitanjem uključili u društvo i kulturna događanja.

Za provedbu projekta, konzorciju koji čine Gradska knjižnica i Grad Poreč, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 2,1 milijun kuna, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

U Gradu Poreču podsjećaju da je uspješnom prijavom na natječaj LAGUR-a "Istarski švoj", u 2020. godini ostvareno financiranje od 732 tisuće bespovratnih kuna za projekt Promocija ribarske tradicije Poreča - opremanje Centra za posjetitelje "La mula de Parenzo".


Foto: Grad Poreč

Nastavite čitati

Istra
 

Teško ozlijeđen biciklist

Nesreća se dogodila kada je 62-godišnjak upravljao biciklom kolnikom Ulice Selo. Vozač je u jednom trenutku prilikom prelaska biciklom na nogostup, izgubio nadzor nad biciklom te pao na nogostup. Ozlijeđenom muškarcu pružena je pomoć u pulskoj bolnici gdje je zadržan na liječenju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.