Kultura

Sutra u Sveučilišnoj knjižnici u Puli

Predstavljanje zbornika konferencije "500 GODINA FLACIUSA" - MATIJE VLAČIĆA ILIRIKA

Zbornik jedine konferencije posvećene Matiji Vlačiću Iliriku održane u godini 500. obljetnice njegova rođenja, usprkos pandemiji, uključuje 12 znanstvenih i 6 stručnih studentskih radova, uz pregled rariteta pulske Flaciane * Ogromna Vlačićeva ostavština velikim je dijelom još neobrađena, a u Zborniku su predstavljena istraživanja Vlačićeva stvaralaštva u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine


 
1 min
Istra24
Foto: Sveučilišnoj knjižnici u Puli

Zbornik jedine konferencije posvećene Matiji Vlačiću Iliriku održane u godini 500. obljetnice njegova rođenja, usprkos pandemiji, uključuje 12 znanstvenih i 6 stručnih studentskih radova, uz pregled rariteta pulske Flaciane * Ogromna Vlačićeva ostavština velikim je dijelom još neobrađena, a u Zborniku su predstavljena istraživanja Vlačićeva stvaralaštva u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine

Sutra (u srijedu, 23. studenog) u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, u programu je predstavljanje zbornika konferencije "500 godina Flaciusa".

Zbornik jedine konferencije posvećene Matiji Vlačiću Iliriku održane u godini 500. obljetnice njegova rođenja, usprkos pandemiji, uključuje 12 znanstvenih i 6 stručnih studentskih radova, uz pregled rariteta pulske Flaciane. Uz pozdravne riječi prorektorice za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr sc. Mirjane Radetić-Paić i dekanice FET "Dr. Mijo Mirković" izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe te voditelja Sveučilišne knjižnice Ivana Kraljevića, zbornik će predstaviti recenzent prof. dr. sc. Slaven Bertoša, urednice doc. dr. sc. Nataša Urošević i doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup te prof. Dijana Muškardin.

"Istarski reformator" piše Slaven Bertoša u recenziji, "čije je stvaralaštvo obilježilo kulturnu povijest Europe, svakako je važna i danas aktualna tema, posebice s interdisciplinarnog istraživačkog aspekta. Zato je 500. obljetnica rođenja ovog značajnog erudita bila jedinstvena prilika za istraživanje i valorizaciju njegove ostavštine. U Zborniku su predstavljena istraživanja Vlačićeva stvaralaštva u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine".

"Ogromna i velikim dijelom neobrađena Vlačićeva ostavština", zapisa je dalje Bertoša, "čuva se danas u arhivima i knjižnicama širom svijeta, a zbirka rariteta, tzv. Flaciana, o kojoj se brine Sveučilišna knjižnica u Puli, ekskluzivno je predstavljena na konferenciji i u ovome zborniku. Djelo je ponajprije namijenjeno istraživačima koji proučavaju istarsku novovjekovnu povijest, s posebnim osvrtom na europski reformatorski pokret, no svakako će biti zanimljivo i širem čitateljstvu, svima koji se zanimaju za našu zavičajnu prošlost, a najviše, dakako, žiteljima Labinšćine".

U svojoj recenziji Elvis Orbanić (Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, područna jedinica u Puli) ističe kako je "tema glasovitog protestanta i humanističkog pregaoca Matije Vlačića Ilirika u ovom je Zborniku postavljena u širem društvenom i kulturnom kontekstu. Zbornik je  primarno namijenjen znanstvenicima iz humanističkih i društvenih disciplina, a može poslužiti i kao didaktičko pomagalo u višim razredima srednjih škola, kao i na fakultetima. Zbornik "500 godina Flaciusa" donosi pregršt novih spoznaja i svježih pogleda na neke ranije obrađivane teme, kao i vrijedne poticaje suvremenoj valorizaciji kulturne baštine što je Matija Vlačić Ilirik i povijesni fenomen reformacije po sebi predstavljaju. Naročito vrijednim pažnje su radovi studenata, koji su svojim prinosima, između ostaloga, ukazali na gospodarski potencijal naše kulturne baštine".


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.