Kultura

ISTARSKO KULTURNO PROLJEĆE

PREDSTAVLJEN KULTURNI PROGRAM: Ugroženi identiteti, Istrani nakon 2. Svjetskog rata, Žena u borbi...

Naslov susreta je "Žena u borbi", a tako se zvao i mjesečnik koji je počeo izlaziti već u 2. Svjetskom ratu od strane Antifašističke fronte žena, a mi ga čuvamo u našem fundusu. Mjesečnik je, naime, pisao o osobnoj higijeni žene, modi, brizi za djecu i raznim drugim temama koje će biti zanimljivo smjestiti u aktualni kontekst, rekla je viša kustosica Nuša Hauser


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Naslov susreta je "Žena u borbi", a tako se zvao i mjesečnik koji je počeo izlaziti već u 2. Svjetskom ratu od strane Antifašističke fronte žena, a mi ga čuvamo u našem fundusu. Mjesečnik je, naime, pisao o osobnoj higijeni žene, modi, brizi za djecu i raznim drugim temama koje će biti zanimljivo smjestiti u aktualni kontekst, rekla je viša kustosica Nuša Hauser

U pulskom Circolu jučer su najavljeni proljetni programi Etnografskog muzeja Istre i Centra za nematerijalnu kulturu Istre.

Događaju je nazočio i županijski pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica, koji je ujedno najavio i skorašnje otvaranje novog stalnog postava Etnografskog muzeja Istre, čime će, kaže, ova ustanova u potpunosti zaokružiti svoj bogati programski ciklus.

Vladimir Torbica

Četvrtkom u muzeju

A upravo u tom muzeju u Pazinu sutra ponovno kreće ciklus predavanja naziva "Četvrtkom u muzeju" koji je započeo još jesenas. Od sutra, svakog četvrtka do kraja svibnja, predavanja se održavaju s početkom u 17 sati. Već sutra možete tako pogledati projekciju filma o maškarama i karnevalima.

Ivona Orlić

- Iduće teme ticat će se meteorologije, ekologije, plesa, uskršnjih običaja, pazinskog rodoslovlja, klime i još koječeg. Jedno od predavanja bit će gostujuće - u Pazin će stići predstavnici Muzeja Grada Umaga, a čitav je program realiziran u suradnji s Muzejom Grada Pazina s kojim ustanova dijeli prostor, kazala je ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, Ivona Orlić.

Ugroženi identiteti i Istrani nakon 2. Svjetskog rata

Lidija Nikočević, viša kustosica Etnografskog muzeja Istre govorila je o aktivnostima u sklopu četverogodišnjeg međunarodnog projekta koji vodi naziva "Identity on the line", u slobodnom prijevodu „Ugroženi identiteti“.

- Tema projekta je „teška baština“. Naime, sedam europskih muzeja bavilo se teškom temom migracija. Ustanovili smo kako prva generacija iseljenika doživljava, naravno, najveću traumu, ali i da se ona povlači kroz čak tri iduće generacije. Snažna je to poruka uslijed situacije koja nam se ovih dana odvija pred očima. Projekt smo pokrenuli i ne sluteći da će tema ponovno postati silno aktualna, veli Nikočević.

Lidija Nikočević

Kao rezultat projekta nastale su dvije izložbe. Onu zajedničku već možete pogledati na internetskoj stranici Identity on the line. Govori o strahotama izbjeglištva i iseljavanja kao posljedicama totalitarnih režima nakon 2. Svjetskog rata, otvara se 16. ožujka ispred muzeja te će biti potpuno besplatna.

- Početkom travnja otvaramo izložbu "Veze/Legami - Istrani nakon Drugog svjetskog rata“ našeg muzeja, jer svih sedam koji su sudjelovali u projektu radili su i na svojim temama. Naša tema su esuli i rimasti te baština egzodusa. Zanimalo nas je kako se danas pamti to odlaženje te kakav je odnos ljudi koji su otišli i onih koji su ostali - prvenstveno Talijana, ali ne samo njih, zaključuje Nikočević.

Mjesec pripovijedanja

Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica zadužena za djelatnosti Centra za nematerijalnu kulturu Istre najavila je program "Mjesec pripovijedanja" koji će se održavati u ožujku u CENKI-ju u Pićnu. Prvo pripovijedanje zakazano je za Dan žena, 8. ožujka, a gostuje pjesnikinja Roberta Razzi.

Nuša Hauser

- Naslov tog susreta je "Žena u borbi", a tako se zvao i mjesečnik koji je počeo izlaziti već u 2. Svjetskom ratu od strane Antifašističke fronte žena, a mi ga čuvamo u našem fundusu. Roberta će zasigurno vrlo borbeno komentirati ono što se objavljivalo u časopisu, ulogu žene u društvu u tom vremenu te borbama na svim frontama - političkim i društvenim. Mjesečnik je, naime, pisao o osobnoj higijeni žene, modi, brizi za djecu i raznim drugim temama koje će biti zanimljivo smjestiti u aktualni kontekst, rekla nam je Hauser.

Sljedeći susret s pripovjedačima je 15. ožujka i vezan je uz već spomenutu temu iseljeništva. O vlastitim migracijama govorit će June Kiković i Romana Vallea, dok 22. ožujka gostuje dramski pedagog i glumac Aleksandar Bančić. Bit će to dan nakon Svjetskog dana pripovijedanja, pa će tako Bančić govoriti na temu "Izgubljeno/Nađeno" kojoj je ove godine taj dan i posvećen.


Nastavite čitati

Istra
 

"Seljačka buna" na pomolu. Mogu li poljoprivrednici stati na kraj bespravnim graditeljima?

USKOK istražuje pulski slučaj nezakonitog poništavanja parkirne kazne zamjeniku županijskog državnog odvjetnika * Otkrivamo tko će naredne četiri godine biti na čelu Uprave Istarskog vodozaštitnog sustava * Objavljujemo i razgovor s renomiranim doktorom fizike, višim znanstvenim suradnikom na zagrebačkom Institutu za fiziku Goranom Zgrablićem koji se za naš portal osvrnuo na događanja na Istarskom veleučilištu 

Istra
 

Izmjereno mu je gotovo 2 promila: U Vodnjanu pijan upravljao kamionom

Zbog počinjenog prekršaja muškarcu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca, dok će se po pravomoćnosti odluke o prekršaju vozaču u evidenciju upisati šest negativnih prekršajnih bodova

Istra
 

Općina Kaštelir-Labinci proslavila 79 godina slobode i 27. rođendan

"Iza ovogodišnje proslave period je značajnih postignuća koja su općinu unaprijedila na svim razinama, zbog čega mještani mogu reći da žive u općini koja nezaustavljivo ide naprijed putem održivosti, razvoja ruralnog turizma i općenito nastojanja da za svakoga bude mjesto u kojem se živi ugodno i po mjeri čovjeka", rekao je načelnik Đulijano Petrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.