Kultura

TROGODIŠNJI PROJEKT

Svečano otvorena "Kuća kaštela" u Momjanu

Sama "Kuća kaštela" ima tri etaže koje se sastoje od informativno-turističkog djela u sklopu kojeg su predstavljene poznate obitelji i proizvodi Momjanštine, radnog prostora u kojem će gostovati znanstvenici i umjetnici te izložbe posvećene Momjanu i njegovim žiteljima


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Sama "Kuća kaštela" ima tri etaže koje se sastoje od informativno-turističkog djela u sklopu kojeg su predstavljene poznate obitelji i proizvodi Momjanštine, radnog prostora u kojem će gostovati znanstvenici i umjetnici te izložbe posvećene Momjanu i njegovim žiteljima

"Kuća kaštela - Casa dei Castelli", projekt Istarske županije i Grada Buja realiziran uz potporu EU-a putem Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020., svečano je otvorena u petak u mjestu Momjan nedaleko Buja u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika. 

Riječ je o projektu koji je s realizacijom započeo 2019. godine vrijednosti gotovo sedam milijuna kuna od čega je Istarska županija izdvojila 3,5 milijuna kuna, Grad Buje 1,8 milijuna, a iz europskih fondova izdvojeno je 1,6 milijuna kuna.

Sama "Kuća kaštela" ima tri etaže koje se sastoje od informativno-turističkog djela u sklopu kojeg su predstavljene poznate obitelji i proizvodi Momjanštine, radnog prostora u kojem će gostovati znanstvenici i umjetnici te izložbe posvećene Momjanu i njegovim žiteljima. 

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture i medija Tomislav Petrinec kazao je kako se završetkom ovog vrijednog projekta objedinjuje i prezentira bogata kulturna baštine Istre.

"Posebno nas veseli angažman svih uključenih u realizaciju ovog projekta na čelu sa županijskim pročelnikom Vladimirom Torbicom koji je prepoznao potrebe za objedinjavanjem prezentacije svih istarskih kaštela i pokrenuo projekt središta njihovog virtualnog umrežavanja", kazao je Petrinec.

Dodao je da suvremena prezentacija drevnih utvrda i dvorova "ne samo da će ukazati na kulturne i povijesne vrijednosti koje smo naslijedili, nego potaknuti lokalnu zajednicu da oko tih spomenika osmisli popratne sadržaje kojima će dodatno zadržati goste u našoj zemlji". 

Prema njegovim riječima, raznim programima i ostvarenjem prihoda od ulaznica kaštele je moguće približiti stupnju ekonomske održivosti a, kako je rekao, pored utvrda, dvoraca i kaštela po cijeloj Hrvatskoj, mi ne trebamo graditi njihove replike imajući u vidu snažan značaj ove vrste baštine.

"Danas pokazujemo kako nismo samo bogati nasljednici povijesnog graditeljstva već svjedočimo koliko se isplati ulaganje u kulturnu baštinu. Ovaj centar je još jedan u nizu primjera kojima dokazujemo kako spomenici kulture mogu postati važan element razvoja općina, gradova i županija, a kreativno osmišljen projekt Kuće kaštela pokazuje kako smo svjesni suvremenih trendova", poručio je Petrinec u ime ministrice Obuljen Koržinek koja iz zdravstvenih razloga nije nazočila svečanosti te dodao da će resorno Ministarstvo nastaviti sufinancirati obnovu istarskih kaštela.

Ustvrdivši kako su upravo kašteli, uz vino, maslinovo ulje i druge povijesne spomenike jedan od simbola Istre, istarski župan Boris Miletić kazao je kako su kašteli u posljednje vrijeme posebno valorizirani, i to ne slučajno.

"Temeljem strateškog pristupa županijskog odjela za kulturu upravo su kašteli prepoznati kao vrijednost unutrašnje Istre i nešto što treba posebno valorizirati. Na ovaj način danas promoviramo jedan novi centar, kao što smo to učinili s Kućom fresaka u Draguću, Hižu od besid u Pazinu, Centra za nematerijalnu kulturu u Pićnu ili mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu", istaknuo je Miletić dodavši kako je to dokaz da se Istra želi i u kulturnom smislu policentrično razvijati.


Nastavite čitati

Istra
 

POVRATAK KORIJENIMA: Perojci i gradonačelnik Vodnjana gostovali u Crnoj Gori

Vodnjanska se delegacija, među ostalim susretima, sastala i s Vesnom Rakočević, koja je zajedno s majkom napravila 18 pari narodnih nošnji u kojima Perojci nastupaju, zatim s Marijanom Mašom Miljićem, piscem knjige "Peroj - Crnogorci u Peroju 1657 - 2007" , te s mladim crnogorskim piscem Nikolom Nikolićem, koji je nedavno u Puli imao promociju svojih knjiga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.