Kultura

Nagrada i "Sitnim lopovima"

"Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu

Tema je univerzalna i kao takva može biti prepoznata u cijelom svijetu. Jer, odnosi između radnika i poslodavca su svugdje slični. Radnici mogu prepoznati drugačiji, alternativan model od ovog koji danas proživljavamo. To je ključno, kaže redatelj Kovačević u izjavi za Istru24, na pitanje kako komentira to što mu je temu prepoznao ipak inozemni stručni žiri


 
3 min
Zoran Angeleski

Tema je univerzalna i kao takva može biti prepoznata u cijelom svijetu. Jer, odnosi između radnika i poslodavca su svugdje slični. Radnici mogu prepoznati drugačiji, alternativan model od ovog koji danas proživljavamo. To je ključno, kaže redatelj Kovačević u izjavi za Istru24, na pitanje kako komentira to što mu je temu prepoznao ipak inozemni stručni žiri

"Tvornice radnicima" autora Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja.

Redatelj Srđan Kovačević

Osim toga, projekt "Sitni lopovi" hrvatskog autora Mate Ugrina osvojio je nagradu na koprodukcijskom forumu When East Meets West, a projekt hrvatske koproducentice Tamare Babun "Tijelo" nagrađen je u sklopu programa Last Stop Trieste.

Jedini primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi

Dokumentarni 105-minutni film scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića iz 2021. govori o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi. Postali su tako jedini uspješan primjer radničkog samoupravljanja u post-socijalističkoj Europi.

Deset godina kasnije, njezini se zaposlenici bore za opstanak u svijetu gdje snažne sile globalnog tržišta imaju sve razorniji utjecaj na poslovanje poduzeća - plaće se drastično smanjuju i radnici su sve nezadovoljniji organizacijom poslovanja.

Redatelj Srđan Kovačević prati razvoj njihova pothvata tijekom pet godina. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema cilju. Ostaje pitanje: može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san?

- Tema je univerzalna i kao takva može biti prepoznata u cijelom svijetu. Odnosi između radnika i poslodavca su svugdje slični. Radnici mogu prepoznati drugačiji, alternativan model od ovog koji danas proživljavamo. To je ključno, kaže redatelj Kovačević u izjavi za Istru24, na pitanje kako komentira to što mu je temu prepoznao ipak inozemni stručni žiri.

Ovog proljeća, dodaje on, film će u distribuciju po Hrvatskoj, prvenstveno putem Mreže nezavisnih kino prikazivača. 

Tko je Srđan Kovačević?

Srđan Kovačević (1982.) zagrebački je redatelj i snimatelj. Diplomski studij snimanja završio je 2009. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Od 2000. godine radi kao kamerman za nezavisne regionalne filmske i televizijske produkcijske kuće (Fade In, Pro.ba, Drugi plan, Factum, Restart, itd.).

Radio je kao snimatelj i kamerman na nekoliko dokumentarnih filmova, uključujući 'Kinofil' (2010.) Damira Janečeka, 'Goli' (2014.) Tihe Klare Gudac, 'Dane ludila' (2018.) Damiana Nenadića i dr. "Tvornice radnicima" njegov je redateljski dugometražni prvijenac.

Film "Tvornice radnicima", koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, nastao je u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin.

Film se lani u Trstu predstavljao u fazi razvoja u sklopu industrijskog programa Last Stop Trieste. Na ovogodišnjem 33. izdanju osvojio je nagradu Alpa Adria Cinema u vrijednosti od 2.500 eura.

Nagrada i "Sitnim lopovima" redatelja Mate Ugrina

Hrvatska produkcija doživjela je uspjeh i u industrijskom djelu festivala. Projekt debitantskog dugometražnog igranog filma "Sitni lopovi" redatelja Mate Ugrina, osvojio je razvojnu nagradu Filmskog centra Srbije (Film Centre Serbia Development Award).

'Sitni lopovi' bio je jedan od 22 projekta koji su se predstavljali na središnjem događaju industrijskog programa Filmskog festivala u Trstu - koprodukcijskom forumu When East Meets West.

U sklopu programa Last Stop Triste predstavio se projekt dokumentarnog filma 'Tijelo' slovenske redateljice i producentice Petre Seliškar i hrvatske koproducentice Tamare Babun (Wolfgang & Dolly), koji je osvojio nagradu Flow Digital Cinema.

Ostale nagrade industrijskog dijela bit će dodijeljene danas, 26. siječnja u 18.30 sati, a prijenos će se moći gledati uživo na Facebook stranici When East Meets West.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.