Kultura

tri predstave ovog tjedna

U INK-u Shakespeare tik nakon riječke premijere, komedija Tarika Filipovića i Teatar Exit

U Shakespeareovoj popularnoj komediji ”Na Tri kralja ili kako hoćete” autorski duo Goran Ferčec/Franka Perković otvara prostor dijaloga sadašnjice s pričom o zabludi, spolnim i rodnim identitetima, krivim odlukama, prividu, žudnji, laži, umišljaju, komediji, tragediji i svemu onome što pripada širokom polju diskursa (o) ljubavi. Premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca prije svega šest dana


 
3 min
Zoran Angeleski
'Na tri Kralja ili kako hoćete' / foto: HNK Ivana pl. Zajca

U Shakespeareovoj popularnoj komediji ”Na Tri kralja ili kako hoćete” autorski duo Goran Ferčec/Franka Perković otvara prostor dijaloga sadašnjice s pričom o zabludi, spolnim i rodnim identitetima, krivim odlukama, prividu, žudnji, laži, umišljaju, komediji, tragediji i svemu onome što pripada širokom polju diskursa (o) ljubavi. Premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca prije svega šest dana

Predstava "Predsjednici&ca" u režijii Tarika Filipovića i u produkciji zagrebačkog Kazališta Kerempuh izvodi se sutra (utorak) u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu.

Ova komedija nastala prema tekstu Borisa Svrtana i Tarika Filipovića smještena je u građanski stan, na večeri petero uglednih gostiju. Pozivnicu su dobili ”bivši” i to na poziv ”bivše”.

- Spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama. Vjerujemo li u bolje sutra ili je pak preciznije reći – “malo sutra”? Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili ”oni drugi” spasiti našu zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši, kaže se u najavi predstave. Igraju Tarik Filipović, Hrvoje Kečkeš, Ornela Vištica, Siniša Miletić, Boris Svrtan, Dominik Milanović/Mladen Pilić.

U četvrtak "Realisti" Teatra Exit

U četvrtak, 21. travnja u 20 sati u INK-u gostuje zagrebački Teatar Exit s predstavom "Realisti", po tekstu Jure Karasa i u režiji Matka Raguža. Glume Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović.

"Svijet srlja u propast, a ljudi u šoping-centre. Reality show postaje stvarniji od vijesti. Tražimo poslove tamo gdje ih nema, a samo su smrt i kredit neizbježni. Nepodnošljiva lakoća površnosti dopušta nam misliti da možemo ostvarivati svoje snove bez imalo uloženog truda ili resursa bilo koje vrste. Diskriminacija, predrasude, neprilagođenost, narušeni raznovrsni međuljudski odnosi. Realisti nam kroz smijeh govore o kaotičnoj realnosti i apsurdnostima vremena u kojem živimo u maniri kabareta kroz parodiju i glazbene komentare", piše u najavi.

U subotu Shakespeareova ”Na Tri kralja ili kako hoćete"

Predstavom ”Na Tri kralja ili kako hoćete” riječke Drame HNK Ivana pl. Zajca, u režiji Franka Perković, gostuje u subotu u 20 sati u INK-u.

Premijerno je izvedena pred riječkom publikom prije svega šest dana.

”Na Tri kralja ili kako hoćete” pripada najizvođenijim i najpopularnijim Shakespeareovim komedijama, a nastala je u najzrelijem razdoblju njegova stvaralaštva.

Radnja se temelji na naizgled klasičnom ljubavnom trokutu u kojem djevojka prerušena u mladića zavodi ženu u ime muškarca kojeg voli, a ta se žena pak zaljubljuje u djevojku misleći da je mladić. U toj se zabuni propituje i sama bit privlačnosti, identiteta i ljubavi.

Upravo u komediji zabune i karaktera autorski duo Goran Ferčec/Franka Perković otvara prostor dijaloga sadašnjice s pričom o zabludi, spolnim i rodnim identitetima, krivim odlukama, prividu, žudnji, laži, umišljaju, komediji, tragediji i svemu onome što pripada širokom polju diskursa (o) ljubavi.

Ovo scensko ”čitanje” Shakespearea namjerava sagledati navedene teme u današnjem vremenu, produbiti pitanja o fluidnosti identiteta te pozvati na prihvaćanje onih iskaza i izazova ljubavi koji se odvijaju izvan društveno normiranih diskursa i praksi.

 

 


Nastavite čitati

Pula
 

Dokumentarac Igora Gala o Festivalu jugoslavenskog igranog filma u Puli napunio kino Valli

Film progovara i o manje lijepim trenucima iz povijesti jugoslavenske kinematografije; od pokušaja da se festival preseli iz Pule u Beograd i zašto do toga nije došlo - a za što je zaslužan i sam Tito - o tome zašto je važan "kantun Arene" te što se događalo u danima kada je posljednji, već pripremljeni festival, naprasno ukinut tjedan dana prije samog otvaranja

Pula
 

(FOTO) "NAMA JE OVO OSTVARENJE SNA" Bangladešanin Noman i Filipinac Victor novi su pulski poštari

Šest je djelatnika iz Azije tijekom prošle godine obuklo poštarsku uniformu u Puli. Sudeći po brzini kojom stječu simpatije sugrađana, snalaze se i više no dobro. Stigli su iz Bangladeša, Filipina i Indije - tri države, tri jezika i tri pisma. Ali, i tri kulture i tri religije. Pozvali su nas da s njima provedemo dio poštanske smjene i ispričali kako je to kada se preseliš na drugi kraj planeta

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.