Kultura

CIKLUS NOVE EKSPERIMENTALNE GLAZBE

U nedjelju besplatno u Rojcu: koncertni performans/event kompozicija oblikovana u realnom vremenu

Luka Čapeta (el. guitar, noise box,electronics), Marko Grbac Knapić (meta-midi keyboards, electronics, live processing), Marco Quarantotto (drums & objects) i Neven Radaković, (midi-synth, voice, electronics, live processing) nastupit će u nedjelju u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca


 
3 min
Zoran Angeleski
Spiritus movens Neven Radaković

Luka Čapeta (el. guitar, noise box,electronics), Marko Grbac Knapić (meta-midi keyboards, electronics, live processing), Marco Quarantotto (drums & objects) i Neven Radaković, (midi-synth, voice, electronics, live processing) nastupit će u nedjelju u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca

Uz slobodan ulaz, Luka Čapeta (el. guitar, noise box,electronics), Marko Grbac Knapić (meta-midi keyboards, electronics, live processing), Marco Quarantotto (drums & objects) i Neven Radaković, (midi-synth, voice, electronics, live processing) nastupit će u nedjelju u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca.

Riječ je o koncertnom performansu odnosno event kompoziciji oblikovana u realnom vremenu. Dio je to ciklusa koncerata nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe u organizaciji Udruge Rondo Histriae i Soundpainting platforme Pula 2023., u suradnji sa Savezom udruga Rojca.

Autori plakata su Goran Velić i Neven Radaković

Kako pojašnjava Neven Radaković, akademski dirigent, skladatelj, teoretičar glazbe, glazbenik, performer, umjetnički voditelj i producent Soundpainting platforme Pula, projekt "PROCESS ISpainT(H)ING?!"! usmjeren je na procesualnost - umjetničko-istraživački proces kao ključno - nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo.

Konceptualno i teorijski oslanja se na Soundpainting, multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu (autora Waltera Thompsona), s ciljem stvaranja i razvijanja novog, autorskog „isPAINTING“ znakovnog jezika (IStrian soundpainting).

Process_ISpainT(H)ING_0.6 okuplja glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe, te intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani i/ili povezani s Istrom.

Luka Čapeta

Ovom koncertnom performansu prethodit će dvije metodološke faze: umjetnička istraživanja “MetaMIDI_0.2” i “isPAINTING_0.5”, te umjetnička rezidencija “PROCESS ISpainT(H)ING!?_0.6”, u sklopu koje će u Dnevnom boravku Rojca biti održana isPAINTING radionica.

U središtu pozornosti umjetničkog istraživanja “MetaMIDI_0.2 je razvoj midi instrumenta koji se temelji na autorskim zvukovima akustične, električne, elektro-akustične i sintetske provenijencije, a koji suanalogno i digitalno manipulirani.

Rezultat takvog procesa je paleta konkretnih zvukova ("musique concrete"), koja u svojoj ukupnosti čini novi. instrument. Taj midi instrument (u ovom slučaju klavijatura/sintetizator zvuka) na neki 'uvrnuti' način funkcionira kao veliki mješoviti (meta) orkestar.

Marco Quarantotto

“isPAINTING_0.5” je umjetničko istraživanje koje na temelju istraživanja postojećih, razvija novi autorski znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu.

isPAINTING omogućava prilagodbu svakojakim instrumentima, svekolikim različitim autorsko-umjetničkim estetikama i senzibilitetima, personalizirajući postojeće koncepte i sam znakovni jezik obzirom na vrstu i fleksibilnost instrumenata, ali i sam pristup autora-umjetnika-izvođača zvuku, odnosno, svom instrumentu.

Na taj način omogućava aleatorične i paralelne performativne zvučne radnje, u jednakoj mjeri kao i one sinkronizirane - rezultirajući uvijek novim kompozicijama koje se, dakako, oblikuju isključivo u trenutku izvedbe.

Marko Grbac Knapić

Za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika za skladanje („Conduction“ autora Lawrence D. „Butch“ Morrisa, „Ritmo y percussion con senas“ autora Santiaga Vazqueza itd.), isPAINTING omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno oblikovanje, vođenje i sudjelovanje u izvedbi.

isPAINTING znakovni jezik koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji, te ostavlja prostora da osoba, ili, u onom nekom zamišljenom idealu prema kojem stremi, osobe koje oblikuju izvedbu, ujedno u njoj sudjeluju svirački kao dio ansambla.

Događaj je organiziran u sklopu programa "Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4" i „Ciklusa umjetničkih istraživanja“ Soundpainting platforme Pula kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Autori plakata i promotivnog materijala su Goran Velić i Neven Radaković, dizajn zvuka i svjetla potpisuje Dean Pavletić, a tehničku potporu AudioLab d.o.o.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.