Kultura

SVI NA DONATORSKI KONCERT U 'LA RESISTANCE'

(VIDEO) U podrumu pulske Gimnazije već bubnjevi, ali fale električne i bas gitare, pojačala, sintisajzer...

Uz nekoliko tvrtki i banaka koje su već uplatile 600, 1.000 ili 1.500 eura za novi školski glazbeni studio, Vladimir Rumec je donirao polovnu električnu gitaru s čvrstim koferom, Slash Appetite; Les Paul Special-II, polovno pojačalo Marshall MG dfx 15w, i kupio novu bass gitaru Yamaha trbx 174 * No još dosta opreme i instrumenata nedostaje 


 
4 min
Zoran Angeleski

Uz nekoliko tvrtki i banaka koje su već uplatile 600, 1.000 ili 1.500 eura za novi školski glazbeni studio, Vladimir Rumec je donirao polovnu električnu gitaru s čvrstim koferom, Slash Appetite; Les Paul Special-II, polovno pojačalo Marshall MG dfx 15w, i kupio novu bass gitaru Yamaha trbx 174 * No još dosta opreme i instrumenata nedostaje 

Ovog četvrtka od 19 sati u velikoj dvorani 'La Resistancea' (Ozad Arene) učenici pulske Gimnazije održat će Mikrofonijadu, donatorski koncert u cilju opremanja školskog glazbenog studija u kojem bi se današnje i sve buduće generacije pulskih gimnazijalaca kreativno mogle izražavati te razvijati svoje muzičke i druge talente.

Na Mikrofonijadi će nastupiti gimnazijski bendovi Abacus, Akrobate, Audioclot i FM-13, uz nastupe učeničkog zbora, vokalnih dueta Tereze i Erika te stand-up komičara Luke. U manjem prostoru La Resistance bit će izložene fotografije Gimnazijskog foto kluba na temu glazbenog studija i dosadašnjih gimnazijskih Mikrofonijada.

Gradimo svoje

Ulaz je slobodan, a osim dobrovoljnih priloga na samom koncertu, donacije će se primati i u obliku glazbene opreme ili financijskih sredstava koja će se moći uplatiti na žiro račun Gimnazije Pula.

Uoči koncerta, gimnazijski profesori angažirani u ovoj akciji Marko Kalčić, Dejan Pavlinović i Gorazd Ćosić, uz ravnatelja Nikolu Vujačića ističu nam važnost ovog projekta. Razloga 'za' studio ima puno.

Nedostaju električne i bas gitare, studijski monitori, činele......

Oprema koja još nedostaje obuhvaća: električne i akustične gitare, bas gitare, remene, stalke za gitare, kablove i pedale za gitaru, gitarska i bas pojačala, žice i trzalice za gitare, činele, stalke za bubnjeve, palice i kože za bubnjeve, torbe za bubnjeve i gitare, slušalice, studijske monitore, studijske mikrofone s kablovima i mrežicama, mikrofone za bubnjeve, sintesajzer, spužve za zidove, stage monitore…

Naime, projekt stvaranja glazbenog studija u školi pružit će učenicima prostor za kreativno izražavanje i razvoj njihovih glazbenih i drugih talenata. Studio će omogućiti učenicima da sviraju u svojim bendovima, snimaju glazbu i glazbene spotove, ali i stvaraju podcaste, surađuju s lokalnom kulturnom scenom, organiziraju radionice i predavanja…

Prije početka radova

Prostor budućeg glazbenog studija nalazi se u podrumu Gimnazije, koji se cjelokupno renovira.

Studio će, vele profesori, omogućiti otkrivanje vlastite strasti, izgradnju samopouzdanja, izražavanje emocija, izlaz iz stresa i napetosti, a imat će pozitivni utjecaj na psihičko zdravlje učenika.

U njemu će se poticati timski rad, socijalnu interakciju, međusobno poštovanje, osjećaj pripadnosti zajednici, ali i razgovore sa stručnjacima iz različitih područja te širenje znanja.

Podizat će i medijsku pismenost (snimanje podcasta te radio i video priloga, organiziranje radionica, predavanja i mentorskih programa), a to će mjesto biti i mjesto suradnje mladih glazbenika iz Pule i okolice.

Poslije radova

Tu će se, također, surađivati s lokalnim glazbenicima, bendovima i stručnjacima, organizirati koncerti, festivali talentiranih mladih glazbenika, snimat će se pjesme, albumi ili spotovi za gimnazijske i lokalne bendove...

Projekt se počeo postupno realizirati prošle godine, kada je Erste banka donirala 663,61 eura, kojima su kupljeni bubnjevi za 557,44 eura, a ostatak novca potrošen je za izmjenu električnih instalacija u studiju, na što je otišlo 437,99 eura, pri čemu je Gimnazija Pula pokrila ostatak troškova.

U ovo godini Bauhaus je donirao novčana sredstva u iznosu od nepunih 1.000 eura za postavljanje knaufa. Prostor za studio nalazi se u podrumu, a kako je bio derutan, uz pomoć ove donacije uređen je postavljanjem knaufa i farbanjem zidova.

Calucem Pula je također donirao 1.000 eura za postavljanje laminata, a OTP banka 1.500 eura, kojima je kupljen odvlaživač zraka u iznosu od 298 eura; a kupljena su još, dva remena za gitare, dva stalka za gitare, stalak za sintisajzer, kablovi za gitare i mjerač vlage u iznosu od 122 eura. Od istih novaca kupljen je i digitalni mikser u iznosu od 1.081 euro.

Vladimir Rumec je donirao polovnu električnu gitaru s čvrstim koferom, Slash Appetite; Les Paul Special-II, polovno pojačalo Marshall MG dfx 15w, i kupio novu bass gitaru Yamaha trbx 174.

- Zahvalni smo Mateju Mirkacu koji je primijetio oglas za doniranje u Facebook grupi 'Gitare i gitaristi' te nas tako povezao s gospodinom Rumcem. Među ostalim, treba spomenuti i Ivana Stojanovića koji se pobrinuo za transport električne gitare i pojačala iz Zagreba, vele angažirani gimnazijski profesori.

Gimnazija Pula kupila je razglas u iznosu od 989 eura te stalke i kablove za razglas u iznosu od 129 eura.  Pored donacija u opremi, ukupna vrijednost dosad uloženog u glazbeni studio - iz vlastitih izvora te raznih financijskih donacija - iznosi 5.141 euro.

Zahvala i domaru Mitru Lakobriju, ali i....

Gimnazija se zahvaljuje svim osobama, firmama i subjektima koji su pomogli i doprinijeli stvaranju školskog glazbenog studija. To su: Andrej Bacar, Vladimir Rumec, Matej Mirkac i The Low Kicks, Ivan Stojanović, Marko Račan, Čarobna frula i Tatiana Giorgi, Branko Crnogorčić, The Chweger, Dogma, Tonči Pavlinović, Edi Cukerić i Udruga Tondak, Audiolab i Dean Pavletić Tone, Ada Sejdić i Vladimir Šarac, Ivo Antunović, Mirko Mocko, Rock Cafe,  Bauhaus, Calucem, Erste banka, OTP banka, La Resistance, svi novinari i mediji koji popratili i podržali projekt, ravnatelj Nikola Vujačić, domar Mitar Lakobrija te učenici i profesori Gimnazije Pula koji sudjeluju na bilo koji način u stvaranju školskog glazbenog studija.


Foto: Gimnazija Pula

Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.