Kultura

SVI NA DONATORSKI KONCERT U 'LA RESISTANCE'

(VIDEO) U podrumu pulske Gimnazije već bubnjevi, ali fale električne i bas gitare, pojačala, sintisajzer...

Uz nekoliko tvrtki i banaka koje su već uplatile 600, 1.000 ili 1.500 eura za novi školski glazbeni studio, Vladimir Rumec je donirao polovnu električnu gitaru s čvrstim koferom, Slash Appetite; Les Paul Special-II, polovno pojačalo Marshall MG dfx 15w, i kupio novu bass gitaru Yamaha trbx 174 * No još dosta opreme i instrumenata nedostaje 


 
4 min
Zoran Angeleski

Uz nekoliko tvrtki i banaka koje su već uplatile 600, 1.000 ili 1.500 eura za novi školski glazbeni studio, Vladimir Rumec je donirao polovnu električnu gitaru s čvrstim koferom, Slash Appetite; Les Paul Special-II, polovno pojačalo Marshall MG dfx 15w, i kupio novu bass gitaru Yamaha trbx 174 * No još dosta opreme i instrumenata nedostaje 

Ovog četvrtka od 19 sati u velikoj dvorani 'La Resistancea' (Ozad Arene) učenici pulske Gimnazije održat će Mikrofonijadu, donatorski koncert u cilju opremanja školskog glazbenog studija u kojem bi se današnje i sve buduće generacije pulskih gimnazijalaca kreativno mogle izražavati te razvijati svoje muzičke i druge talente.

Na Mikrofonijadi će nastupiti gimnazijski bendovi Abacus, Akrobate, Audioclot i FM-13, uz nastupe učeničkog zbora, vokalnih dueta Tereze i Erika te stand-up komičara Luke. U manjem prostoru La Resistance bit će izložene fotografije Gimnazijskog foto kluba na temu glazbenog studija i dosadašnjih gimnazijskih Mikrofonijada.

Gradimo svoje

Ulaz je slobodan, a osim dobrovoljnih priloga na samom koncertu, donacije će se primati i u obliku glazbene opreme ili financijskih sredstava koja će se moći uplatiti na žiro račun Gimnazije Pula.

Uoči koncerta, gimnazijski profesori angažirani u ovoj akciji Marko Kalčić, Dejan Pavlinović i Gorazd Ćosić, uz ravnatelja Nikolu Vujačića ističu nam važnost ovog projekta. Razloga 'za' studio ima puno.

Nedostaju električne i bas gitare, studijski monitori, činele......

Oprema koja još nedostaje obuhvaća: električne i akustične gitare, bas gitare, remene, stalke za gitare, kablove i pedale za gitaru, gitarska i bas pojačala, žice i trzalice za gitare, činele, stalke za bubnjeve, palice i kože za bubnjeve, torbe za bubnjeve i gitare, slušalice, studijske monitore, studijske mikrofone s kablovima i mrežicama, mikrofone za bubnjeve, sintesajzer, spužve za zidove, stage monitore…

Naime, projekt stvaranja glazbenog studija u školi pružit će učenicima prostor za kreativno izražavanje i razvoj njihovih glazbenih i drugih talenata. Studio će omogućiti učenicima da sviraju u svojim bendovima, snimaju glazbu i glazbene spotove, ali i stvaraju podcaste, surađuju s lokalnom kulturnom scenom, organiziraju radionice i predavanja…

Prije početka radova

Prostor budućeg glazbenog studija nalazi se u podrumu Gimnazije, koji se cjelokupno renovira.

Studio će, vele profesori, omogućiti otkrivanje vlastite strasti, izgradnju samopouzdanja, izražavanje emocija, izlaz iz stresa i napetosti, a imat će pozitivni utjecaj na psihičko zdravlje učenika.

U njemu će se poticati timski rad, socijalnu interakciju, međusobno poštovanje, osjećaj pripadnosti zajednici, ali i razgovore sa stručnjacima iz različitih područja te širenje znanja.

Podizat će i medijsku pismenost (snimanje podcasta te radio i video priloga, organiziranje radionica, predavanja i mentorskih programa), a to će mjesto biti i mjesto suradnje mladih glazbenika iz Pule i okolice.

Poslije radova

Tu će se, također, surađivati s lokalnim glazbenicima, bendovima i stručnjacima, organizirati koncerti, festivali talentiranih mladih glazbenika, snimat će se pjesme, albumi ili spotovi za gimnazijske i lokalne bendove...

Projekt se počeo postupno realizirati prošle godine, kada je Erste banka donirala 663,61 eura, kojima su kupljeni bubnjevi za 557,44 eura, a ostatak novca potrošen je za izmjenu električnih instalacija u studiju, na što je otišlo 437,99 eura, pri čemu je Gimnazija Pula pokrila ostatak troškova.

U ovo godini Bauhaus je donirao novčana sredstva u iznosu od nepunih 1.000 eura za postavljanje knaufa. Prostor za studio nalazi se u podrumu, a kako je bio derutan, uz pomoć ove donacije uređen je postavljanjem knaufa i farbanjem zidova.

Calucem Pula je također donirao 1.000 eura za postavljanje laminata, a OTP banka 1.500 eura, kojima je kupljen odvlaživač zraka u iznosu od 298 eura; a kupljena su još, dva remena za gitare, dva stalka za gitare, stalak za sintisajzer, kablovi za gitare i mjerač vlage u iznosu od 122 eura. Od istih novaca kupljen je i digitalni mikser u iznosu od 1.081 euro.

Vladimir Rumec je donirao polovnu električnu gitaru s čvrstim koferom, Slash Appetite; Les Paul Special-II, polovno pojačalo Marshall MG dfx 15w, i kupio novu bass gitaru Yamaha trbx 174.

- Zahvalni smo Mateju Mirkacu koji je primijetio oglas za doniranje u Facebook grupi 'Gitare i gitaristi' te nas tako povezao s gospodinom Rumcem. Među ostalim, treba spomenuti i Ivana Stojanovića koji se pobrinuo za transport električne gitare i pojačala iz Zagreba, vele angažirani gimnazijski profesori.

Gimnazija Pula kupila je razglas u iznosu od 989 eura te stalke i kablove za razglas u iznosu od 129 eura.  Pored donacija u opremi, ukupna vrijednost dosad uloženog u glazbeni studio - iz vlastitih izvora te raznih financijskih donacija - iznosi 5.141 euro.

Zahvala i domaru Mitru Lakobriju, ali i....

Gimnazija se zahvaljuje svim osobama, firmama i subjektima koji su pomogli i doprinijeli stvaranju školskog glazbenog studija. To su: Andrej Bacar, Vladimir Rumec, Matej Mirkac i The Low Kicks, Ivan Stojanović, Marko Račan, Čarobna frula i Tatiana Giorgi, Branko Crnogorčić, The Chweger, Dogma, Tonči Pavlinović, Edi Cukerić i Udruga Tondak, Audiolab i Dean Pavletić Tone, Ada Sejdić i Vladimir Šarac, Ivo Antunović, Mirko Mocko, Rock Cafe,  Bauhaus, Calucem, Erste banka, OTP banka, La Resistance, svi novinari i mediji koji popratili i podržali projekt, ravnatelj Nikola Vujačić, domar Mitar Lakobrija te učenici i profesori Gimnazije Pula koji sudjeluju na bilo koji način u stvaranju školskog glazbenog studija.


Foto: Gimnazija Pula

Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.