Kultura

posjetitelje vodi barunica Tonneti

Virtualna šetnja Plominom - uronite u svijet povijesti, legendi i lokalnih priča

Svi koji imaju pametne telefone s popisa podržanih uređaja, mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonneti, virtualnu vodičkinju u proširenoj stvarnosti


 
1 min
Danijela Bašić-Palković

Svi koji imaju pametne telefone s popisa podržanih uređaja, mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonneti, virtualnu vodičkinju u proširenoj stvarnosti

Turistička zajednica Općine Kršan u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, hrvatskim startupom koji razvija platformu Equinox XR za laku objavu sadržaja proširene stvarnosti (AR), omogućuje posjetiteljima Plomina da uz pomoć virtualnog vodiča urone u svijet povijesti, legendi i lokalnih priča.

Pomoću besplatne aplikacije Equinox XR na Android i iPhone telefonima, posjetitelji Plomina sudjeluju u virtualnoj turističkoj turi.

Virtualni lik barunice Tonneti posjetitelje vodi kroz Plomin kako bi puste ulice i ruševine oživjele te posjetiteljima približile bogatu kulturnu baštinu Plomina.

Priče ispričane tijekom virtualne ture spretno i pitko povezuju važna povijesna događanja s načinom života i običajima tog vremena.

Sadržaj je dostupan na hrvatskom jeziku s dijelovima cakavskog dijalekta, tipičnog za Labinštinu i Plomin te veneto dijalekta Talijana kojim se nekada govorilo.

Svi koji imaju pametne telefone s popisa podržanih uređaja, mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonneti, virtualnu vodičkinju u proširenoj stvarnosti.

Obitelj barunice Tonneti vrlo je važna za povijest Plomina. Ne samo da su bili zemljoposjednici, pomorci, vlasnici brodova i jedrenjaka u Plomin luci te kapetani duge plovidbe, već je u obitelji bilo i nekoliko gradonačelnika.

Baruničinu virtualnu priču, uobličila je i glasom utjelovila profesorica Vedrana Juričić, interpretatorica kulturne baštine i turistička vodičkinja.

Za sudjelovanje u turi dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina (link za Android: http://bit.ly/equinoxforandroid, link za iPhone: http://bit.ly/equinoxforiOS).

Svoj osobni doživljaj virtualne turističke ture korisnici aplikacije mogu, kao video ili fotografiju, podijeliti i na društvenim mrežama.


Nastavite čitati

Istra
 

Obala Novigrada, široka je i pitoma. Nekadašnji biskupski grad, položen korak do velikog ušća Mirne, amblem je istarskog zapada

U mandraču barke su poredane kao stado, pripadaju više kopnu nego moru, sidrišta slice kamenim stupovima sajmišta na kojima se veže blago na prodaji. Barem se meni tako čini. Novigradski mandrač je najveći u Istri, a u njemu i dalje su na sidrištu ribarske brodice. U Novigradu ribari i dalje dominiraju mandračom, riva je jako živa, domaćih ljudi na sve strane bez obzira na navalu turista

Istra
 

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.