Kultura

posjetitelje vodi barunica Tonneti

Virtualna šetnja Plominom - uronite u svijet povijesti, legendi i lokalnih priča

Svi koji imaju pametne telefone s popisa podržanih uređaja, mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonneti, virtualnu vodičkinju u proširenoj stvarnosti


 
2 min
Danijela Bašić-Palković

Svi koji imaju pametne telefone s popisa podržanih uređaja, mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonneti, virtualnu vodičkinju u proširenoj stvarnosti

Turistička zajednica Općine Kršan u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, hrvatskim startupom koji razvija platformu Equinox XR za laku objavu sadržaja proširene stvarnosti (AR), omogućuje posjetiteljima Plomina da uz pomoć virtualnog vodiča urone u svijet povijesti, legendi i lokalnih priča.

Pomoću besplatne aplikacije Equinox XR na Android i iPhone telefonima, posjetitelji Plomina sudjeluju u virtualnoj turističkoj turi.

Virtualni lik barunice Tonneti posjetitelje vodi kroz Plomin kako bi puste ulice i ruševine oživjele te posjetiteljima približile bogatu kulturnu baštinu Plomina.

Priče ispričane tijekom virtualne ture spretno i pitko povezuju važna povijesna događanja s načinom života i običajima tog vremena.

Sadržaj je dostupan na hrvatskom jeziku s dijelovima cakavskog dijalekta, tipičnog za Labinštinu i Plomin te veneto dijalekta Talijana kojim se nekada govorilo.

Svi koji imaju pametne telefone s popisa podržanih uređaja, mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonneti, virtualnu vodičkinju u proširenoj stvarnosti.

Obitelj barunice Tonneti vrlo je važna za povijest Plomina. Ne samo da su bili zemljoposjednici, pomorci, vlasnici brodova i jedrenjaka u Plomin luci te kapetani duge plovidbe, već je u obitelji bilo i nekoliko gradonačelnika.

Baruničinu virtualnu priču, uobličila je i glasom utjelovila profesorica Vedrana Juričić, interpretatorica kulturne baštine i turistička vodičkinja.

Za sudjelovanje u turi dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina (link za Android: http://bit.ly/equinoxforandroid, link za iPhone: http://bit.ly/equinoxforiOS).

Svoj osobni doživljaj virtualne turističke ture korisnici aplikacije mogu, kao video ili fotografiju, podijeliti i na društvenim mrežama.


Nastavite čitati

Istra
 

Župan Miletić posjetio Lanišće: u planu je stavljanje u funkciju obnovljenih prostorija područne škole i projekt sanacije njenog pročelja

Župan se sa suradnicima  susreo s načelnicom Robertom Medicom, predsjednicom Općinskog vijeća Irenom Šverko i pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Lorenom Žakić * U općini Lanišće danas živi dvadeset djece predškolske dobi što se nije dogodilo već više od trideset godina, dok u Brgudcu, u kojem prije desetak godina gotovo nitko nije živio, danas trajno žive mlade obitelji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.