Kultura

ODOBRILO Ministarstvo kulture i medija RH

Više od 230 tisuća eura državne potpore kulturnim ustanovama Grada Pule

Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, za uređnje scene i velike dvoranje stiže 73.661 eura, Gradskoj knjižnici i čitaonici 116.928 eura a Pula Film Festival 39.816 eura za nabavu novog sustava ozvučenja za dvoranu Kina Valli


 
3 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, za uređnje scene i velike dvoranje stiže 73.661 eura, Gradskoj knjižnici i čitaonici 116.928 eura a Pula Film Festival 39.816 eura za nabavu novog sustava ozvučenja za dvoranu Kina Valli

Nakon što je za potrebe realizacije Programa javnih potreba u kulturi za 2023. godinu usvajanjem Proračuna Grada Pule osigurano značajno povećanje sredstava, i to u iznosu za preko 5 milijuna kuna, iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske stižu dobre vijesti i za javne ustanove u kulturi čiji je osnivač Grad Pula.  

Naime, pulskim kulturnim ustanovama odobreno je više od 230.406,00 eura (1.736.000,00 kuna) iz fonda resornog Ministarstva, a riječ je o sredstvima odobrenima temeljem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu, usmjerenima za programe rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture.

Rasvjeta, scenska oprema i uređenje gledališta INK

Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, nadležno je Ministarstvo odobrilo preko pola milijuna kuna (555.000,00 kn/73.661,00 EUR) za premijerne programe, koncerte, nadogradnju scenske opreme, rasvjete, tona i prvu fazu uređenja gledališta u Velikoj dvorani. 

Nakon kompletne obnove i opremanja Male scene, svečano otvorene 2018. godine, obuhvaćen je dio ulaganja u Veliku scenu i opremu, a od većih investicija nabavljen je koncertni klavir i vrhunski sustav ozvučenja i monitoringa velike dvorane.

Osiguranim sredstvima u 2023. godini, u prvoj fazi radova planira se početak uređenja gledališta u Velikoj dvorani, prva faza zamjene dotrajalih stolica u ložama i mezaninu, zamjena podnih obloga, tapecirunga, zamjena zavjesa loža i mezanina zidnim i stropnim oblogama od negorivog materijala te nastavak nabavke scenske opreme.

Potpora produkciji kazališnih programa

 Kazalištu su odobrena sredstva i za premijerne programe, i to za produkciju predstave Branislava Nušića „Narodni poslanik“ i predstave R. Alfierija „Šest za šest“ te Ciklus klavirskih koncerata „Samo najbolje“. INK, osim produkcija predstava velikih djela domaće i svjetske scenske literature, nastavlja s predstavljanjem najboljih klasika svih vremena, drama, opera, koncerata klasične glazbe, baleta i drugih kulturnih sadržaja.

Preuređenje posudbeno-informacijskog odjela Gradske knjižnice

Nakon požara koji je u lipnju prošle godine zahvatio Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula, zatvorena su vrata Središnje knjižnice kako bi se sanirala šteta izazvana požarom. Šest mjeseci kasnije, zgrada knjižnice dovedena je u prvobitno stanje i otvorena za javnost. 

Kako bi Gradska knjižnica i čitaonica Pula i nadalje djelovala i razvijala se kao gradsko kulturno, obrazovno i informacijsko središte Pule i šire okolice, i u 2023. godini nastavlja se s ulaganjima u opremu i zgradu knjižnice. U te svrhe u proračunu Republike Hrvatske osigurano je 881.000,00 kn (116.928,00 EUR). Knjižnici je Ministarstvo kulture i medija dodijelilo sredstva i za programe „Pula čita!“, „11. brazilski dani u Puli“ te „Bloomsday u Puli“.

 U planu je preuređenje Posudbeno-informacijskog odjela u Središnjoj knjižnici s izložbenim prostorom i čitaonicom koji je smješten  na samom ulazu u knjižnicu. Dio je to koji je najviše oštećen u požaru te je, nakon neophodnog vraćanja u prvobitno stanje, u planu i oplemenjivanje  tog dijela knjižničnog prostora i osmišljavanje novog koncepta posudbenog pulta i popratnih sadržaja. 

U okviru promotivne kulturne i edukativne djelatnosti Gradske knjižnice i čitaonice Pula, tijekom cijele godine realizira se uobičajeno preko 500 različitih programa s ciljem jačanja čitateljskih navika i popularizacije knjige. U novoadaptiranom i moderno opremljenom prostoru održat će se veliki broj programa, radionica i ostalih sadržaja namijenjenih svim dobnim skupinama, a posebice djeci i mladima.

Novi sustav ozvučenja Kina Valli

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske Javnoj ustanovi Pula Film Festival odobrilo je iznos od 300.000,00 kn (39.816,00 EUR) za nabavu novog sustava ozvučenja za dvoranu Kina Valli. Budući da je pred nama jubilarni, 70. Pula film festival, koji se etablirao kao nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje filmske umjetnosti i čiji se dio projekcija odvija i u Kinu Valli, sredstva koje je odobrilo Ministarstvo doprinijet će kvalitetnijoj organizaciji ove iznimno značajne manifestacije.

Ustanove u kulturi Grada Pule godišnje realiziraju preko 1000 programa namijenjenih svim dobnim skupinama. Ulaganjem u dugotrajnu imovinu i nabavu opreme, podiže se i unapređuje funkcionalnost izvedbenih prostora, kvaliteta programa i njihovo praćenje, pa će s tim ciljem Grad Pula nastaviti sa značajnim ulaganjem u kulturnu infrastrukturu. 

„Hvala Ministarstvu što je prepoznalo naše potrebe. Posebno mi je drago što se nakon sanacije ulažu nova sredstva u opremanje knjižnice za koju vjerujem da će, svako zlo za neko dobro, sada postati još bolja i sadržajnija. Grad će i dalje financirati ustanove u kulturi, ali svaka vanjska potpora je dobrodošla“, istaknuo je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.


Nastavite čitati

Pula
 

"Zaštitimo naše noniće“: sutra preventivna edukacija u MO Gregovica

Važnost edukacije i pravodobnog prenošenja informacija o prevenciji prijevara starijih osoba leži u činjenici kako su starije osobe ranjiva skupina te su često žrtve prijevara zbog svoje dobi, usamljenosti, želje za razgovorom, nepažnje i/ili neupućenosti, a što počinitelji prijevara koriste na razne načine

Pula
 

Presuda je sada pravomoćna. Drago Celizić mora vratiti kuću u Puli koju je dobio spornim ugovorom o doživotnom uzdržavanju

Radi se o kući od 178 kvadrata i dvorištu od 453 kvadratnih metara u pulskom naselju Dolinka. Osim nekretnina, Milka Vukelić, s kojom je TV voditelj potpisao ugovor, na svojim je računima nakon smrti ostavila i 500 tisuća eura * Marija Askar, nećakinja pokojne Milke Vukelić  tvrdila je da njena teta u trenutku potpisivanja ugovora nije bila prisebna * “Postupak dokazivanja išao je u nekoliko pravaca, kao primjerice da na papiru nije bio Milkin potpis, ili ga je netko krivotvorio, ili se pak radilo o ‘sindromu navođenja ruke’

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.