Kultura

SEDAM DANA POSVEĆENIH MITOLOŠKIM BIĆIMA ISTRE

ZAVRŠEN JE 17. MONTE LIBRIĆ: Pulski sajam književnosti za najmlađe posjetilo šest tisuća djece

Ono po čemu će se ovaj Librić pamtiti je čarobna pozornica koju je svojim jedinstvenim vilenjačkim rukopisom, u duhu prošlih vremena i priča iz narodne predaje, osmislio i postavio umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Festivala i knjige „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“. Mitologija i svijet legendi uopće ove su godine predstavljene kroz više od 70 sajamskih programa


 
3 min
Istra24
La Contrada – Teatro stabile

Ono po čemu će se ovaj Librić pamtiti je čarobna pozornica koju je svojim jedinstvenim vilenjačkim rukopisom, u duhu prošlih vremena i priča iz narodne predaje, osmislio i postavio umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Festivala i knjige „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“. Mitologija i svijet legendi uopće ove su godine predstavljene kroz više od 70 sajamskih programa

Kazališna predstava „Ritorno a Itaca“ (Povratak u Itaku) kazališta La Contrada – Teatro stabile iz Trsta uprizorena je u programu Più che una storia; u Maštolovu na zmajeve sudjelovala su djeca predvođena Maštolovkom Sedinom Cerovac; „Začarane priče“ Laure Samson (Znanje) u Priči za laku noć ispričala je Baka Librić.

Bila je to programska završnica sedmog, zadnjeg dana 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige u Puli.

Mnoštvo zaigrane i znatiželjne djece bilo je na današnjem „osmom pulskom brdu knjiga“,  kao i svih sedam dana ovogodišnjeg Librića. Njegova tema „Mitološka bića Istre“ ušla je u sve festivalske programe koji su se tijekom tjedna od 8 do 20 sati održavali u pulskoj zajednici Talijana – Circolo. Jer, Librić i postoji upravo zbog djece i dječje publike s ciljem poticanja na čitanje u kreativnoj atmosferi koja književnost spaja s kazalištem, glazbom, likovnošću, ali i znanošću i sportom.

Kada smo već kod sportskih vještina – penjačka stijena na terasi Circola, koju je oslikao pulski dizajner Vedran Štimac, bila je hit među djecom i dokaz da se uz čitanje uvijek može i treba naći vremena za vježbanje.

Ono po čemu će se 17. Librić pamtiti je čarobna pozornica koju je svojim jedinstvenim vilenjačkim rukopisom u duhu prošlih vremena i priča iz narodne predaje osmislio i postavio umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Festivala i knjige „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“ (Istarska županija, 2023.) iz koje je proizašla ovogodišnja tema Librića „Mitološka bića Istre“. Ova je bajkovita tema - uronjena u mitološku baštinu i narodnu predaju Hrvatske, ali i mitologiju i svijet legendi uopće -  na 17. Libriću predstavljena kroz više od 70 programa.

Svoje je najnovije knjige za djecu u Puli predstavilo više od 20 autora iz Hrvatske i inozemstva, a uz kreativne radionice, održani su i fantastični koncerti, kazališne predstave, performansi i izložbe. Sve to u okružju više od četiri tisuće naslova knjiga za djecu hrvatskih i inozemnih nakladnika.

Ovogodišnji Monte Librić posjetilo je više od 6.000 djece, a među njima su bili učenici i predškolci koji su na Festival organizirano dolazili iz cijele Istre i s Kvarnera. No, gostiju je bilo i iz Italije.  

Baka Librić

Sve skupa, konkretne brojke govore, a fantastična atmosfera potvrđuje da se na 17. Monte Libriću dogodila još jedna uspješna misija zaljubljivanja u čitanje, vele organizatori, i ove godine jedinstveni Festival dječje knjige u Puli.

- Tim kojeg vodi direktorica Slavica Ćurković sa svojom ekipom, osvojio je svoje male čitatelje, i bio važna stepenica na njihovom putu odrastanja u ljubitelje knjige i zaljubljenike u umjetnost. Zato ovogodišnji festivalski dnevnik zaključimo riječima jedne od posjetiteljica Festivala i dobre poznavateljice kulturnih programa u Istri i Hrvatskoj, koja kaže: „Ako postoji festival koji zaista ima smisla u svim svojim organizacijskim i produkcijskim segmentima i zaista radi za publiku koja raste - to je Monte Librić", zaključili su organizatori. .


Foto Monte Librić

Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.