Politika i društvo

neuspjelo rušenje aljoše ukotića

Aljoša Ukotić ostaje ravnatelj Kamenjaka. Lista Ivana Kirca nije imala većinu u Vijeću. Pokušaj smjene Ukotića završio kao politički fijasko

Pokazalo se da aktualni načelnik Ivan Kirac nema većinu u Općinskom vijeću te da je ovo prvi politički poraz koji bi, nastave li i dalje u ovom smjeru, mogao ličiti na političko samoubojstvo, koje je večeras, u blažem obliku, doživio na "slučaju" Kamenjak


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pokazalo se da aktualni načelnik Ivan Kirac nema većinu u Općinskom vijeću te da je ovo prvi politički poraz koji bi, nastave li i dalje u ovom smjeru, mogao ličiti na političko samoubojstvo, koje je večeras, u blažem obliku, doživio na "slučaju" Kamenjak

S četiri glasa za i devet glasova protiv, Općinsko Vijeće Medulina nije podržalo prijedlog za smjenom aktualnog ravnatelja Kamenjaka Aljoše Ukotića. Za smjenu Aljoša Ukotića glasali su samo vijećnici s Nezavisne liste Ivana Kirca.

Pokazalo se da aktualni načelnik Ivan Kirac nema većinu u Općinskom vijeću te da je ovo prvi politički poraz koji bi, nastave li i dalje u ovom smjeru, mogao ličiti na političko samoubojstvo, koje je večeras, u blažem obliku, doživio na "slučaju" Kamenjak.

Protiv smjene Ukotića, bili su vijećnici Nezavisne liste Gorana Buića, Emila Jukopile, HDZ-a i IDS-a.

Predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović rekao je da će predložiti opoziv predstavnika Nezavisne liste Ivana Kirca u Upravnom vijeću Kamenjaka, a vijećnicima HDZ-a i NL Emila Jukopile poručio da predlože svoje članove.

Rezime je ovo pokušaja micanja Ukotića s čelne funkcije JU Kamenjak o čemu smo već u više navrata pisali.

Ovakav epilog pokazao je da Kirac nema potrebnu većinu te da je destabilizacija Ukotića, bez očito dovoljno jakih dokaza i argumenata, rezultirala lošom političkom procjenom koja Ivanu Kircu nikako ne ide u prilog.

Poznato je da su općinske vlasti tražile njegovo razrješenje zbog, kako tvrde, niza propusta u poslovanju i vođenju ustanove.

Ukotić je na sjednicu Vijeća stigao s dva puna ruksaka materijala, a u ruci je držao i punu vreću dokumenata.

Odgovarao je na brojna pitanja vijećnika, a najviše pitanja imao je predsjednik Općinskog vijeća, Vladimir Veljović.

Čini se da je Ukotić uspio opravdati povjerenje većine vijećnika koji su na koncu glasali protiv njegove smjene.

Vladimir Veljović

Mirna Mihovilović Radolović (IDS) konstatirala je da se u materijalima navode i neke stavke koje su ispoštovane, iako se Ukotiću stavljaju na teret - primjerice Plan nabave za 2020. godinu. Ukotića se tereti da on nije na stranicama JU Kamenjak, iako se taj materijal nalazi na stranicama.

Vijećnik Matija Medica s liste Gorana Buića pitao je zašto o ovome uopće raspravlja Općinsko vijeće, ako je o svemu već pozitivno mišljenje dalo Upravno vijeće Kamenjaka.

Predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović izdvojio je neke najvažnije stavke zbog čega se traži razrješenje, spominjući određene javne nabave, plan upravljanja, revizorska izvješća, plaćanje intelektualnih usluga...

Aljoša Ukotić je pozvao sve medije i vijećnike da daju podršku radu Kamenjaka.

- Radno mjesto ravnatelja nije posao, to je poziv, mogao bih pričati 24 mjeseca o radu Kamenjaka. Nije ugodno to što me nitko nije pozvao na ovu sjednicu. Poziv nisam dobio kao ravnatelj, stigao je samo u tajništvo. Nisam dobio ni materijale, jer nikome nije u interesu da mi dostavi i pokaže materijale. Sve ove godine, kompletna podrška Upravnog vijeća je gotovo bila jednoglasna za plan i viziju upravljanja. Upravno vijeće upravlja ustanovom, a ravnatelj je operativac na terenu. U Covid godini uspjeli smo ostvariti rekordan prihod. To govori puno stvari. Jedini smo u Hrvatskoj koji pokazujemo porast broja posjetitelja. Lani je na Kamenjak ušlo gotovo 950 tisuća posjetitelja, što je gotovo milijun ljudi, rekao je Ukotić.

Goran Buić

- Pustite nas da radimo, jednu kunu ne dobivamo od proračuna Općine ili Ministarstva. Mi nismo ustanova slučaj. Pitam se želimo li živjeti od ulaznica ili od projekata?, kazao je Ukotić.

Goran Buić je tražio konkretna pojašnjenja zbog čega se tereti Ukotić. Pitao je zbog čega je mišljenje revizora suzdržano, jer DORH još nije riješio slučaj vezan uz kaznenu prijavu koja je išla zbog makinacija s ulaznicama.

- Suština svega je, kazao je Buić, što je bivša ravnateljica Maja Šarić koju je smijenilo Općinsko vijeće, u to vrijeme Aljošu Ukotiću „uklonila“, jer je štitila jednog djelatnika od otkaza, kazao je Buić.

Potom je Buić pitao predsjednika Veljovića je li točno da je on tog istog djelatnika zastupao na sudu i hoće li se izuzeti iz glasanja iz ove točke.

Simeone Ukotić (IDS) je pitao „kome ćemo vjerovati, Upravnom vijeću, ravnatelju ili materijalima?“

- Mi imamo svog člana Upravnog vijeća koji tvrdi da je sve po zakonu. Ne znam zbog čega ne bi vjerovali svom članu Upravnog vijeća kojeg smo mi postavili, rekao je prije glasanja Ukotić.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.