Politika i društvo

šTO IMAJU, ŠTO VOZE, KOLIKO SU UŠTEDJELI?

Župan Boris Miletić sa suprugom ima nekretnine vrijedne 5,4 milijuna kuna. Bračni par uštedio 1,2 milijuna kuna

Županov zamjenik, bivši saborski zastupnik i IDS-ov labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, zajedno sa suprugom ima nekretnine u vrijednosti od 3,1 milijuna kuna. Dožupanica Jessica Acquavita nema niti jednu nekretninu. Plaća joj iznosi 13.043 kuna, a mjesečno od nesamostalnog rada i od drugog dohotka, zaradi još 8.500 kuna


 
5 min
Danijela Bašić-Palković
Foto Facebook profil Boris Miletić

Županov zamjenik, bivši saborski zastupnik i IDS-ov labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, zajedno sa suprugom ima nekretnine u vrijednosti od 3,1 milijuna kuna. Dožupanica Jessica Acquavita nema niti jednu nekretninu. Plaća joj iznosi 13.043 kuna, a mjesečno od nesamostalnog rada i od drugog dohotka, zaradi još 8.500 kuna

U slučaju da su ih popunili pravim podacima i u njih unijeli sve ono što posjeduju, imovinske kartice političara obično pokazuju da se od politike itekako isplati živjeti.

U seriji tekstova, Istra24 bavi se imovinom svih istarskih političara, a kontinuirano ćemo istraživati što sve predstavnici vlasti posjeduju, koliko su uspjeli uštedjeti na svojim računima, što voze, te imaju li dodatnih primanja van trenutne funkcije koju obnašaju.

Ono što nas posebno interesira, svakako je i prikaz jesu li se imovinske kartice političkih aktera „podebljale“ od kada su postali gradonačelnici ili načelnici. Drugim riječima, je li im politika poslužila za osobno bogaćenje. 

Nakon tekstova o imovini istarskih gradonačelnika i načelnika sa sjevera Istre, na red je došao i prvi čovjek Istarske županije Boris Miletić i njegovi zamjenici Tulio Demetlika (IDS) i nestranačka Jessica Acquavita, koja je na tu funkciju izabrana iz redova talijanske nacionalne zajednice na zadnjim lokalnim izborima.

Tulio Demetlika, Jessica Acquavita i Boris Miletić FOTO IŽ

Bivši predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule, a danas neovisan župan, zajedno sa suprugom posjeduje nekretnine vrijedne 5,4 milijuna kuna.

Župan nema automobil - zato ima šofera

Miletić kao župan mjesečno prima plaću u iznosu od 16,494 kuna neto, a ni on ni supruga ne posjeduju osobni automobil.

Što se župana tiče, to i ne treba čuditi s obzirom da je kao gradonačelnik imao svog šofera, inače predsjednika Općinskog vijeća Marčana i zaposlenika pulskog Vodovoda, a pretpostavka je da šofera ima i danas u Županiji, pa mu vozilo ni ne treba.

Boris Miletić zadnju je imovinsku karticu predao u siječnju ove godine i u njoj više nema stana vrijednog pola milijuna kuna od 57 kvadrata koji je sa suprugom kupio iz primitaka ostvarenih od samostalnog rada.

U međuvremenu je isplatio i kredit po kamatnoj stopi od 2,7 posto podignut u Zagrebačkoj banci 2017. godine na iznos od 80 tisuća eura. Kredit je vratio u rekordnom roku od tri godine, barem se tako može zaključiti iz njegove imovinske kartice. 

Župan je zajedno sa suprugom suvlasnik stana od 126 kvadrata u Puli, a vrijednost stana procijenio je na 1,2 milijuna kuna. Ta je procjena prilično skromna jer bi to značilo da se stan na top lokaciji u Puli može kupiti za 1.300 eura po četvornom metru. Realna procjena vrijednosti tog stana je oko dva milijuna kuna.

Stan je kupljen iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od drugih izvora dohotka, kupnjom od imovine i imovinskih prava, i zaduženjem kod banke.

To je ujedno jedina nekretnina koju Miletić ima u suvlasništvu sa suprugom, jer sve ostale su u vlasništvu ili suvlasništvu njegove supruge Lare Vlačić Miletić.

Ona je pak zaposlena u tvrtki Tempo d.o.o. gdje prima plaću u iznosu od 8.400 kuna neto, a godišnje ima i primitak od 88.900 kuna od imovine i imovinskih prava.

Supruga Boris Miletića vlasnica je kuće s okućnicom od 860 kvadrata u Snašićima (katastarska općina Cere), a kuću procijenjenu na 3,1 milijun kuna, stekla je darovnim ugovorom te kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, od imovine i imovinskih prava.

Posjeduje i šumu u Snašićima koju je stekla darovnim ugovorom. Šuma se proteže na 2.540 kvadrata, a procijenjena je na 150 tisuća kuna.

Pozamašna štednja Miletićevih

Darovnim ugovorom „prva dama županije“ stekla je i oranicu od 4.433 kvadrata vrijednu 150 tisuća kuna. Tu je još jedna šuma u Snašićima, koje je županova supruga suvlasnica s trećim osobama. Šuma je procijenjena na 300 tisuća kuna.

Lara Vlačić Miletić suvlasnica je i vinograda od 12.833 kvadrata u vrijednosti od 500.000 kuna kao i šume vrijedne 40 tisuća kuna na parceli od 2.902 kvadrata koju je kupila od primitka od vlastitog rada.

Miletić zajedno sa suprugom u vlasništvu ima 126 dionica T-HT-a čija je pojedinačna vrijednost 265 kuna. Također, županova supruga u 100-postotnom vlasništvu ima tvrtku Poroperty Menagement koju je, kako se navodi u imovinskoj kartici, „stekla na neki drugi način“. Supružnici su uspjeli uštedjeti 1, 2 milijuna kuna.

Tulio Demetlika Facebook profil T.Demetlika

Županov zamjenik, bivši saborski zastupnik i IDS-ov labinski gradonačelnik Tulio Demetlika zajedno sa suprugom ima nekretnine u vrijednosti od 3,1 milijuna kuna.

Demetlikina plaća u Županiji iznosi 15,410 kuna, a njegova supruga zaposlena je u tvrtki Jedinstvo d.o.o., gdje prima plaću od 6,518 kuna neto. Također, mjesečno prima i 1.400 kuna od imovine i imovinskih prava.

Demetliki jednokratna isplata od 164.825 kuna

U imovinskoj kartici 2021. godine, Demetlika je naveo i jednokratnu isplatu „od kapitala“ u iznosu od  164.825 kuna, ne pojašnjavajući o kakvoj se isplati konkretno radi.

Demetlika u suvlasništvu sa suprugom i svom vlasništvu ima tri kuće. Kuća s okućnicom od 864 kvadrata u Labinu koju ima u suvlasništvu sa suprugom, procijenjena je na 2,5 milijuna kuna.

Dožupan je naslijedio dvije manje kuće u Labinu (27 m2 i 31 m2)  procijenjene na 180 tisuća kuna, a njegova supruga nasljedstvom je stekla kuću s okućnicom u Barbanu.

Radi se o kući ukupne kvadrature od 150 kvadrata, a vrijednost te nekretnine procijenjena je na 350 tisuća kuna. Supružnici su zajedno uštedjeli i 338,442 kuna, a Demetlika posjeduje i dva čamca vrijedna ukupno 195 tisuća kuna.

Tulio Demetlika i Boris Miletić FB profil B.Miletić

Dožupan vozi Peugeot 308 iz 2011. godine vrijedan 35 tisuća kuna, dok njegova supruga vozi Opel Insigniu iz 2014. godine vrijednu 70 tisuća kuna.

Skromna dožupanica

Dožupanica Jessica Acquavita nema niti jednu nekretninu. Plaća joj iznosi 13.043 kuna, a mjesečno od nesamostalnog rada i od drugog dohotka, zaradi još 8.500 kuna. Od kulturne djelatnosti, dožupanica u imovinskoj kartici ima navedenih i 2.642 kuna.

Jessica Acquavita foto J.Acquavita

Njezin izvanbračni partner zaposlen je kod talijanskog poslodavca, gdje prima plaću od 1,269 eura neto. On je vlasnik osobnog automobila kojeg je 2020. godine uzeo na leasing na početni iznos glavnice od 19,289 eura.

Vlasnik je i automobila Renault Clio procijenjenog na 10 tisuća kuna. Za razliku od župana i dožupana, zamjenica župana Acquavita ni njen izvanbračni partner, nemaju ušteđene - ni lipe.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.